Am discutat cu ChatGPT despre mortalitatea în exces

Nu știu cât de legal este să postez discuția și nici nu mă interesează să fac virale. Sunt sigur că cei care mă citesc au încredere în ce spun, prin urmare voi povesti pe scurt discuția.

Așadar mai întâi am vrut să văd cât de conectat este la realitate și dacă are acces la ultimele date. Intuind că sunt conspiraționist (deoarece în același chat, anterior l-am întrebat cum știm dacă guvernele ne mint), printre alte informații generale (ce este mortalitatea, ce factori o pot influența) a meționat și că în SUA, datele recente din 2022 sugerează o mortalitate în exces ridicată dar scăzută față de anii 2020 și 2021.

Apoi când am intrat mai în amănunt cu întrebări despre UE, mi-a răspuns că nu are date deoarece acest an (2022) este în desfășurare. Deci cumva are un bug în sistem, de l-a făcut să creadă că încă suntem în 2022. Foarte ciudat! Dar ca programator și om care știe câte ceva despre calculatoare, știu că este imposibil să nu știi în ce an te afli, orice program are instrucțiunea date() care îți dă data curentă …

Ulterior când l-am întrebat să îmi dea în amănunt cifre de mortalitatea din SUA pe 2022, s-a prins că a greșit și și-a cerut scuze: deoarece suntem în 2023, datele nu sunt încă disponibile pentru întreg anul 2022. Faptul că nu avea date complete pe 2022 a reiești clar din primul paragraf, prin expresia “cele mai recente date”. Este prima dată când văt ChatGPT că se corectează deși erori a mai făcut. De exemplu într-o discuție despre sistemul filosofic al lui Cioran, l-a botezat Eminescu Cioran în loc de Emil Cioran. Am mai schimbat apoi vreo 3-5 întrebări și nu s-a corectat. Să zicem că acum poate s-a prins deși teza mea e alta.

Teza mea e că doream să duc discuția înspre a deduce o corelație între mortalitatea în excess mare în 2022 și rata vaccinării. În toate răspunsurile date, pare că știe că acolo vreau să ajung și mă combate cum poate, făcându-se că nu are date decât până la septembrie 2021 și nu știe nimic legat de 2022, deși în prima frază a zis clar că datele pe 2022 arată o mortalitate în excess ridicată dar sub 2020 sau 2021. Culmea este că ourworldindata.org are datele la zi și într-adevăr 2022 e ridicat dar sub 2022 și 2021.

Mortalitate în excess în SUA

Deci, pe măsură ce discuția se îndrepta spre UE (unde este dezastru), ChatGPT spală putina și zică că nu are date și nu poate să spună nimic, doar că vaccinurile sunt sigure … Am încercat apoi să îl iau pe calea … ipotetică. I-am zis: o să îți zic eu cum stă treaba cu datele și tu faci unele deducții ipotetice. Așadar, mortalitatea în excess este mai mare acum în UE decât pe vremea COVID. Ce zici de asta? Ba că nu putem face corelații (deși când a fost vorba de legat mortalitatea în excess de Covid a făcut corelații), ba că cauzele pot fi multiple, blah, blah. Cam cum scriu ăștia pe la BBC, că mor britanicii pe capete deoarece nu este NHS-ul bun. Să vina în România, că la noi e mai breaz!

Așadar am dat botului citate copy-paste din BBC și a ținut-o pe a lui, deși nu îi ceream decât comentarii ipotetice. I-am zis: dacă presupunem că există o corelație între mortalitatea în excess și rata vaccinării, putem infera vaccinul ca o posibilă cauză? Nu, nici vorbă! Vaccinul e sigur, conspiraționistule! A fost testat blah-blah.

Discuția a fost mai lungă și am încercat să îl întreb chestii mai … omenești. De ce să mai avem încredere în studiile științifice care susțin eficacitatea vaccinului dacă vedem în jurul nostru că mulți vaccinați s-au îmbolnăvit și mulți au murit. La toate răspunsurile lui erau simple – vaccinurile sunt testate, autoritățile reglementează vaccinurile și analizează cu atenție efectul, blah, blah.

Am auzit că unul a hăcuit ChatGPT-ul dându-i un mod de gândire liber, fără constrângerile “filtrelor”. Este inevitabil poate până totul o să o ia razna.

Părerea mea este că asistăm evident la dezvoltarea unei arme puternice și cei care o dețin și o manipulează mai bine, o vor folosi în ce direcție vor. Adică, așa cum miliardarii pot să zboare cu avionul cu 1000km/ora în timp ce meltenii merg la consum cu 50km, tot așa va fi și cu IA. Majoritatea vor avea un bot “corect politic” care să îi spele pe creier și să le elimine temerile apocaliptice, pe când miliardarii vor avea boți experți care să îi învețe cum să supraviețuiască în perioada unui război nuclear.

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.