Războiul hibrid nu este deloc rece

Era o vreme când televiziunile / presa MSM nu mai conteneau în a comenta și a trage semnale de alarmă cu privire la războiul hibrid dus de ruși. Acum când războiul hibrid a ajuns la ruși, presa ignoră total. Fie nu îl înțelege, fie nu este pe “ordinea de zi”.

Apropos, cum Rusia și NATO sunt deja în război prin proxy (deocamdată), și cum România este în NATO, România este deja în război prin proxy cu Rusia. Ați aflat asta la TV?

Sunt nenumărate aspecte ale realității pe care presa & TV main stream le opturează cu voie sau fără voie, cu știință sau fără știință, cu intenție sau din reflex sau din incompetență (cea mai puțin probabilă cauză).

Iată unul: Rusia deja a făcut o falie puternică în NATO: Turcia. Turcia nu participă la sancțiuni. E normal când NATO înarmează Ucraina și zboară avioane non-stop la graniță ca să ajute Ucraina cu informații, ca o țară NATO să ignore total sancțiunile, ba mai mult să permită avioanelor militare rusești să o survoleze? S-au întors recent, dar din alte motive, nu din cauza NATO!

Aceste aspecte, legate de falia din NATO nu sunt prezentate la TV în România deoarece românii trebuie să se simtă parte din NATO, protejați, deoarece când va veni vremea să fim folosiți ca carne vie de americani să avem motivația suficientă și să fim suficient de încrezători în atotputernicia NATO, ca bloc unit și solid. Chestiunea cu Turcia este însă una mai veche și faptul că nu a fost scoasă din NATO arată că NATO nu este deloc o alianță militară solidă. Nu poate exista o alianță militară solidă dacă toți nu sunt de aceiași parte ci au interese diferite și pozitionări diferite. Nu intru prea mult în a explica imposibilitatea acestui aspect ci doar zic: cum poate NATO să planifice anumite măsuri de securitate dacă are cel puțin un membru care pe față nu e de acord cu politica (pseudo)comună NATO? Ce siguranță să aibă de exemplu reprezentanții României în a divulga către NATO anumite secrete obținute de serviciile de securitate românești care au fost (teoretic/de fațadă) delegate să ajute și să pregătească Ucraina înainte de război, dacă aceste informații, cunoscute fiind de turci, pot ajunge la ruși.

Poate Turcia să fie trup și suflet militar și din punct de securitate alături de NATO dar economic alături de Rusia? Mai există sau nu acele blocuri economice care se încearcă a se contura prin sancțiunile care teoretic au menirea să limiteze posibilitățile rușilor? Este bineștiut că puterea sancțiunilor este limitată în sensul că dacă țările NATO ar participa toate, impactul ar fi major deoarece Rusia ar trebui să facă schimburi cu alții. Dar Turcia este un partener economic important al Rusiei care continuă să facă afaceri cu rușii în timp ce ceilalți membri NATO (cum ar fi România) nu mai au voie să facă schimb cu rușii (decât prin intermediul turcilor). Este la mintea cocoșului că dacă România nu mai poate cumpăra de la ruși anumite componente din cauza sancțiunilor, tot ce trebuie să facă rușii este să ofere un comision de 5% turcilor care să intermedieze schimburile și marfa să ajungă totuși la noi. Din această afacere, rușii poate pierd acel comision de 5%, pe care însă îl câștigă turcii, care apoi pot să cumpere cu acești 5% armament de la ruși. Poate că deja prin contractul de schimb inițial, turcii s-au angajat să primească în loc de dolari, ruble sau poate direct arme, deoarece există competiție pentru poziția de broker al mărfurilor rusești în rândul țărilor NATO fraiere care trebuie să se alinieze la sancțiuni – aș aduce ca exemplu Iraelul, care este o țară care își datorează existența SUA și acum se poartă total independent în raport cu Rusia arătând – dacă mai arăta nevoie – că SUA este de facto o colonie a Israelului, Iersusalimul fiind intangibil în ciuda protestelor unor voci neputincioase din SUA unde fiind democrație, două trei vorbe se mai pot spune, dar când vine de miliardele alocate gratuit ca ajutor Isralului în fiecare an – asta nu se pune la vot!

