Cum se va termina totul

Current events cause future trends – spune Gerald Celente.

Este greu sa faci predictii, mai ales cu privire la viitor – spune Yogi Bear.

Dincolo de cernerea produsa de virus si de dezastrul economic produs de reactia inflamatorie acuta a societatii la virus – reactie de inteles dar imposibil de contracarat, fiind o reactie in lant in care noi fiecare sutem doar cate un atom si chiar daca majoritatea atomilor ar realiza pericolul, reactia nu poate fi oprita – sa incercam sa facem cateva posibile predictii legate de cum se va termina totul.

In primul rand, este clar ca vom avea carantina. Carantina va putea fi mentinuta doar pentru o scurta perioada de timp (2 saptamani, maxim o luna). Motivele sunt clare si cred eu ca nu atat foamea cat mai ales plictiseala si regimul de temnita vor produce o stare de nestare mai ales in randul tinerilor care va face imposibila mentinerea carantinei, chiar si cu armata. Cazurile strigatoare la cer de capsunari intorsi care nu au respectat, nu denota doar indolenta ci sunt si o consecinta a faptului ca oamenii pur si simplu nu pot fi tinuti inchisi in casa decat cu forta.

Ca o mica paranteza, personal sunt inca mirat cum de partidul comunist din China inca nu a picat. Sunt ferm convins insa ca tovarasii din China au deja coliva fiarta, propaganda cu victoria asupra virusului este doar spuma marii, oamenii insa nu vor uita incompetenta, frica de a spune adevarul si pedepsirea eroilor care au infruntat sistemul din perioada de inceput a pandemiei. Insa peste asta se va suprapune criza economica, partidul rezistand la putere doar cu promisiunea cresterii perpetue …

Vom avea deci un procent din ce in ce mai mare de tineri – dar nu numai – care vor trece prin virus cu sau fara a-si da seama si nu vor mai avea rabdare si energie sa stea in casa. Toate jocurile vor fi jucate, toate serialele vazute, chiar si de pornhub se vor satura si vor cere meciuri, cluburi si petreceri. Carantina se va ridica singura fara sa fie declarata ridicarea acesteia, asa cum si instituirea se face extrem de greu si vedem in Italia ca in ciuda unor masuri drastice – comparat cu ce avem noi deocamdata – traficul a scazut doar de (sau la) vreo 40% (din ce am inteles eu, pe baza miscarii monitorizate de celulele telefonice).

Nu mai zic ca la tara la noi, chiar nu are cine sa puna in aplicare carantina, fiind 2-3 politai la mii de oameni. Vinerea trecuta dupa ce se anuntase starea de urgenta, niste tineri consateni trageau o megapetrecere la sosea cu manele, gratar de miel si bere. Nu erau multi, dar nu erau speriati de virus. Foamea, dar nu doar foamea ii va impinge pe oameni la munca si virusul va deveni plictisitor, chiar daca din cand in cand va mai lovi pe vreunul dintre noi, mai tanar sau mai batran.

Pana atunci insa socul crizei economice mai are sa treaca prin toate layerele economice si financiare. Cursul e inca stabil (cresterea e modica), produse inca mai exista din belsug in magazine (variatie la ciocolata, banane, paine etc) chiar daca nu prea mai exista faina, drojdie, conserve si alte cateva. Somajele abia incep sa se anunte, dar in agricultura e destul de munca. Mai greu cu politica, ca acum nimeni nu mai urmareste ce se intampla. Politicieni o sa aiba mari probleme sa-si vanda gogosile si sa atraga atentia oamenilor caci virusul le-a cam luat fata. Insa orice mancare in cantitate prea mare produce voma si in curand si romanii – dar si strainii – se vor cam satura de TV si de Coronavirus. Spitalele isi vor continua insa drama lor si personalul medical este pe cruce.

