S-au blocat rușii?

Evident că ucrainienii se luptă eroic. Diverși comentatori însă ridică semne de întrebare cu privire la avansul rușilor. Se cam strofoacă … Rușii raportează progres pe toate fronturile, dar ucrainienii susțin că se duc lupte în aceleași locuri unde s-au dus la începutul războiului.

O variantă a faptului că marile orașe ucrainiene încă sunt neocupate ar fi că rușii avansează în teritoriu, dar nu vedem nici asta. Hărțile invaziei nu prea se modifică. Wikipedia are o harta relativ actualizată.

Mai vedem tancuri rusești rămase fără combustibil. Mai vedem și ruși capturați, dar nu prea am văzut ucrainieni capturați. Poate pe posturile TV rusești, deși am urmărit și acolo …

Aerian, de asemenea, nu vedem prea multe avioane rusești pe camerele live din Ucraina. Webcamurile din Kiev au zgomot doar ceva trageri de mitralieră – probabil încălcări ale interdicției de circulație de noaptea. Unde sunt rușii, deci?

Am mai auzit o teorie – rușii ar fi trimis deocamdată în război carne de tun – tineri idioți din Donbass, suiți în tancuri sovietice antice, trimiși să “sugă” primul impact, rachetele anti-tanc ale ucrainienilor. Abia după acest “sweeping” cu oameni vor veni profesioniștii.

De asemenea, rușii mai speră ca să rezolve totul cu rachete – asta ar fi ideal pentru ei și de aceea acceptă negocieri cu ucrainienii, dar cumva trag de timp – au propus Belarus, variantă evident nefolosibilă.

Dar care să fie graba? De ce credem noi că un război bliț ar fi ok pentru ruși? Că ar da bine, că ar face impresie? Dar asta e pentru gloate … argumentele militare și geopolitice nu argumentează deloc necesitatea unui război bliț. Da, să zicem că Ucraina o să primească ajutoare, dar deja ei au primit ajutoare ani de zile. O sa primească și sisteme antiracheta? O să primească și soldați? Rușii încă au mult fire-power încă nefolosit și cumva nu prea am văzut bătălii reale. Faptul că un mig mai aruncă din când în când câte-o rachetă în vreun bloc – asta nu e război, evreii fac zilnic asta cu palestinienii.

Așa cum SUA & Arabia Saudită duc un război de durată în Yemen și bombardează aerian, deoarece nu vor să aibă pierderi umane, probabil la fel și în Ucraina rușii folosesc o strategie în primul rând prudentă și apoi își rezervă timp pentru pregătiri. Ne amăgim dacă credem că și Ucraina are timp să se pregătească mai bine – a avut deja suficient timp!

În concluzie, nu cred deloc ideea că rușii s-au împotmolit – nu există argumente. Nu au folosit încă arme prea multe și prea puternice, au trimis ceva convoaie de tancuri, au trimis ceva infanterie, lansează artilerie, dar încă nu se compară nimic cu ce am văzut în exercițiile militare rusești anterioare. Se pare că armata profesionistă a rușilor încă nu a intrat în război.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.