Un Macron ciudat

Macron a declarat că Franța nu va folosi nuclearele împotriva Rusiei dacă Rusia le va folosi în Ucraina. Declarația este una tembelă și total irațională și arată cumva că împăratul NATO nu prea are haine, adică dacă un lider al unei putere nucleare din NATO destul de importantă (cred că #3 la arsenal dacă nu mă înșel) iese din rând, ce așteptări să mai avem de la așa alianță.

Englezii de la The Telegraph zic , în apărarea lui Macron, că Franța oricum are în doctrina oficială că nu va folosi nuclearele decât pentru propria apărare. Eu cred că toate țările au în doctrina oficială că nu vor folosi nuclearele decât pentru propria apărare, cu excepția SUA care a folosit-o pentru a câștiga războiul mai repede și pentru a le transmite un semnal rușilor să nu treacă de Berlin.

Teoretic, conform tromboanelor oficiale, politica SUA (și deci NATO) cu privire la nucleare (dar nu numai) este una de “ambiguitate strategică” în sensul că nu declară dinainte “ce va face dacă …” pentru a păstra elementul surpriză. Logica este simplă – dacă declari că vei face și vei drege, dar ulterior nu dregi, îți pierzi autoritatea și ulterior nimeni nu te mai bagă în seamă. Dacă declari că o să folosești nuiaua, dar ulterior folosești bâta – nici așa nu e bine, pierzi din “reputație”. Prin urmare, ideal pentru yanchei este să nu zică nimic și din când în când să dea bobârnace, sperând că cu astfel de bobârnace face ordine în lume și sperie bully-boys ca Putin. Dar Putin deja a fost amenințat de Obama că dacă trece linia roșie … și apoi când a depășit-o, prințul păcii, premiantul Nobel pentru pace, care este autorul moral al războiului din Siria, a dat înapoi. Astfel, bully-boy-ul a prins curaj și a urmat Crimeea …

Iată deci, căci după ce lucrurile sunt oricum nasoale și Imperiul se arată slab, pierde din capacitatea de a speria concurența, Macaroana sparge gașca și mai și dă cumva ok lui Putin să dea înainte cu nuclearele că Franța stă cuminte în banca ei.

Ce mai putem să zicem de asemenea greșeli care sunt atât de penibile încât par ireale, pare că Macron nu este președinte al Franței, țară membră NATO, aliat SUA care sprijină Ucraina. Biden l-a criticat delicat pe Macron, dar ca intensitate, “critica” lui nu are nici măcar 10% din ferocitatea cu care Trump îi cricita pe nemți pe față avertizând de lucrurile care vedem acum că se întâmplă.

Putem zice că este ciudat în sensul că nu are sens din nicio perspectivă am privi aceste asigurări date de Franța Rusiei, decât dacă nu cumva există deja o înțelegere între Franța și Rusia, mai bine zis între Putin și Macron. Vă reamintesc, în acest sens, că la începutul războiului, Macron avea convorbiri telefonice cu Putin care durau ore întregi. Glumeam pe atunci, oare ce ar discuta cei doi între ei timp de atâtea ore?

Macron: Vlad, chiar vrei să ataci Ucraina?
Vlad: da
Macron: De ce?
Vlad: de aia
Macron: hai bă, nu fiu bulangiu! retrage-te … fă pace! Mir!
Vlad: niet!

Bineînțeles că gafa francezului nu a putut să fie lăsată neexploatată de dușmanul de veacuri al acestuia, adică de neamț. Care neamț, prin gura sclavului olandez – care e băgat la înaintare oricând fricoșii nemți nu vor să își asume riscul sincerității – i-a făcut un mic abc geopolitic macaroanei, în sensul celor explicate de mine mai sus, cum că astfel de declarații nu se fac. De la NATO, se pare că deja amenință Rusia cu atac “convențional” în cazul folosiri nuclearelor în Ucraina. (sursa info).

Ce nu ne spune NATO este unde sunt acele brigăzi rapide care trebuiau să se alcătuiască pentru a răspunde rapid în caz de nevoie … Trupele care au venit în România după invazia Ucrainei sunt nesemnificative și erau programate să vină la schimb de experiență. Cei 5000 de soldați care sunt gata oricând să intre în acțiune în “flancul estic” nu există deoarece fiecare țară își urmărește interesele și NATO este doar o piață de desfacere armament.

Că veni vorba de armament aș schimba puțin discuția. Cam acum o lună se punea problema că vesticii nu mai au arme sovietice să trimtă ucrainienilor și că aceștia nu sunt obișnuiți să folosească armament “compatibil” NATO. Între timp, după ce, rămânând fără arme sovietice, vesticii au început să le trimită ucrainienilor, arme NATO din stocurile pregătite pentru casare, la care arme ucrainienii s-au adaptat foarte bine. Ucrainienii sunt lăudați pentru faptul că au reușit să treacă așa repede pe armament vestic, dar e firesc: armele nu sunt nave spațiale, în esență, o armă are un trăgaci pe care apeși ca să facă pac. Mi-am amintit acum cum ani de zile noi românii am fost ținuți la ușa NATO deși ne tânguiam și ne milogeam de ei ca să ne primească, pe motiv că armata română e slab pregătită și nu se ridică încă la “standardele NATO”. Problema era evident că, spre deosebire de Ucrainienii care au angajat ca expert în companiile petroliere pe fiul lui Biden care i-a ajutat foarte mult în perioada lui Obama să dezvolte afacerile companiilor petroliere în al cărui board executiv a fost ales (și plătit cu milioane), pe vremea aceea românii nu prea aveau bani să angajeze astfel de consultanți luminați care să îi pregătească pentru NATO.

Una peste alta, mâine (luni) NATO începe un exercițiu de testare a armamentului nuclear. Dacă mai aveam nevoie de dovezi că noi vom fi fii ploii, de data aceasta mie mi se pare clar: testele vor avea loc în Europa de Vest și în țările nordice. Pe cât de ambiguie își doresc unii să fie strategia NATO în caz de război nuclear, iată că acest exercițiu lasă de înțeles unde este focusul și unde este “zona buffer” lăsată la mezat și care probabil va fi cedată Rusiei cu brațele deschise după ce Ucraina va pierde războiul.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.