Dar viata va merge in continuare pe masura ce bulgarele celor vindecati sau obositi de a le fi frica de virus va creste si se va rostogoli. Daca guvernul nu se sincronizeaza cu acest bulgare si nu e atent la masurile economice distrugand economia, bulgarele asta poate sa dea si in miscari sociale de protest: manifestatii, greve si alte de-astea.

Orice criza este o oportunitate, din pacate criza actuala chiar daca ii prinde la putere din nou tot pe liberali, va fi inca o oportunitate pierduta de a reforma economia din Romania pe fundamente capitaliste. Pun blabaielile lui Orban si ale lui Catu cu acele certificate de criza pe seama spaimei de moment si a lipsei timpului ca sa isi reaminteasca abc-ul capitalismului.

Ca oportunitati pe care poate nu le vom pierde ar fi contractarea sistemului bugetar supra-dimensionat iar inchiderea de moment a granitelor poate va stimula productia interna. In plus, resetarea sistemului financiar poate fi o treaba buna, cu conditia sa nu ajungem la troc. Cresterea dolarului din ultimele zile, eu zic ca e o treaba buna si poate daca vreun beculet se aprinde acolo unde trebuie, vom reusi sa il introducem si sa il acceptam ca moneda oficiala, inainte sa ajungem la troc cand hiperinflatia va lovi atat in leu cat si in euro.

10 comments

  • Nimic nou sub soare, tot şmecherii se îmbogăţesc şi în situaţii de criză. Gata, s-a dat liber la dezmăţ, dacă-i pandemie, păi să fie pandemie, nene !

    https://playtech.ro/2020/bnr-decizie-istorica-ce-masuri-a-luat-pentru-a-apara-economia-in-plina-pandemie/

    Cică apără economia, golanii…

    • achizitia de titluri de stat este ca si cum guvernul ar tipari bani cat doreste; intr-adevar sunt din piata secundara, adica mai tre sa curga niste comisioane si pe la bancheri ca sa ia si ei niscavai osanda, dar in principiu asta este;
      nu stiu care zicea pe-aici ca avem nevoie de BNR si ca dolarul e o idee proasta, de tara de lumea a 3-a; iata de ce nu avem nevoie de BNR pentru ca ne intoarcem in vremea lui Ceausescu din punct de vedere financiar;
      nu inteleg de ce nu au mers pe idea de a lansa noi obligatiuni ca toti e acum dobanda scazuta si nu mai e limitare la deficite; de ce trebuie BNR sa cumpere obligatiuni?

      diavolul e in detalii insa mereu; eu unul nici nu inteleg pe ce o sa cheltuiasca ei miliardul de euro de la UE – sunt totusi bani; avem de unde sa cumparam acum peste noapte respiratoare si materiale de 1 mld euro? ca banuiesc ca astia sunt dati pentru maxim o luna, ca mai vin si alte pomeni mai tarziu, nu e pentru toata pandemia …

    • pai eu am scris in articol ce parere am; ca perioada e imposibil de calculat, dar 2-3 saptamani sau 2-3 luni sunt iluzii

    • Daca citesti cu atentie, simularea confirma un minimum de 12 luni. Iar el declara intre 4 si sase saptamani. Un mincinos fara scrupule. Insa greul va fi la anul, cand totul se va termina – probabil. Informativ, in Belgia este instituita un fel de carantina, insa nu ai voie sa iesi decat singur. Poti iesi la farmacie, posta, munca sau magazin (si nu ai nevoie de hartie justificativa), si chiar sa faci sport si sa te plimbi, insa neinsotit. Insa chiar la servici repectam distanta, iar oamenii respecta carantina, caci drumurile sunt pustii, cu toate ca nu am vazut militie in ultima saptamana. La oameni le e teama, si se supun. Si cu toate ca la valoni obisnuiam sa le spun “tigani de-ai nostrii”, caci se aseamana mult cu noi, romanii si latinii in general, vad totusi ca intr-o situatie de criza au simt civic.

