Consumul de gaze

Consumul de gaze in EU a scazut cu 20% in perioada August-Noiembrie [1]. Perioada pentru care s-au publicat statisticile este mica, dar pare o stire optimista. De ce zic ca pare? Deoarece, asa cum am mai zis, energia inseamna economie si scaderea consumului de energie inseamna scaderea activitatii economice care inseamna intoarcerea in Evul Mediu, care este scopul Marlelui Reset.

Am auzit, dar nu mai stiu sa dau sursa, ca scaderea pe sectorul industrial este chiar mai mare de 20%, dar nu bag mana in foc neavand sursa. Este insa clar ca 20% nu se poate realiza peste noapte doar din panourile solare pe care si le-au instalat cei care s-au speriat de resetisti. Despre panourile solare poate voi scrie un articol alta data, mai in amanunt, unde sa explic de ce eu nu cred ca renteaza, dar cel putin la nivel instinctual mi se pare ca pute aceasta fortare a oamenilor sa planteze panouri pe de o parte si pregatirea de bagat sula in fund pe de alta parte, cu amenintarea de impozitare, cu intarzierile la racordare, cu intarzierea platii energiei electrice produse (dureaza 2 ani ca sa iti recuperezi banii). Si deoarece instinctul nu este suficient, voi argumenta si pe cifre deoarece in primul rand doresc o validare a calculelor mele. Asa ca cei interesati de panouri solare – stati aproape …

Inainte de a discuta despre energie=economie, as pune intrebarea de unde vine aceasta scadere? Este suficienta vremea calda? Ma indoiesc … Oare au reusit sa inlocuiasca peste noapte tarile din lista (Romania fiind pe locul 5) gazele rusilor cu alte surse? Daca da, cu care? Cu carbuni? Peste noapte, dupa ce s-au inchis minele, nu cred ca era posibil. Articolul sursa nu spune si nici altele pe care le-am cautat pe aceasta tema. Toate site-urile “de profil” nu fac decat sa reia stirea Eurostat ca papagalii, fara sa incerce sa clarifice mai pe larg domeniul, deoarece este logic si curios sa stim: “cum de s-a reusit asta?!”.

De notat de asemenea, ca scaderea cu 20% se refera la toate gazele, inclusiv la LPG transportat prin vapoare de la americani, care oricum din ce am auzit, primul vapor a venit recent deoarece nemtii nu aveau port. Alte porturi nu stiu si nu cred ca americanii vor folosi altele din cauza riscurilor de securitate si probabil din cauza intelegerilor cu Germania care cu siguranta va lua si ea un comision la distribuirea LPG-ului in UE asa cum ia acum la panourile solare importate in China, puse ultimele suruburi pe ele in Germania si scris “Made in Germany” pe ele ca sa le poata vinde cu 20% mai mult decat chinezii.

Daca e sa presupunem scaderea poate veni din doua cauze: 1) scaderea consumului la sursa (fie cetateni, fie companii) 2) inlocuirea gazelor cu alte surse de energie (nucleara, carbune etc). Din start varianta 2 este imposibila deoarece nu ai cum peste noapte sa compensezi 20% din productia de gaze. E ca si cum ai inventa o noua stiinta magica daca ai reusi. Va reamintesc ca energia nucleara in Romania produce aproximativ 10% din electricitate. Un 2% realizat din carbune sau din folosirea de petrol in centralele electrice in locul gazelor, sa zicem ca se poate realiza, dar nu 20%.

Opinia mea este ca acesti 20% sunt realizati nu din inlocuit cu alte surse ci din taierea drastica a rezervelor. Practic nu se mai fac rezerve de gaze si in caz de ger in lunile urmatoare, va fi ditamai criza. Noroc insa ca americanii controleaza vremea si dupa cum vedem au dat europenilor o iarna blanda. Mai nasol insa ca au mutat iarna la ei unde au fost ceva friguri, insa la ei au LPG. Iata deci ca sunt si elitele secrete bune la ceva. Dar asta este in esenta o subventionare a europenilor de catre SUA caci vremea nu se poate schimba cu una cu doua, probabil acele aparaturi consuma si ele foarte mult si de asemenea, implicatiile pentru SUA, sunt majore, prin iarna grea pe care o au la ei.

Este clar ca acesti 20% nu s-au realizat insa doar din vreme, ci scaderea economica, inchiderea unor fabrici a dus la disparitia efectiva a cererii. Dar cum nu auzim de somajuri si de scaderi daca ar fi cazul? Aceste scaderi exista dar consecintele nu au ajuns inca la omul de rand si prin urmare nici in massmedia care face galceava.

Grupul Volkswagen a raportat în 2022 cele mai scăzute vânzări din ultimii zece ani, în condiţiile în care blocajele COVID-19 din China şi războiul din Ucraina au bulversat lanţurile de aprovizionare, iar redresarea din trimestrul al patrulea riscă să se confrunte cu noi provocări în acest an.

Sursa

Dar daca anumite fabrici si uzine au scazut productia, de ce nu auzim de somaje? Asta deoarece ca sa nu fie un impact negativ major dintr-o data, pana intram in razboi si o sa fie de munca, guvernul da subventii companiilor prin credite cu dobanda zero, care le permit companiilor sa tina angajatii pe statul de plata chiar daca sunt acasa si nu produc. S-a invatat lectia in plandemie si acum se aprofundeaza sistemul.

Ca fapt divers, inainte de Universal Basic Income vom avea Basic Income in loc de salariu, direct de la compania pentru care nu lucram si stam acasa in somaj tehnic 4 zile din 5. Trecerea va fi treptata pentru ca inginerii sa ajusteze parametrii corespunzator.

Avem asadar un cumul de elemente catre care va atrag atentia si pe care il rezum:

  • scaderea consumului de gaze cu 20%
  • scaderea productiei industriale dar nu creste somajul
  • vreme calda, rezerve zero, politica cel putin “ciudata” a autoritatilor de a risca sa nu faca rezerve stiut fiind ca de obicei daca era cald in decembrie, se faceau rezerve pentru toata iarna ca sa fie siguri ca in caz de ger cand consumul creste drastic, avem de unde; ei par insa siguri ca nu va fi cazul

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE

[1] EUROSTAT: EU gas consumption down by 20.1%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.