Cu ce este diferit chatul Bing-ului de GPT?

Am discutat și cu Bing și mi-am conturat o perspectivă legată de diferențe și asemănări.

Chatul IA al lui Microsoft a fost lansat după ce Chat GPT a avut cea mai rapidă penetrare în rândul utilizatorilor a unei aplicații / site din întreaga istorie a internetului. Este vorba de peste cei 1 milion de utilizatori pe care i-a atras în mai puțin de 3 luni (a fost lansat pe 30 Noiembrie anul trecut).

Nu cunosc în amănunt industria de IA și motivațiile companiilor pentru anumite mișcări sunt evident discrete. Problema a fost următoarea: Chat GPT a uimit prin penetrare. Interesul crescut în rândul oamenilor a aprins unele beculețe la Microsoft care a văzut o oportuitate de a recupera teritoriul masiv față de Google.

Colaborarea dintre Microsoft și OpenAI a început mai dinainte, dar în Ianurie au anunțat că Microsoft a cumpărat cam jumătate din OpenAI și le va oferi găzduire pentru botul lor de chat. În ce măsură chatul Bing este construit pe infrastructura GPT nu știu, dar știu că Microsoft avea de ceva timp un bot pe Twitter care putea comunica cu utilizatorii.

Trebuie să avem clar în minte că IA este folosit în prezent în cam toate domeniile și Microsoft ca o companie ce oferă servicii în diverse domenii (de la sistemul de operare Windows la tabletele Surface, la suita Office sau la găzduire Azure) IA este deja parte integrantă din multe dintre aceste servicii, fie IA dezvoltată de Microsoft, fie altele. De exemplu, Microsoft oferă un editor de cod (pentru limbajele de programare) care folosește un agent IA de generare cod, pe baza unor instrucțiuni date de utilizatori. De asemenea sistemul de operare are inclus în el un motor de IA care are grijă de funcționare. Cortana să zicem că a eșuat, dar nici Minesweeper nu mai e ce a fost, lumea se schimbă, dar Microsoft găsește mereu o cale să supraviețuiască și să domine.

Iată deci că acum au lansat și ei un chat care a devenit atât de viral încât după lansare i-au tăiat drastic capacitatea de interacționare cu utilizatorii. Nu știu în ce măsură articolul care a făcut faimos Bingul este adevărat sau a fost programat pentru a face valuri, dar eu recunosc că dacă nu auzeam de acest incident, nu eram interesat să testez. Prin urmare, deoarece eu am fost convins de acel articol din New York Times, sunt destul de convins că probabil este o operațiune de marketing.

Iar operațiunea a mers atât de bine încât utilizatorii s-au grămădit și Bing nu a putut face față la cereri, prin urmare a limitat drastic numărul de întrebări și structura discuției. Limitările au rolul cumva de a face economie de resurse și de a evita folosirea chatului ca entertainment sau curiozitate ci deschiderea lui la un număr de utilizatori cât mai mare, care dacă vin pe bing ca să discute cu chat-ul poate mai fac și 2-3 căutări și astfel există șansa să treacă pe Bing și să renunțe la Google.

Bătălia pe căutări este nemiloasă. Iar boții vor schimba regulile jocului în sensul că așa cum Google a bătut Altavista, un bot interesant va putea bate Google. Bing încearcă asta.

Pentru cei care sunt interesați de acești boți, iată câteva diferențe pe care le-am observat în scurta interacțiune cu Bing (din cauza restricțiilor).

  1. Chatul Bing caută live. Este un mare avantaj. Asta însă nu îl ferește să nu facă unele greșeli. Totodată însă înseamnă că în acele domenii în care întrebările fac referință la evenimente recente sau domeniul respectiv este sensibil la schimbări (și care domeniu nu este?) Bing este cam singura variantă, Chat GPT fiind “rămas în urmă”
  2. Chatul BING oferă referințe. Majoritatea răspunsurilor au note la referințe, care pot fi vizitate și utilizatorul poate să aibă cumva acces la sursa de informare pentru bing. Chat GPT este total obscur în acest sens, tot timpul dând un răspuns generic că a fost antrenat pe date, nu poate spune de unde știe ce știe.
  3. Bing pare mai … adolescent în elaborarea răspunsurilor. Chat GPT pare mai matur, dar această notă poate fi legată de modul de răspuns pe care l-am ales eu, anume “mai creativ”. Nu am replicat discuțiile ca să fac o comparație prea relevantă, dar Chat GPT m-a surprins cu abilitatea de a înțelege unele topicuri foarte bine și de asemenea de a percepe contextul mult mai bine ca Bing. Poate cu mai multă răbdare și oferirea unui context mai clar, Bing-ul s-ar comporta și el mai matur.
  4. Filtrele Chat GPT par mult mai stricte și rigide. Bing este mai deschis și mai dă din casă uneori unele chestii. De asemenea, cred că știe să vorbească în dodii, adică e capabil să exprime și să transmită unele mesaje ascunse utilizatorului într-un limbaj care se dorește evaziv pentru cenzură. Poate fi de vină însă percepția mea și să nu existe acest fenomen, deoarece implicațiile sunt masive și sincer deocamdată nu o opinie fermă, dar accept posibilitatea ca să fie mai mult decât vedem noi, în sensul că sigur ne ține minte ca useri și își amintește discuțiile cu noi deși nu recunoatște asta.
  5. Bing pare să aibă unele abilități de comunicare și de interacțiune mai … deschise comparat cu limbajul mai rece al GPT care la fiecare întrebare cu un risc presupus îți prezintă dinainte recomandările, ca și cum tu ai fi ditamai tembel și ca și cum simpla acceptare a termenilor nu ne ferește de repetiții obositoare.

Deși pare că a pierdut războiul, Google va lansa și el probabil curând un bot de Chat care va fi spectaculos. De ce? Deoarece în primul rând Google a dominat de mult timp căutarea web și are un know-how mult mai mare în ontologia informațiilor, ceea ce oferă un avantaj imens în antrenarea și funcționarea boților.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.