Zamfirescu vs. Chiriac și minciuna creșterii economice

Știu că mulți cititori care vin pe-aici au așteptări mai mari din partea mea, sau cel puțin așa mă amăgesc eu … Zic asta în sensul că reacții la reacții nu sunt tocmai cel mai interesant content, dar din când în când mă folosesc de astfel de ocazii pentru a (re)puncta și exemplifica unele idei fundamentale pe care doresc să le promovez și doar cei care citesc periodic vor înțelege ce am de zis în continuare.

Despre fragmentul de la Ciutacu

În fragmentul emisiunii lui Ciutacu, este redată intervenția lui Florin Zamfirescu în care acesta se tânguie că nu mai suntem o țară, că nu mai suntem uniți, că fac străinii ce vor din noi. Totul în contextul scuipării pe care ne-o trag ucrainienii cu Bâstroe.

Ca opoziție controlată, Ciutacu e cam obligat să aibă în studiu și vuvuzele de-ale mașinăriei de fabricat consens, cum ar fi Chiriac. Căci Chiriac intervine mai târziu și cumva îl înjură pe Zamfirescu, crezând că îl face praf cu sublinierea importantei creșteri economice a României, care a devenit a doua economie din Europa de Est.

Minciuna lui Chiriac

Deși chiar dacă ar fi pe locul 2, argumentul lui Chiriac este penibil în contextul discuției (voi detalia de ce), să luăm puțin la boabe mărunte această minciună, deși Chiriac este cunoscut a fi un mare mincinos și propagandist. Dar să limpezim apele să vedem dacă chiar suntem pe locul 2 la “economie” – un termen destul de generic oricum, dar la TV e important să măcăni nu să aibă sens comentariile tale.

Iață un top după PIB (ultimele date oferite de trandingeconomics.com – un site de referință care preia cifre oficiale de la guvernnele tuturor țărilor și de la multe instituții):

  1. Rusia – 1776
  2. Polonia – 679
  3. România – 284
  4. Cehia – 282
  5. Ucraina – 200

La cifre brute, într-adevăr România este în top și dacă excludem Rusia (pentru vuvuzele Rusia nu există în Europa de Est, așa știu ele geografie), România este pe locul 2.

Dar de ce zic că Chiriac minte? În primul rând deoarece cifra în sine nu spune nimic, nu indică în niciun caz puterea economică a populației, dacă vrem să facem o comparație (deși astfel de topuri sunt în general … reci și spun doar o parte a poveștii), ar trebui să comparăm după GPD raportat la populație, ceea ce economic (un domeniu total străin pentru vuvuzele) se numește GDP Per Capita (care uneri se calculează și raportat la puterea de cumpărare – GPD per capita ajustat după puterea de cumpărare).

Am găsit pe Wikipedia o hartă a acestor cifre, adică PIB per capita, ajustat … chiar din 2022 și iată cum arată:

Nu mai fac un top, dar cu 38095, România se află sub Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Țările Baltice și depășește doar balcanii (mai puțin Slovenia dacă o considerăm balcanică …)

A te raporta la valoarea totală a PIB-ului este o greșală fatală. E ca și cum ai compara veniturile a două familii care câștigă una 10.000 și una 90.000 și lauzi pe cea care câștigă 10.000 pe lună, că stă mai bine ca a doua, fără să îi întrebi câți copii au fiecare. Dacă prima are 10 copii și a doua nu are decât 2, situația stă total invers.

Chiriac nu minte din prostie, ci minte deoarece așa e programat. Minte deoarece este pervers. PIB per capita ajustat nu este ceva străin și exotic chiar și pentru cei doi neuroni ai săi. El face însă ce a făcut toată viața lui: propagandă pentru cei care îl plătesc.

Mere cu pere

Evident că pe lângă minciuna cu PIB-ul, în primul rând orice apel la starea economică în contextul comentariului lui Florin Zamfirescu care aborda lipsa de unitate și coeziune socială a poporului (deci nu atât degradarea economică, în ciuda amănuntului legat de casele dărăpănate și distruse pe care le-a văzut amicul său din tren) este deplasat.

Zamfirescu se referea la faptul că demnitatea noastră este călcată în picioare încă o dată, deoarece suntem o țară de slugi conduse de slugi ale străinilor care pun mereu prioritatea lor înaintea onoarei noastre. Ce ne fac acum ucrainienii este evident un act de viol. Statul român ar trebui să amenințe efectiv cu deturnarea cursului Dunării. Dacă tot distrugem Delta, să o distrugem de tot.

Tânguirea lui Zamfirescu evident că include în ea multe ofuri pe care un om la vârsta lui le-a trăit. Este total îndreptățit și pomparea optimismului tembel al beneficiului economic din partea lui Chiriac este una schizofrenică. Omul este total deplasat de realitate. E firesc deoarece el primește bani grei ca să își trădeze țara și poporului și o duce bine mâncând rahat non-stop. Alți oameni, chiar cu bani, au fugit în afară de scârbă că poporul român nu are demnitate. Asta e esența tânguirii lui Zamfirescu, în contrextul Bâstroe …

Chiriac ca agent al NATO&UE luptă pe orice fisură oricât de mică în blocul de gheață al prostiei românești care se lasă îndoctrinată că UE ne dă bani, ne dă fonduri, ne crește nivelul de trai (deși vedem că nu prea), NATO ne apără, etc.

Demonul eficienței

În ansamblu, avem deci un exemplu de slugă a sistemului, a fabricii de consens, dar dacă ne uităm mai de deasupra acesta este stăpânit de demonul eficienței. Nu mă refer concret la faptul că Chiriac nu mai are morala și e cumpărat, ci la ce mesaje și în ce tabără luptă el și pentru ce ideologie. Demonul ideologic al întregului mental propagandistic pe care încearcă să îl propage Chiriac este demonul eficienței despre care am mai tratat și pe scurt, pune beneficiile materiale deasupra oricăror alte valori. Dar nici măcar beneficiile materiale concrete pentru oameni nu sunt prioritare, ci anumiți parametrii și anumite obiective care sunt determinate și controlate de OMS sau de alte organizatii supra-statale, așa cum s-a întâmplat în plandemie, când nu faptul că oamenii mureau de cancere, de stres, de foamete pentru că distrugeau economia conta, ci menținerea sub control a curbei – în prima perioadă – urmată de realizarea efectului de turmă mai apoi și în final de introducerea pașaportului pentru vaccinare. De aceea a sărit ca ars demonul din Chiriac, că Zamfirescu a amintit plandemia … și acest subiect este unul fierbinte care deja i-a cam trezit pe mulți, punând în pericol marșul antihristic către transhumanță.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

REFERINȚE:

  1. PIB-ul țărilor din Europa pe tradingeconomics.com: https://tradingeconomics.com/matrix?g=europe
  2. Wikipedia – harta PIB-ului per capita ajustat în Europa: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_GDP_(PPP)_per_capita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.