Măcel

Din păcate previziunile mele din articolul DE CE CRED CĂ RĂZBOIUL POATE FI DOAR NUCLEAR devin pe zi ce trece mai probabile.

Ce avem nou? Zelensky a început să introducă în discurs referințe cât mai dese la Al 3-lea Război Mondial.

Pe zi ce trece, și mai ales acum după ce am început să văd serialul Netflix care l-a făcut faimos, cred că Zelensky este un actor care joacă un rol. Nici vorbă de erou. Eroul își salvează neamul nu îl anihilează. Concret, vedem că ucrainieni mor în fiecare zi deoarece – nu știm din ce motive – Zelensky nu cedează. Poate să fie prostie? Exclus! Poate să fie curaj? Curaj să lași mii de oameni să fie măcelăriți și o țară complet distrusă? Care să fie end-game-ul rezistenței pe baricade a lui Zelensky? O Ucraină liberă? E o glumă! Nu există acum nicio șansă ca Ucraina să mai fie liberă, din prima zi în care rușii au pus piciorul, și cum în aceiași zi, puterile “garante” de la care se face acum Z că vrea garanții nu au intervenit.

De ce nu atacă Z țările garante și de ce nu spune sincer ucrainienilor – nu ne-au apărat, deși ne-au garantat? Am putea zice, deoarece primește totuși un oarecare ajutor și poate cu acest oarecare ajutor va reuși să îi bată pe ruși. Dar oare?

Tot zilele recente am văzut că rușii mârâie și amenință țările vecine să nu trimită ajutoare militare … Au cam făcut asta de la început dar recent au început să arate că sunt serioși. Au arătat de exemplu la Lviv, trimițând o rachetă hypersonică care a făcut praf o cazarmă de recruți care dormeau – 80 de oameni au murit. După cum știm, hypersonicele sunt precise, nu puteau să greșască ținta. Probabil au țintit ceva soldați străini, în dorința de a … descuraja “practica”.

Care să fie atunci motivul întârzierii unui tratat și ce anume blochează negocierile atât de mult încât nici măcar o încetare a focului și o blocare pe poziții nu se poate realiza și nici măcar evacuarea civililor din Mariupol nu au reușit ucrainienii să obțină de la ruși?

Timpul pare să treacă în favoarea ucrainienilor – noi și noi “resurse” vin din vest. Dar evident că și rușii vor beneficia de venirea primăverii și consolidarea pozițiilor actuale, pe lângă odihna trupelor și reorganizarea atacului.

Zic de odihnă deoarece de câteva zile rușii nu au mai făcut avansuri notabile sau cel puțin asta vedem din harta războiului care este însă realizată de ucrainieni. Situația reală din teren nu ne este cunoscută, adică poate că rușii au avansat dar nu vedem asta pe hartă.

Cum sunt lupte crâncene pentru încercuirea Kievului și pentru ocuparea Mariupol-ului, e posibil ca rușii să stagneze pentru că alte obiective majore nu au prea curând.

Nu negăm deloc pierderile rușilor, ba din contră, se pare că sunt – cel puțin la nivel uman – semnificative. Dar asta nu înseamnă nimic, în sensul că nu dă speranțe ucrainienilor că îi vor bate pe ruși sau vor recupera ceva teritorii și îi vor împinge înapoi.

Militar situația este relativ simplă. Aerian Rusia are supermație. S-a tot spus că are superioritate, nu supremație, că ucrainienii au niște man-pad-uri (rachete lansate de pe umăr) care pot lovi avioanele rusești. Le pot lovi dacă acestea zboară jos, dar dacă zboară sus și repede și bombardează tot, nu au ce să le facă. Manpad-urile nu pot opri bombardamentele. Rusia are bombe cât să facă praf fiecare centimetru pătrat din Ucraina. Nu știu să fac calcule, dar sunt sigur. E posibil ca să vie nevoie și de nucleare, dar nu vor da înapoi.

O altă problemă (în aparență/probabilă/din ce știm) pentru ruși ar fi imposibilitatea să avanseze din cauza “tehnicii învechite” și a superiorității armelor moderne pe care ucrainienii le-au primit de la vestici. Asta este o iluzie. Repet, în afara de manpad-uri și drone, nu am văzut alt fel de arme “avansate” folosite de ucrainieni. Până și manpadurile sunt vechi, antice, cu ce există acum.

