Ce va face NATO dacă Rusia atacă un stat NATO?

Răspunsul este scurt și simplu: depinde pe care țară.

Una e dacă Rusia atacă Lituania, alta e dacă atacă Polonia, unde nemții au investiții de un procent cu două cifre din PIB-ul Germaniei și unde product peste 80% din produsele pe care scrie Made in Germany doar pentru că au montat și nemții o piuliță după ce 99% din produs a fost făcut de polonezi. Alta e dacă atacă România care e apărată de 6 avioane NATO.

Un atac asupra unei țări NATO evident va produce mai întâi o ședință în care se va discuta și se va analiza … Și așa cum acum americanii măcăne că ei vor să dea rușii afară din SWIFT dar nu sunt de acord europenii, tot așa va fi și atunci.

În cele din urmă, întrebarea care se va pune este dacă toate țările NATO vor declara război Rusiei. Tratatul spune asta, dar … Primul lucru va fi probabil discutată analiza atacului Rusiei – va fi un act de pedepsire, va fi o simplă salvă de tunuri, va fi doar preluarea unui județ (Tulcea de ex)? Sau va fi atacul complet?

Singurele realități palpabile deocamdate este ca Rusia nu pare în stare să ducă un blitz krieg și chiar cu rezistența minimală a ucranienilor, avansul a fost lent.

Apropos de rezistență, eu nu prea am văzut filmări cu tancuri ucrainiene care să traga în tancuri rusești. Nici cu soldați ucrainieni care să tragă în soldați ruși. Unde e războiul?!? Am văzut un tanc care a călcat o mașină, un avion care a picat lovit de o rachetă în Kiev, câțiva soldați care au împușcat o femeie, un bloc lovit de artilerie și în rest nu prea am văzut filmări de război. Foarte ciudat război …

Ce mai este îngrijorător este că SUA nu trimite soldați nici măcar în Germania! Să zicem că poate pentru România nu vin zeci de mii de soldați, dar pentru nemți? Evident americanii se bazează pe lovituri și poate putem spera că vor susține informațional o rezistență a armatei unei țări NATO în cazul unui război, dar cei 1000 de soldați veniți la noi, sunt aici ca să asigure evacuarea americanilor în caz de nevoie.

Să nu uităm că nu există război fără mobilizare de război. Ori Rusia este deja în război și noi nu avem încă mobilizare.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.