Bahmut – importanță strategică sau simbolică?

Când rușii avansează și ocupă Bahmutul, mesajul vestului este că Bahmut-ul nu contează deoarece are doar importanță simbolică. Întrebat de o ziaristă de ce nu s-au retras din Bahmut (în contextul pierderilor majore), Zelinski a răspuns că sunt următoarele motive:

  1. Putin ar mirosi sânge și ar împinge apoi mai departe (ar fi “open road” – termenul tradus pe canalul lui Willy OAM)
  2. Putin s-ar lăuda cu victoria asta și ar face propadangă

Cei care urmăresc îndeaproape războiul își amintesc că în pragul dezghețului se punea problema (și unii militari chiar anunțaseră) retragerii din Bahmut. Rușii chiar amenințau că mai dau o zi sau două ucrainienilor să se retragă, apoi îl vor ocupa. Unele cadre mai din spate din armata rușilor chiar declara că soldații pot să nu ia prizonieri (adică pot să ucidă la greu pe cei care vor rămâne). Așadar a fost o operațiune și a rușilor de a-i speria pe ucrainieni în încercarea de a-i îndemna să se retragă.

După acel moment în care retragerea era aproape sigură și singurele probleme care se puneau este dacă mai este timp de retragere sau se va întâmpla și aici ca la Melitopol unde rușii au luat foarte mulți prizonieri.

Nu a durat însă nicio zi și ucrainienii s-au răzgândit, anunțând că luptă în continuare. Denis – care anunțase și el retragerea și chiar făcea apel ca aceasta să înceapă cât mai repede pentru a salva cât mai multe vieți – a anunțat cu entuziasmul specific unui youtuber cu aproape un milion de followeri că “dragi prieteni, nu ne mai retragem din Bahmut”. Justificarea mașinăriei de propagandă a fost ulterior că ucrainienii rezistă pentru a câștiga timp. Cel puțin capetele pătrate de generali în rezervă de pe la noi măcăneau prostia asta, că ucrainienii trag de timp ca să vină tancurile. Care tancuri?!? Cum o să ajungă astea în Bahmut și ce o să realizeze?!? Tancurile sunt bune pentru apărare doar în cazul unor pătrunderi în ofensivă puternice, în cadrul unui oraș unde tancurile nu au ce să caute, luptele de gherilă sunt specifice acestui teritoriu și pentru a câștiga ucrainienii ar avea nevoie de soldați mulți și bine pregătiți, de echipamente extrem de performante, gen drone, perdele de fum, mitraliere puternice cu muniție nelimitată, lunetiști mulți, eventual elicoptere care să survoleze proximitatea. Asta în cazul în care ar reuși mai întâi să neutralizeze artileria cu avioanele pe care nu le au. Uitându-te la generalii noștri la TV ai uneori impresia că prostiile pe care le scot pe gură le-au captat și ei tot de la tv, uitându-se la comentariile unor realizatori gen Radu Tudor. Parcă efectiv nu au noțiunile de bază.

Să zicem poate că tancurile pe care le așteaptă ucrainienii ar putea fi folosite pentru a ataca alte flancuri și pentru a-i forța astfel pe ruși să se regrupeze. Dar rușii au linia de front destul de … groasă, adică nu prea au porțiuni pe unde să poată fi pătrunși. Ce s-a întâmplat data trecuta când teritoriile ocupate nu erau apărate cum trebuie ci doar păzite de trupele de voluntari locali, nu mai e cazul acum când rușii au făcut ditamai mobilizare “parțială” (un termen ca să inducă în eroare și străinătatea și propriul popor, mobilizarea fiind mai mult decât completă, în sensul că rușii au mobilizat tot ce au putut să ducă în spinare ca logistică).

Pierderea Bahmutului va fi într-adevăr nasoală deoarece va lovi puternic în răndul moralului soldaților, de unde putem clar deduce că importanța Bahmutului nu este deloc simoblică cum declară un general american (un alt cap pătrat care fie minte grotesc fie nu are habar de meserie).

În esență războiul va fi câștigat de cine dorește mai mult să lupte oricum, adică chiar dacă rușii vor ocupa întreaga Ucraină, depinde de ucrainienii de rând dacă vor accepta situația sau se vor lupta mai departe. Cam la fel este însă valabil și cu soldații – puțini vor mai avea același având să lupte după ce știind cât de mult sânge s-a vărsat la Bahmut, acesta a fost pierdut. Asta nu înțelege americanul deoarece pentru el totul se reduce la teritorii și la zone de influență, la oportunitățile terenului și la situația infrastructurii. Cap-pătrat nu ia în considerare oamenii. Probabil minte însă pentru a menține narativul. De ce se bagă însă în vorbă? Deoarece pregătește narativul pentru atunci când Bahmut-ul va fi cucerit total, ceea ce se poate întâmpla în 2-3 zile sau în 2-3 săptămâni.

Există și unele opinii că rușii simulează oarecum o neputință de a ocupa tot orașul pentru a măcelări cât mai mulți ucrainieni. S-ar pupa asta cu comportamentul cel puțin ciudat al șefului Wagner care zilnic măcăne că are nevoie de mai mult suport pe flancuri, deși la ditamai cazanul care este deja în jurul Bahmutului este irațional să mai ceară altceva. Bineînțeles că o încercuire totală ar fi ideală dar asta ar însemna mură-n-gură pentru wagneriști. Iată deci că există cu adevărat posibilitatea ca delay-ul ocupării să fie nu un semn de slăbiciune sau precauție ci un calcul demonic de așteptare tactică pentru a face cât mai multe victime în rândul soldaților. La cum s-au comportat rușii de mișelește bombardând locuințe, violând femei și măcelărind orice, nu m-ar mira.

Ce ar mai fi de zis? Păi cică se fac 6 luni de când Wagner a luat prizonieri și acum pleacă prima tură (dacă or mai fi supraviețuit careva). Erau zvonuri că prizonierii au fost folosiți ca deschizători de mine ca să permită trupelor pregătite să pătrundă prin capcanele și fortificațiile securizate de ucrainieni. De asta era important Bahmtului, deoarece a fost pregătit să reziste și a fost o bază de lansare pentru operațiuni în zonă, fiind cumva un hub de transport local. Deși mai există orașe mai mari și probabil se vor duce lupte la fel de sângeroase și pe acolo, timpul este important și de aceea trebuie să înțelegem de ce ucrainienii nu cedează. Nu tancurile le așteaptă ei ci consolidarea pozițiilor de apărare în celelalte orașe care urmează pentru a-i opri pe ruși acolo.

Ca o noutate offtopic, Franța anunță că începe să producă artilerie de 15mm și să ofere Ucrainei 2000 de obuze pe lună. Rata de obuze de artilerie folosite de ruși versus ucrainieni este cam de 10 la 1, adică pentru 10 trase de ruși ucrainienii trag 1. Este adevărat că rușii trag la nimereală dar ca să vă dați seama că încă au obuze ca să facă una cu pământul toate teritoriile unde se duc lupte, postez fotografia de mai jos, care sper să dea de gândit celor care cred că noi putem pune umărul la distrugerea rușilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.