Un lucru mai puțin spus pe la noi din cauza superficialității tratării problemei este că vestul nu își permite să ofere ucrainienilor arme prea avansate, chiar dacă nu le-ar fi frică de ruși și nu ar costa bani. Riscul ca unele arme avansate să ajungă pe mâna unor teroriști care să reintre cu ele în UE și să execute atentate periculoase este foarte mare.

Avem deci “legiunea străină”. Teoretic, orice vestic se poate duce să lupte pentru ucrainieni. Să zicem că 5 binladeni se duc, formează un grup operațional, sifonează 5 manpad-uri din alea, trec cu ele în Ungaria prin Carpați (unde se treceau înainte fără probleme țigări de cotnrabandă) și apoi din Ungaria pot ajunge oriunde în Europa. Cu cele 5 manpad-uri lovesc simultan 5 avioane care trec deasupra Parisului în locații diferite, făcând pagube multiple, nu doar morții din călătorie. Acesta este un scenariu deloc exagerat. Cum se poate evita o astfel de situație?

O astfel de situație nu se poate evita și tare mi-e teamă că nici nu se dorește … deoarece dacă s-ar dori, granița cu Ucraina ar fi acum super-păzită în toate locațiile. Azi auzit însă să vină în România (sau în Ungaria, Polonia și alte țări) acele forțe de graniță care să întărească securitatea? Ați auzit UE că ia măsuri suplimentare pentru ranforsarea graniței cu Ucraina pentru a evita fluxul de arme din zona de război? Nu!

Pare că se dorește ca ceva să se întâmple. Pare că se dărește ca europenii (poporul care acum își vede liniștit de treabă, ajută pe ucrainieni, îi înjură pe ruși, dar nu vrea nucleare) să fie motivați că războiul trebuie să se termine și că “trebuie să facem ceva”.

Puține evenimente au loc la întâmplare. Bunăoare, acel vor al parlamentului dintr-o țară baltică care cerea NATO să declare “no-fly-zone” a fost cumva un test. Evident că țara respectivă nu are nici măcar avioane – poliția aeriană e făcută de alții (cam ca și la noi în mare parte). Cum și-au permis atunci acei parlamentari să propună intrarea în Al 3-lea Război Mondial? Ei nu se gândesc că dacă începe războiul nuclear, nu va mai exista viață pe pământ?

Părerea mea este că acea hotărâre a parlamentului acelei țări mici baltice a fost făcută ca un test, să ia pulsul prin sondaje să vadă oamenii ce părere au.

Dar de ce e nevoie de opinia publică pentru a pornid Al 3-lea Război Mondial? De ce întunecații care vor distrugerea omenirii nu pornesc pur și simplu dintr-odată nuclearele? Să avem răbdare, că se va ajunge și acolo, dacă reducerea populației nu va fi suficient de accelerată.

Am avut așadar plandemia. Virusul nu a fost însă atât de mortal cât l-au dorit ei și nu a redus prea spectaculos populația. A tăiat însă din pofta de a mai face copii a oamenilor și de asemenea a dat înapoi economia vreo 5 ani.

Actualul război, prin efectele pe care le are, va mai produce ditamai foame prin Africa și alte țări sărace și de asemenea va tăia iar din natalitate și crează oportunități de escaladare “interesante”.

Să ne întoarcem acum la Zelensky și să vedem de ce zice el că va veni Al 3-lea Război Mondial (dacă Rusia nu se dă bătută).

“Am fost gata de negocieri de 2 ani” zice el, dar simplul fapt că ne aflăm aici arată că nu a fost gata.

Dar putem oare să spunem a cui este vina că nu se ajunge la pace? Da! A lui Zelensky. Ucraina este ocupată și este înfrântă. Oamenii fug în afară, mor pe capete, bombe cad zilnic, infrastructura distrusă, clădiri, conducte, fabrici etc sunt distruse. Este Ucraina în postura să mai ceară ceva? Nu e firesc ca cel înfrânt să cedeze și să accepte cerințele celui care a câștigat?

Dar nu se dau bătuți cu una cu două, am putea zice. Prin faptul că nu se dau bătuți după ce armata le-a fost neutralizată în prima zi, prin blocarea în partea de est la granița cu cele două provincii rebele, ei cumva îi roagă pe ruși să arate ce mai pot. E ca o bătaie între doi boxeori în care deși la puncte este evident cine câștigă, deoarece nu a ajuns încă la KO, pierzătorul se încăpățânează să lupte.

