Cum de redeschid americanii ambasada în Ucraina?

Nu doar americanii, ci și alte țări își redeschid ambasada din Kiev. Reamintim – pentru cei cu memorie de pește – că americanii au plecat din Kiev pe 15 februarie, cu peste o săptămână înainte de invazie. Se punde deci întrebarea: cum de acum redeschid? E mai sigur acum decât atunci când au decis să o închidă?

Pare o întrebare nesemnificativă dar eu nu o înțeleg. Deci încă dinainte de război, când totul era doar la nivel de avertisment și poate pentru că văzând mișcările de trupe era logic să se aștepte la o invazie, americanii s-au dechis să o închidă. Apoi, rușii au bombardat Kiev-ul, chiar l-au înconjurat într-o perioadă dar apoi s-au retras, între timp însă continuând bombardamente – cei drept ocazionale în Kiev, dar nu deloc de neglijat.

Nu știu cum e normal să funcționeze ambasadele într-o zonă de război. Mă gândesc că nu le e frică că ocupă rușii și ia prizonieri ambasadorul SUA. De asemenea, mă gândesc că nu le e teamă că vor bombarda rușii ambasadar SUA cum au bombardat americanii ambasada chinezilor în Belgrad. Închiderea evident a fost datorată riscurilor de toate felurile.

Dar riscurile nu s-au evaporat – Ucraina este încă în război … oricând Rusia poate bombarda ambasada SUA din Kiev (sau a României). Deci, ce concluzie să tragem?

Este acesta curaj? Nu cred … că dacă aveau nu plecau. Dar evident nu se pune problema de curaj sau disconfort cât de posibiltatea de a funcționa ca ambasadă cu tot ce înseamnă asta. Dar cum de acum pot funcționa și nu le mai e frică de război deși le-a fost chiar înainte să înceapă când mare parte a lumii era convinsă că dacă va face Rusia o mișcare, va fi cel mult o mișcare în Donbas și Luganțk, nu va încerca ocuparea întregii Ucraine!

Este mesaj politic? Dar ce mesaj? Că totul e ok, rușii pierd? Evident că totul nu e ok …

Este provocare? Adică caută cu lumânarea americanii (și restul) un casus beli? Dar de ce au mai plecat, dacă aveau nevoie de un casus beli, rămâneau și așteptau să îi bombardeze rușii.

Cu siguranta, redeschiderea ambasadelor vine la pachet cu ceva garanții ale rușilor că deocamdată nu vor bombarda ambasadele. Dar contează oare cuvântul rușilor care au zis că nu invadează și au invadat?

Tot acest subiect este extrem de interesant și probabil are ceva dedesubturi interesante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.