Să ne întoarcem acum la războiul hibrid din Rusia deoarece este total ignorat deși are ca potențial de escaladare un război nuclear mondial. Cât timp credeți că mai rezistă Rusia ca să îi ardă centrale electrice, fabrici de armament, institute de cercetare, depozite de petrol, mall-uri și altele? Aș începe însă cu un extras dintr-un articol dinaintea războiului din motive lesne de înțeles …

Mi se ridică părul de fiecare dată când aud la TV experți discutând despre războiul hybrid. Primul lucru care trebuie știut este că războiul hybrid este de fapt război, nu este altceva. Adică, trebuie mai întâi să avem un război pentru a avea un război hybrid. Ori, acum s-a declarat cumva război între SUA și Rusia? Sau între Rusia și Ucraina? Abia când vom avea o declarație de război în urma unui casus beli evident și abia după ce vom vedea că se trage cu gloanțe, vom putea analiza războiul hibrid … Până atunci, termenul este super-uzat și dă dovadă doar de lipsa de înțelegere a situației actuale. Anume, ne aflăm încă în vremuri de pace când am putea spera și am putea lucra pentru pace, pentru a evita războiul. Măcănitorii în schimb, deoarece nu știu altceva, dau înainte cu războiul hibrid fără să știe despre ce vorbesc și pe ce lume trăiesc. Războiul nu e fun deloc, pe când ei fac spume când se joacă de-a analiza strategică, deconspirând ei elemente de război hibrid lansate de ruși evident, ca și cum NATO cu progenitura Geoană programată să măcăne zilnic aberații, nu ar face tot ceea ce se întâmplă de fapt – propagandă pro-război, pregătirea publicului, construirea unui casus belli.

4 FEB 2022 – Demistificarea unor mituri militare

A venit așadar vremea să discutăm despre războiul hibrid deoarece având război (spre deosebire de înainte …) avem evident și război hibrid.

Componentele războiului hibrid sunt variate, pe de o parte cu privire la frontul pe care se duce bătălia (financiar, economic, propagandistic, al alianțelor etc) pe de alta cu privire la vizibilitatea acțiunilor (unele pe față, unele difuze, unele total ascunse).

Nu am de gând să intru în toate fronturile deși pe cele economic le-am tot explicat și aici este clar că Rusia a câștigat deja deoarece rezultatul sancțiunilor este zero și totodată Germania rămâne puternic pe poziție, cu privire la gaze – pe de o parte, iar pe de alta, Rusia a găsit suficienți alți parteneri cu care să facă schimburi comerciale. Evident că și Rusia are pierderi. De exemplu, marile branduri pleacă din Rusia și soțiile oligarhilor sunt forțate de serviciile de propagandă ale armatei să posteze pe instagramul rusesc cum își dau foc la gențile brandurilor din vest. Aceasta este un exemplu de operațiune de război hibrid în care pe plan propagandistic Rusia pierde în fața propriului popor, dar contra-atacă prin arderea genților și campania de pompare accelerată de patriotism rusesc la pachet cu ostracizare a vestului.

Din toate fronturile și tipurile de război hibrid, cel mai mult mă îngrijorează pe mine cel al incendiilor asupra unor obiective strategice rusești. Aș enumera câteva incendii importante recente: depozite de petrol (relativ aproape de graniță), institutul de cercetare al armatei (probabil sabotaj), un mall din Moskova (posibil accident – de altfel unele pot fi accidente, dar în niciun caz cele strategice), o fabrică de armament și mai nou o centrală electrică din insula Sakhalin care producea o treime din necesarul de energie al insulei din Arhipeleagul Japonez.

