Ourworldindata – chartul zilei

Deoarece Facebook mi-a banat ceva postări cu charturi de la ourworldindata.org (nu le plac charturile?) m-am gândit să fac aici comentariile mele zilnice deși probabil site-ul are cam sub 25% vizibilitatea contului de Facebook unde lumea este captivă.

Azi m-am gândit să văd în ce măsură țările care au vaccinare peste 50% stau bine și au scăpat de plandemie. Evident 50% nu e suficient pentru efectul de turmă. Dar oare mai contează efectul de turmă? Păi dacă nu l-au anulat și dacă acum un an l-au lansat ca target, înseamnă că contează … Dar efectul de turmă e de bun simț și până la date contrare nu putem să-l negăm, deși discuția de poate învârtii în jurul variantelor, unde nu are sens să ne lungim acum.

Așadar iată SUA la numărul de morți. Voi compara cu Mexic. Adaug și România pentru claritate

Procent populație complet vaccinată. Vedem că relativ recent Mexic a depășit România. Dar avantajele acestei depășiri se vor vedea – dacă există – mai târziu, căci valul … este val. Însă SUA domină cu peste 20% peste Mexic încă de prin aprilie …
Morți – charturile par identice deși de la 12 septembrie Mexic trece sub SUA care de la 10 octombrie o ia în sus …
Iată cum recent Mexic o ia în jos și SUA în sus …

Cum de 20% diferență în rata de vaccinare nu contează între cele două țări deși aceasta diferență se manifestă încă din Arilie. Culmea, cu cât procentul de vaccinați crește, vedem că Mexicul trece sub SUA la numărul de morți, ca și cum a avea un număr mai mic de vaccinați este mai avantajos.

Care să fie explicația? Chiar atât de mult nu contează 20%? Atunci de ce sunt românii ostracizați atât de mult? Iată că deși SUA are cu 20% mai mult decât Mexic, la numărul de morți Mexic stă mai bine …

În final vă ofer un chart cu topul țărilor după numărul total de morți de la început până acum raportat la populație. Facem abstracție că noi avem cea mai mare diaspora din Europa care au buletine de România și vedem chiar și-așa că suntem pe locul 16.

top țări după număr morți total

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.