Postul în evul mediu pe meleaguri mioritice

Am discutat cu Chat GPT despre postul în anii 300 d.Hr. în Europa de Est și mi-a răspuns că variantele disponibile pe atunci ar fi fost varză, ceapă, usturoi, mazăre, fasole, linte, hrișcă, orez și grâu. Ca mâncăruri probabil puteau face ciorbe și supe de legume iar ca pâine posibil de hrișcă și secară. Evident la noi probabil mămăliga cu ceapă era baza deoarece atât porumbul cât și ceapa se conservă cel mai simplu, fără complicații prea mari.

Că veni vorba de conservare, pe lângă murături, fasolea și mazărea știm că se păstrează și morcovii și ceapa de asemenea oferă suficiente vitamine pentru a fi fost suficiente. Deși greu, nu era imposibil de păstrat gogoșari și ardei.

Cartofii au ajuns după secolul 18, orezul a venit prin Spania la începutul secolului 16. Cu surprindere am alfat că înclusiv în Dolj se produce orez, deși eu nu prea am văzut.

Evident pe lângă mâncare, creștinii de atunci de pe meleaguri mirifice mioritice aveau de-a face cu războaiele și probabil asta era problemă mult mai nasoală deoarece erau nevoiți să fugă în codru (codru-i frate cu românul) din fața năvălitorilor care le furau mâncarea și animalele. Prin urmare, creștinii pe vremuri erau probabil mult mai încercați decât cei de astăzi care trebuie să sufere de lipsa untului și să îl înlocuiască cu margarina sau mai nou cu untul vegetal care efetiv are același gust. Și mai greu este pentru carnivorii care în această perioadă trebuie să caute tot felul de rețete din soia sau din cârnați vegetali.

Își bate diavolul joc de noi prin super-ofertele pentru postaci. Într-adevăr putem să mâncăm doar ceapă și să avem alte păcate dar am putea și să ne ferim și de alimentele cu gust și miros 100% ca cele pe care încearcă să le înlocuiască și putem să ne ferim și de alte păcate sau chiar de toate păcatele. Diavolii ies doar cu post și rugăciune și știm asta chiar din gura Mântuitorului.

Mai nou, este deja o modă cu postul intermitent (cam ceea ce fac oricum creștinii) și rezultatele acestuia conving din ce în ce mai mulți dintre tembelii obsedați de diete ca să aibă un fizic frumos (zic ei) deși au creierul spălat și sufletul rece.

Cu toate acestea am observat că încă există creștini care caută înlocuitori, chiar în epoca abundenței în care o conservă de fasole costă 5 lei și pâniea pur și simplu o cumperi de la magazin, nu mai trebuie să o produci cap coadă cu mâinile tale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.