UE putea să se deconecteze de la gazul rusesc din 2014

Într-un interviu dat la un podcast cu știri din Ucraina al Telegraph, o jurnalistă din Ucraina spunea – vestul nu înțelege că noi suntem în război din 2014, de atunci mor soldați ucrainieni.

Oare nu știa Merkel că mor soldați ucrainieni din 2014? Oare nu știa Macron? Oare nu știau austriecii care sunt portalul în UE al gazului rusesc? Evident că da! Știau și chiar au continuat Nord Stream 2? Ce s-a schimbat însă între timp? S-a schimbat nevoia …

Bunăoară, Trump a fost un ghimpe pentru inginerii Marelui Reset deoarece a încercat să avanseze nițel conflictul cu China, prin intermediul Rusiei și cu Rusia prin intermediu Ucrainei mai înainte de vreme. Ca un neascultător și imprevizibil, Trump și-ar fi dorit un război nuclear, dar nu a avut ocazia. Putin de asemenea, l-a citit bine și l-a pupat în fund, frecându-i orgoliul și dându-i impresia că joacă șah. Dar Trump, ca orice președinte american, abia dacă știe cum se mută piesele la șah, ce să mai discutăm despre deschideri, analiză sau strategie?

Așadar, Trump a încercat să strângă cu ușa pe nemți amenințând cu retragerea din NATO sau cu mutarea bazei de la Rammstein în Polonia – ceea ce ar fi afectat cel puțin economic destul de nasol Germania. Nu a fost însă momentul, oricât de mult a încercat Trump, Deep-State-ul a tolerat aroganța (și prostia) nemțească și i-a lăsat în pace. Acum, deși Biden pare un automaton stricat care nu e în stare să citească nici de pe prompter, cei care decid politica SUA au amenințat nemții că dacă nu taie macaroana rușilor cu NS2, vor da jos cu Deutsche Bank, o mega-banca zombie care este ținută în viață de tubul de gaz verde care vine de la Fed. Toată lumea s-a uita în perioada asta la commodities, dar oare stocul DB știe cineva cum a evoluat? De la 14.63 cât era pe 10 Februarie, a ajuns la 8.89 pe 9 Martie – record de minim pe o perioadă de 2 ani! De ce? Deoarece a cam existat riscul ca nemții să nu se alinieze complet sancțiunilor iar smart money care decid în ce direcție se mișcă un ticker s-au ferit de un cărbune fierbinte.

Care să fie deci motivele pentru care 2014 nu a fost suficient de nasol – din perspectiva europenilor – încât să nu îi convingă să se rupă de gazul rusesc, ba din contră, nemții au băgat miliarde în acea conductă acum oprită? Dar nu doar că nu s-a încercat decuplarea de gazul rusesc, ci chiar europenii au adoptat Green Deal, prin care au tăiat și mai mult mijloacele de producție de energie clasice, în speranța vinderii de cât mai multe panouri solare pe care le importă nemții de la chinezi și le distribuie apoi în restul Europei cu adaos de aproape 100%. (Apropos, cine vrea panouri ieftine, să comande direct online în Germania – Samsung cel puțin are garanție la ele la nivel european, nu contează de la cine cumpărați).

Înspre ce putem arăta cu degetul? Înpre prostie? Înspre lipsa bunei-chivernisirii a deciziilor interne? Înspre diveristatea de voci care împiedică luarea unei decizii ferme? Aiurea, oportunismul și ipocrizia sunt adevărata față a puterilor decidende din UE și ale clasei conducătoare. Așa cum nemții au investit la ruși foarte mult și au încercat să sugă tot ce se poate – înainte să vina Putin să îi dea afară, ulterior, au încercat să consolideze relația cu Putin ca să obțină doar ei cât mai mult gaz, cât mai ieftin. De aceea suporta babeta toate glumele proaste ale lui Putin, inclusiv după Crimeea ….

Putin era același și atunci și acum. Nu s-a schimbat mare lucru, decât că acum s-a decis să rezolve complet ceea ce nu a terminat în 2014. Ucraina era o țară integră și care trebuia apărată și în 2014. Faptul că Rusia a dorit atunci refacerea Imperiului țarist (sau a URSS-ului, cum doriți) nu era deloc neclar și sub semnul întrebării – era la fel de clar ca și acum. Faptul că nu au folosit soldați și bombe ci doar pistoale, amenințări și mașinațiuni, este la fel de irelevant, consecința la nivel politic, diplomatic, geostrategic, legal, era aceiași. Pe scurt, gravitatea anexării Crimeei de atunci, era la fel ca cea a atacului asupra restului Ucrainei din ziua de astăzi. Poate au greșit ucrainienii că nu au luptat atunci, dar nu îi putem acuza – și noi am dat Basarabia fără a trage un glonț …

Îi acuzăm însă pe nemți, pe austrieci, pe francezi, pe italieni și chiar și pe unguri de oportunism necalculat, ipocrizie perversă, incompetență periculoasă și auto-satisfacere. La fel cum au crezut că ruperea Crimeei, deși nasoală va trece și se vor întoarce la business as usual, tot așa europenii acum prin fentarea sancțiunilor și frica de a-și supune cetățenii la noi creșteri de prețuri, nu realizează că prin miliardul de euro pe care îl plătesc zilnic rușilor pentru gazele importate (cel puțin pe timpul iernii), își sapă propria groapă. Sau mai bine zis, o finanțează …

Și chiar dacă războiul nu va escalada și Putin nu va amenința alte țări europene, va veni o vreme când vor tăia rușii gazul sau vor cere preț dublu pe el. În timp ce europenii se tânguie că e greu să se rupă de gazul rusesc, chinezii lucrează de zor la o nouă conductă (începută de ceva timp și pe finalizare acum) înspre Siberia de unde gazul produs pentru europeni va merge spre China (acum nu există alternative / conducte). Credeți că având de ales între chinezi și europeni, Putin va fi în aceelași dileme în care sunt acum europenii verzi daca e ok sau nu să redeschidă minele de cărbune și centralele nucleare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.