Să zicem totuși că Z știe mai bine care e situația și are speranțe – are speranțe deoarece vede că rușii nu mai pot, că încep să piardă, vede că primește arme din vest, care dau rezultate etc. Dar în cazul ăsta nici nu ar mai discuta de pace. În cazul în care ar avea speranțe, ar declara clar că Ucraina nu se dă bătută, cere retragerea invadatorilor și își manifestă menținerea intenției de intrare în NATO și totodată integritatea teritorială. De altfel, este foarte posibil ca acesta să fie și motivele pentru care Z nu cedează – speranța că rușii nu mai pot.. Au mai fost momente în negocieri în care după ce inițial ucrainienii declaraseră că se dau bătuți și acceptă condițiile, ulterior au declarat că nu cedează niciun petec de teritoriu, adică nici măcar Crimeea. Evident că Crimeea o cedează oricum deoarece au cedat-o mai înainte fără să tragă niciun glonț, dar speranțele lor nu știu cât de fondate sunt, deoarece oricât de slab se arată rușii pe front, cert este că înaintează, consolidează, bombardează și în primul rând, dacă nu au de ales, rămâne varianta cu nucleara.

Dar și Z și Putin știu că rușii nu pot folosi nucleara din prima – trebuie ca narativul să fie suficient de consolidat pentru ca să se justifice folosirea acesteia în ochii poporului rus și mai ales în ochiii chinezilor de care rușii sunt dependenți economic. Războiul psihologic de câștigare a inimilor este unul delicat, chiar dacă războiul militar este sângeros și crunt. Sunt nevoie de pași incrementali, de avertismente, ultimatumuri, discuții, evoluții etc.

La cum văd eu lucrurile, după Putin, războiul poate dura câțiva ani buni, înainte să treacă la nucleară, cu condiția ca să nu mai piardă trupe. Adică, poate consolida pozițiile actuale și aștepta. Între timp poate bombarda convențional.

Z însă pare să aibă speranțe că vestul va face o mișcare. Există nenumărate tentative, dar astea sunt cam eșuate deocamdată de a crea un puseu propagandistic pro-angrenării țărilor NATO în luptă. Există variante multiple și nu le vom elabora aici.

Nu înțelegem însă raționamentul acestei tentative care clar va duce la Al 3-lea Război Mondial și la nucleare. Nu văd în ce scenariu, o țară NATO va putea intra în război încăt să ajute semnificativ Ucraina ca să dea înapoi pe ruși. Este clar că pentru asta, va fi nevoie nu doar de no-fly-zone-ul care a fost de asemenea un canal de pompare care s-a cam uzat acum ci va fi nevoie de trupe. Să facem puțin o analiză de ce ar fi nevoie concret, pentru ca Ucraina să poată da pe ruși înapoi.

În primul rând, va fi nevoie de război complet, cu toate armele: aerian vor trebui neutralizate toate avioanele rusești din Ucraina și de la granița Rusia-Ucraina pe o rază de minim 500km (cam cât poate zbura un Mig) și totodată capacitățile anti-aeriene rusești care de asemenea, pe lângă cele plasate în Ucraina, multe sunt la graniță sau chiar în Rusia.

Fără “curățenia” aeriană, tancurile și artileria nu pot face nimic deoarece o să aibă aceiași problemă pe care o au acum rușii cu ucrainienii – manpad-urile și dronele. Dar să zicem că se face curățenia asta, că poate Rusia e speriată că NATO introduce “no-fly-zone”. Ce ar urma, teoretic? Acele țări care doresc să ajute Ucraina, ar trebui să trimită tancuri și artilerie care să lovească în pozițiile rusești care sunt acum bine consolidate. Adică război total. Deci avioane, rachete, drone, artilerie, tancuri și oameni trebuie să intre în luptă pentru a-i împinge pe ruși înapoi. Toate astea să vina de la vestici. Deci război direct între țările NATO și Rusia. Credeți însă că Rusia va sta cuminte fără să dea măcar cu ceva nucleare tactice? Rusia va fi obligată să recurgă la nucleare! Altfel, trupele care vor reuși să îi împingă pe ruși afară din Ucraina, evident că vor continua să îi împingă în continuare și probabil vor intra peste Rusia, deci vor încerca ocuparea Rusiei …

Un contra-atac al NATO împotriva Rusiei nu va fi ca cel din Kuweit unde după eliberarea Kuweit-ului, americanii s-au oprit. Miza e cu totul alta aici … De aceea Rusia nu va permite nu doar intrarea vreunei țări NATO în sprijinul Ucrainei, dar nici măcar ajutor mai consistent – deși dacă doreau, până acum vesticii ajutau mai mult Ucraina decât au făcut-o. La cât timp a trecut, putem spune că ajutorul maxim s-a epuizat, continuă poate aprovizionarea cu muniție și arme, dar războiul uzează în primul rând capacitățile umane care pot folosi acele arme. Impactul unor manpad-uri mai avansate acum când rușii deja fortifică pozițiile și e posibil ca în curând să intre și Belarusul este mult mai mic decât dacă ucrainienii ar fi avut acele manpad-uri, rachete și arme ofensive mai devreme în război, când îi puteau lovi înainte de a ajunge în pozițiile actuale.

