Cereale

Acordul legat de transportul de cereale este o utopie. Conform tratatului, rușii nu au niciun drept de a verifica transporturile, ceea ce înseamnă că o țară membră NATO – Turcia, va garanta că în transrpoturi nu sunt arme.

Vasele de cereale evident sunt mari. Fiind mari, pot transfera multe arme o data. Transferul de multe arme dintr-o bucată este extrem de periculos deoarece rușii pot primi ponturi și pot să lanseze bombe. Nu am surse, dar sunt sigur că transferul de arme către Ucraina se face în loturi infime, care dacă sunt interceptate de rachete nu reprezintă o pierdere foarte mare.

Dar dacă rușii tolerează nave cu cereale, e suficient ca un singur transport de mitraliere să fie trecut cu vederea de turci pentru a produce ditamai lovitură Rusiei. Nu zic de alte arme că oricum probabil nu s-ar risca să trimită armament prea complicat având în vedere riscurile. Dar rachete, bombe, mitraliere sau măcar resurse alimentare pot oricum să trimită.

Dar am putea zice că e greu de fentat atenția rușilor că poate turcii fac inspecția live folosind un apel whatsup direct către ruși care deși nu vor fi prezenți fizic vor putea inspecta virtual fiecare navă. Lucrurile nu sunt chiar atât de simple, navele pot avea containere ascunse, care fără o prezentă fizică a rușilor la descărcare/incărcare … Doar prezenta fizică în port ar oferi rușilor siguranța că se transportă doar grâne nu și altele.

Rușii nu sunt prea mult interesați de faptul că ucrainienii pot face ceva bani daca transportă grâne. Sunt însă interesați ca criza să continue și prețurile să fie mari la grâne deoarece au și ei ceva producție. Recent prețurile au scăzut la grân cam la luna februarie înainte de război, dar oricum prea mari pentru această perioadă a anului. Seceta ar justifica această diferență și fără impactul războiului.

Turcii își asumă un risc mare prin aceea că își asumă rolul de verificatori. Practic, dacă turci cedează presiunilor SUA și acceptă transport de arme, fentându-o pe ruși, scenariul războiului poate lua o nouă turnură.

Apropos, acum o săptămână, Latakia din Siria a fost atacată de rachete, au lansat anti-aeriana. Nu se știe cine le-a lansat, dar mă îndoiesc că Isis sau turkmenii ar avea arme atât de avansate, cum ar fi piese de artilerie de mare precizie. Kurzii de asemenea, deși poate cu ceva ajutor de la americani … Dar kurzii sunt acum la pace cu Asad și în plus, sunt departe, ar trebui să aibă super piese de artilerie. Prin urmare nu rămân decât turkmenii sau alte armate din Turkmenia, adică din nord-vestul Siriei. Bănuiala mea e că turcii le-au reamintit rușilor că trebuie să stea mai cuminți în Siria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.