Se înțelege că multe dintre aceste incendii pot fi accidente. Dar cum unele dintre ele au fost discret asumate de ucrainieni și cum au apărut informații legate de folosirea unor drone mici care pot zbura mai mult dar cu bombe mici, nu putem nega că distrugerea obiectivelor rusești este un deziderat al ucrainienilor și armata SUA îi poate ajuta imens prin descoperirea unor targeturi strategice și totodată prin suport în timp real asupra oportunităților de atac (monitorizare riscuri, estimare vreme, comunicații cu sateliții etc).

Că veni vorba de sateliți, evident că și aceștia sunt parte din războiul hibrid. Din păcate mai greu putem afla informații despre acest front deoarece nu există televiziuni sau rețele sociale care să transmită filmări sau fotografii cu ce se întâmplă și simplele comunicate ale armatei nu au potențial de a fi acceptate fără coponenta de “presă” liberă care să dea spoiala de adevăr necesar oricărei informații pentru a fi crezută și pentru a avea efect în rândul populației. De exemplu, degeaba ar spune americanii “sateliții noștri au dat foc folosind laserul la depozitul de combustibil cutare”. Știrea fiind oficială, ar putea fi casus beli și nu poate fi negată, pe când știrile că un submarin american din Marea Neagră a fost “responsabil” pentru scufundarea spectaculoasă a Moskvei care avea 3 (TREI!) sisteme de autoapărare împotriva rachetelor (inclusiv Neptun) și totuși nu s-a apărat … astfel de știri pot apărea pe twitter “anonime” și totodată armat nu e obligată să confirme sau să le infirme, dar impactul lor este fezabil.

De interes pentru noi românii este evident frontul informațional unde mai ales o anumită parte dintre cei doi beligeranți (Rusia și SUA) au un interes maxim. Dar deoarece a da exemple de atacuri hibride venite din partea NATO asupra României este hilar, fiind evident pentru toată lumea, doresc să dau un exemplu de atac informațional efectuat de ruși (și nu e vorba de boții și trolii de pe rețelele sociale). Vă aduc în perspectivă un canal al unui personaj real, extrem de profesionist și abil în a fenta restricțiile Youtube și care a ajuns la un număr de aproximativ 100.000 de abonați: Alex Christoforou. Mesajul transmis pe acest canal este unul pro-rus evident și anti-american inflamat și depășește cu mult statutul de “idiot util” autonom care s-ar putea afla în această poziție din proprie alegere și din … prostie.

Așa cum operativi de o parte sau de alta sunt aflați direct în acțiune pe acest front al războiului, nu cred că exagerez dacă extrapolez că și România este vizată și avem clar anumiți operativi care sunt plătiți să facă propagandă anti-rusească și pro-nato care depășește meseria jurnalistică și chemarea de prezentare obiectivă a realităților de pe front și a chestiunilor geopolitice. Cei care vin din partea NATO sunt mai periculoși deoarece în cadrul teoriei expuse de noi aici încă de ceva timp (care deocamdată se află complet în sincronicitate cu realitatea), rolul lor este de împingere a României în război cu Rusia. Poate despre elementele concrete pe care se pisează și planul de bătălie pe acest front, voi discuta într-un articol viitor. Asta necesită însă multă documentare, referințe din articole vechi, altfel zis muncă și munca necesită timp și nu știu dacă are vreun sens deoarece prespectiva ca vreunul să fie trezit este infimă. Presiunea psihologică este prea puternică și bau-baul rusesc prea bine conturat pentru a putea sparge prin vreo anumită falie microscopică blocul convingerilor belicoase care ne vor împinge la o autodistrugere mai gravă decât Ucraina, care măcar nu prea avea de ales, fiind de mult timp ocupată de Imperiu (vezi Victoria Nulland cu Fuck EU – acest Fuck EU se va concretiza mai ales când vor pica nuclearele mai întâi în capitalele europene).

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.