Noua cenzură inteligentă

Epoca conturilor banate și tăierea accesului este pe sfârșite. Noile tehnologii ale rețelelor sociale se adaptează și nu doresc excluderea totală a dizidenților ci reducerea rolului lor deoarece orice agent este un asset și este mai de folos în rețea, controlat și cenzurat decât în afara rețelei sau – și mai rău – în alte rețele necontrolate și care pot avea un rol în societate în opoziție cu rețelele permise de sistem.

Acest articol vine în continuare la articolul ELON MUSK, MINERUL DE DATE și m-am gândit să îl fac separat deoarece topicul este mai larg și nu îl privește doar pe Elon Musk.

Avem așadar percepția generală că rețelele sociale sunt controlate de sistem și dizidenții sunt cenzurați. În SUA termenul folosit este “cancel culture”. Cultura anulării ar suna la noi într-o traducere brută. Dar nu este deloc vorba de anulare. Trebuie să înțelegem că pentru demoni, un suflet care încă nu este pierdut, nu trebuie scos în afara rețelei și lăsat să se mântuiască de unul singur în isihie. Adică, scopul nu este ca lumina să nu cuprindă și pe alții, ci scopul este ca întunericul să domine total. Am amintit în articolul anterior, că Skynet nu dorește anihilarea fizică a oamenilor ci cucerirea sufletului. Ori un agent exclus nu mai poate fi cucerit deoarece este eliminat din rețea, deci în afara capacității de control a rețelei.

Prin cenzura inteligentă mă refer la un fenomen care deja probabil există în toate rețelele dar acum este cumva dat pe față și pentru neofiți. Pe youtube termenul specific este “shadow banning”. Pe Twitter, Elon a anunțat recent că noua politică este libertatea de exprimare dar nu libertatea de impact (freedom of reach). Altfel spus, degeaba bagi tu tweet-uri inteligente și cool deoarece dacă ești shadow banned, acestea nu vor avea niciun impact. Îți vei pierde timpul aiurea și doar dacă va știi cineva locația tweet-ului tău, va putea să îl citească, altfel … Idem cu comentariile.

Cu ce este aceasta diferit de interzicerea accesului și blocarea contului? Ei bine, diferența este majoră. Dacă ți se banează contul, probabil vei merge pe alte rețele cu un drag de control și cenzură mai mic și vei debita acolo gogoșile tale (așa cum poate fac eu aici într-un colț irelevant de internet pentru un public limitat) și nu vei avea niciodată oportunitatea să ajungi “vedetă”, adică să ai zeci de mii de followeri care să se prindă că Twitter îi folosește ca sclavi digitali și să își schimbe prin urmare comportamentul sau poate chiar să renunțe total la acea rețea și în timpu liber astfel rămas să citească viețile sfinților.

Ah, și încă ceva! Dacă ești totuși o vedetă și ai zeci de mii de followeri și faci deja bani din asta, dar bagi un tweet “negativ” (adică neconform cu “current thing of the day”), vei pierde toți banii. Deocamdată pe cei din Twitter, într-o lună-două pe cei de la BNR.

Schimbarea de care vorbesc, renunțarea la cenzura clasică, este un proces și fiecare rețea este într-o anume etapă. Elon Musk a anunțat public cum va face Twitter asta și ceea ce acum ceva timp era cumva discret și un efect observat doar de cei care erau afectați de el, acum este oficial, este dat pe față și este explicat. Valului de exit-uri din rețea datorate preluării acesteia de Elon Musk i se răspunde acum cu o actualizare fermă și reconsolidare a încrederii pierdute, deoarece rețeaua are nevoie în primul rând de conexiune. Controlul și datele sunt operațiunile de pe nivelul superior, infrastructura trebuie protejată și în cazul rețelelor sociale infrastructura sunt sclavii digitali care trebuie să aibă prezență, trebuie să își manifeste opiniile și să aibă reacții pentru a putea fi profilați corespunzători, dar în același timp, reach-ul lor trebuie eliminat pentru a nu pune probleme sistemului.

PS. în aceiași oală se cam bagă și DuckDuckGo cu recentul anunț de eliminare din rezultate a site-urilor de știri conspiraționiste. Eliminarea nu din index ci din top rezultate știri. Așadar, bye, bye alternative …

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.