Întorcându-ne la Z, de ce zice el că dacă negocierile încetează asta ar însemna WW3? Cred că se înțelege că WW3 poate începe doar dacă NATO intră în război cu Rusia, altfel cum? Dar în primul rând, de ce ar înceta negocierile? Dacă Rusia va avansa și va ocupa și mai mult din Ucraina, e firesc că la un moment dat ucrainienii vor zice – gata, ne ajunge, ne dăm bătuți. Atunci, vor accepta orice le pun pe masă rușii … inclusiv acele lucruri pe care acum nu le acceptă.

Știe însă Z ceva ce nu spune? Are cumva promisini de la americani că dacă îi va mai freca nițel pe ruși, după o să intre și ei și să îi ajute? Are cumva informații că poate Finlanda și Suedia vor fi primite curând în NATO și Rusia, de turbare, le va ataca și atunci are sens să o lungească acum? Sau poate prevede că vor primi noi arme cu care îi vor lovi pe ruși până acolo unde vor fi obligați să folosească nucleara, după care NATO va fi convinsă să intre în război?

Nu cred ca declarațiile lui Z să fie pur și simplu vorbe aruncate aiurea în aer, doar dacă cumva tipul este un actor și se află la Hollywood. Dacă Z este în Ucraina și luptă cu rușii și dacă îi pasă de ce se întâmplă cu poporul său, Z nu ar avea de ce să zică că negocierile pot să eșueze, deoarece totul depinde de el.

Să zicem poate, să presupunem că rușii cer prea multe chestii și că e imposibil pentru ucrainieni să accepte propunerile lor acum. Dar acestea le știm – Crimeea, Donbas, Lugansk și fără NATO. Plus denazificarea, care e oricum o cerere mai mult propagandistică și de asemenea poate fi asumată și îndeplinită propagandistic de ucrainieni, adică să facă ceva prin care să îi dea pretext lui Putin să se laude că a denazificat Ucraina … Cât de validă să fie această teorie, mai ales dacă i-am văzut pe ucrainieni că au dat înapoi și lucruri pe care le-au acceptat la un moment dat, au fost ulterior rejectate?

Toate aceste piedici la pace – tergiversarea lui Z din motive doar de el știute și eventualele blocaje ale rușilor – ne fac să prevedem încă o săptămână în care măcelul va trece la o nouă etapă pe măsură ce rușii vor “termina” Marioupol, vor lovi mai puternic Kievul și vor aborda noi orașe.

5 comments

  • Americanii recunosc oficial că nu pot intercepta rachetele hipersonice rusești:

    https://edition.cnn.com/videos/world/2022/03/21/hypersonic-missiles-russia-new-weapon-putin-ukraine-tsr-todd-pkg-vpx.cnn

    După cum spuneam și în alte comentarii, aceste rachete sunt cam singurul avantaj major pe care-l au rușii în fața NATO momentan (nu mai mult de 2-3 ani, pentru că americanii se luptă și ei să recupereze timpul pierdut).

    • eu zic ca ICBM-urile americane au fost deja modernizate sa poata face manevre – despre intercepabilitate sau nu, eu zic ca nu vom stii pana nu vor fi folosite; adica, daca ne uitam la dome-ul evreilor, putem presupune ca americanii au ceva mai bun; daca SUA ar zice – da, avem cu ce sa le interceptam, uite! si ar face demonstratii, s-ar lauda, toti ceilalti nu ar mai investi pe aceasta directie ci pe alta directie; din nou repet si rog cititorii blogului meu sa nu uite acest PRINCIPIU DE BAZA al razboiului: arata-te slab cand esti puternic si puternic cand esti slab – la fel se intampla acum, dupa parerea mea, in Ucraina – Rusia se arata slaba

  • Pana acum mereu ati avut dreptate… sa ne rugam la Dumnezeu ca sa va inselati acum…

  • Frate, ce etnie are liderul? Dar ăia din batalionul Azov cu cine se luptă?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.