      • este imposibil parerea mea sa modelezi cum va evolua si la ce procent trebuie sa ajunga; astia au zis 70% ca epidemiile de alta data erau 80%; dar io intreb, de unde stiu ei cat era raspandirea atunci, cat de reale sunt statisticile? au facut ei recensamant de teste?

        la cu ce usurinta se raspandeste, eu cred ca cea mai valabila teorie ar fi ca in 2-3 luni putem avea 100% cu toata izolarea cu tot; deja chinezii probabil au in jur de 70-80% de nu mai sunt cazuri noi (daca chiar nu mai sunt); evident nu stim nici numarul de morti reali din China care poate fi la zeci de mii

  • Alin Stefanescu

    V. https://www.nytimes.com/2020/03/17/opinion/coronavirus-1918-spanish-flu.html
    Tot cam ca tine spune si autorul articolului de mai sus despre experienta din 1918. Ca oricum nu prea poti sa faci mare lucru (nici macar cei din armata nu au reusit!), desiel ramane la concluzia ca trebuie sa continui cu masurile mai dure (ceea ce nu e asa clar din ce spune anterior)

  • “daca vreun beculet se aprinde acolo unde trebuie, vom reusi sa il introducem si sa il acceptam ca moneda oficiala”

    Romania e Zimbabwe, sa adopte dolarul? Jeez… Am trait sa o aud si pe asta. Iar cresterea temporara a dolarului se datoreaza datorita prabusirii pietei si mai ales ale bondurilor suverane, care sunt de fapt indicatorul economic al tarii respective. La anul, SUA va fi mult mai insignifianta chiar decat Europa. Stiu ca nu esti de acord cu mine – nici nu trebuie – insa am avut dreptate in multe privinte. Pe aici circula pe retele vorba ca acest virus ar fi fabricat in Franta: https://patentimages.storage.googleapis.com/e0/4e/2e/09e238c87e2d20/EP1694829B1.pdf
    Sunt multe tipuri de corona, deci nu stiu daca este vorba despre acelasi virus, doar un specialist poate confirma. Oricum, SUA nu va mai fi ce-a fost. Si nici Europa, estimez ca ambele se vor dezintegra si vor reveni la forma de state federale. China si India vor domina economic, Rusia militar – insa fara invazionismul american. Am convingerea ca Rusia de acum nu este Uniunea Sovietica de alta data, la fel cum Germania nu este ca si cea a lui Hitler. Cresterea dolarului va afecta enorm economia – si asa slabita – a SUA, deoarece va scadea cererea externa (va fi mai greu de achizitionat). Iar apoi, nu prea se mai fac tranzactii ca inainte. Asia este deja rupta de dolar, iar vestul este in carantina – deci traficul de marfa a scazut enorm. Asistam la prabusirea hegemoniei NATO. Trump spunea ca nu este buna scaderea pretului petrolului, si va afecta enorm Rusia, care este dependenta de petrol. Insa faptele spun altceva, din moment ce Rusia a decis sa nu limiteze productia, iar acum americanii sunt cei care ii ameninta din nou cu sanctiuni. Uitand ca chiar aceste sanctiuni i-au determinat sa loveasca in momentul cel mai potrivit. Iar ei dubleaza miza cu o mana pierzatoare, punanad sanctiuni din nou. De parca Rusia mai face comert cu vestul… Tot ce vad aici este DISPERARE. Insa multi sunt inca in faza de negare.

    • Hong Kong avea dolarul. De cand au renuntat la paritate s-a ales praful de Hong Kong. Zimbabwe daca avea dolarul erau #1, l-au adoptat in lipsa de altceva prea tarziu. Idea e ca dolarul ca moneda oficiala, permite SUPRAVIETUIRII ECONOMIEI. Firmele vor putea face rezerve si plati in dolari fara sa fie comisionate de smenarii cu cravata care comisioneaza la BNR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.