[CORONAVIRUS] Știrile zilei Vineri, 8 MAI 2020

Cehii au facut un studiu de testare dupa anticorpi si au gasit doar 0.4% rata de infectie, ceea ce taie sperantele – cel putin pentru Cehia – ca exista o imunitate mai buna decat o arata testele. Testarea s-a terminat pe 1 Mai, deci este relativ recenta. Iata cum arata situatia in Cehia:

Sursa chart si date: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Comparativ cu Romania Cehia sta la fel al numarul de cazuri raportat la populatie, dar este cam la jumatate la numarul de morti (tot raportat la populatie). Cultural, Cehia este apropiata de nemti si este foarte posibil ca raportarea mortilor la ei sa fie la fel de … covido-sceptica. Nu stiu daca am mai mentionat – personal nu cred numarul de morti din Germania. Teoria mea este ca nemtii sunt prea fixisti si neaga realitatea, in sensul ca au declarat ca morti din alte boli, din varii motive: fie precizia in litera si nu in spirit, fie aroganta ca ei sunt altfel, deci au morti mai putini din Covid deoarece ei ii trec la alte boli. Insa, incet-incet, o sa iasa la suprafata statisticile, desi nemtii – din nou stiu ce motiv – nu raporteaza la momo.

Poate cel mai clar indicator al faptului ca greul a trecut este tocmai revenirea in prim-plan a scandalului politic, atat pe meleaguri mioritice, cat si pe alte meleaguri. Aceasta “adaptare” la virus este intr-un fel fireasca, dar daca la nivel social, prima curba fiind trecuta si ajungand intr-un moment de respiro, putem sa fim optimisti (cel putin dpdv medical), la nivel individual inca traim ruleta ruseasca, desi viata presupune riscuri la orice pas.

Principala problema si la nivel individual, dupa parerea mea, incepe sa devina viitorul. Oamenii tind sa uite cum a fost in 2008 – cei care erau pe-atunci cat de cat maturi, nu stiu daca isi reamintesc ca in ciuda “zgomotului” care venea de peste ocean (crash bursier, banci in faliment, caderea imobiliarelor etc), la noi economia “duduia”. Acum avem un nou termen, o noua expresie: “e mai bine decat ne asteptam“. Catu nu pridideste sa ne arate cat de bine stam comparativ cu viziunile lui pesimiste anterioare. Evident ca este un naiv. Starea economiei romanesti in prezent este similara cu starea unui muncitor cazut de la etajul 4, transportat cu salvarea la spital si pus pe aparate: stabila. Intr-adevar cand aud ce a patit, doctorii zic: e mult mai bine decat ne asteptam. Dar daca sunt profesionisti zic: dar suntem retinuti cu privire la evolutie, urmeaza sa facem rmn sa vedem capul, oasele, organele interne etc. Pacientul e stabil, dar probabil are hemoragie interna, coloana rupta si numeroase inflamatii.

Fiind mult zgomot si totul fiind nou, o situatie care nu s-a mai intalnit in unele locuri de sute de ani, e fireasca atitudinea optimista, la ce puteam sa avem parte, desi total irationala. Personal consider cel mai important indicator rata dobanzilor la Fed. Cand Fed-ul o sa treaca la dobanzi zero, intreg sistemul financiar european o sa fie in implozie. Nu e locul sa detaliez insa, daca in UE dobanzile negative pot functiona, la Fed si in SUA nu se poate. De aceea, consider ca criza din 2008 a fost doar incalzirea pentru criza financiara care va veni. Al doilea “focar” de tensiune financiara si geopolitica sunt bondurile americane detinute de chinezi. Razboiul tarifar intre China si SUA accentuat si mai mult acum de coronavirus, este secundar socului pe care l-ar produce un eventual dump al chinezilor urmat inevitabil fie de default-ul americanilor – pe datoria catre chinezi – , fie de pur si simplu initierea unui razboi rece total intre SUA si China. Faptul ca americanii ii ameninta pe englezi ca o sa isi retraga capacitati militare (in special de spionaj) din Marea Britanie deoarece britanicii nu au renuntat la Huawei in contractele 5G denota ca acest razboi a inceput deja si este chiar intensificat.

Dupa Al 2-lea Razboi Mondial americanii au realizat ca nu pot sa faca fata tancurilor rusesti in Europa de Vest si prin urmare i-au mituit pe europeni cu Planul Marshall ca sa se alature lor impotriva sovieticilor. Intr-adevar istoria si afinitatile erau evidente intre americani si vest-europeni dar a castiga inimile fara bani, e mai greu. Tot asa, acum, trecand la dobanzie negative, Fed-ul va anihila intregul sistem financiar european, punand UE in genunchi si eliminand total prezenta Chinei in Europa de Vest, fie prin achizitiile de companii, fie prin investitiile in asset-urile financiare, fie prin colaborarea economica. SUA vrea sa recastige productia si pentru asta are nevoie de desfacere. China va fi gonita din Europa de Vest, cu sau fara zanganit de arme, si de aceea atrag atentia asupra dobanzilor negative.

Cu privire la vaccin, este clar o cursa intre intre chinezi si americani poate simialara trimiterii primului om pe luna – ca tot a dat Trump un nume SF proiectului: “Warp Speed”. Chinezii sunt chiar amuzanti prin teatralitatile folosite.

Faimoasa (in China) virusoloaga se vaccineaza cu vaccinul de test
Sursa: https://www.abc.net.au/news/2020-05-08/the-coronavirus-came-from-china-but-so-might-the-vaccine/12223120

Cert este ca chinezii nu au fost in stare, in ciuda startului si a oportunitatilor, nici macar sa stabileasca care tatament din cele existente da mai bune rezultate. Cand a inceput boala in China, se foloseau si Remdesivir-ul si Clorochina si transfuziile de plasma si altele. Dar chinezii nici macar pana acum nu au facut studii din care sa reiese care ce rezultate a avut si sa poata ajuta tarile care se confrunta acum cu boala, care tratament este mai eficace. Personal nu o sa cred in vaccinul chinezesc nici daca o sa isi faca Ursul Panda vaccinul. Sa nu uitam de cate cazuri de bombe medicale s-au intamplat in China, cand pana si copiii au avut de suferit din cauza lipselor de scrupule si a sistemului comunist corupt care tolereaza crima si permite exceptiile de la lege.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.