După cum spuneam … despre Polonia

Imaginati-va un atac cu rachete asupra Londrei ce ar insemna. In schimb, doar cateva bombe in cateva orasele mici din Polonia sau Romania, nu va face mai mult decat sa ii sperie pe vestici si sa le arate ce ii asteapta si pe ei daca continua razboiul si nu cauta pacea cu Rusia.

31 IUL 2014 – CE TARI VA ATACA MAI INTAI RUSIA IN CAZUL UNUI RAZBOI?

Evident că minionii din est vor fi folosiți nu doar ca carne de tun ci și ca cărți de schimb în negocierile cu Rusia după ce bateriile Ucrainei se vor fi terminat și războiul va escalada. Dilema mea este cine va fi aruncată prima în gheara ursului și dacă escaladarea va fi generalizată, adică inclusiv la noi.

Recent, polonezii au început să se ia puternic de Medvedev, la nivelul președintelui și acesta le răspunde în stilul său specific despre care am tratat. Practic, aici Medvedev îl face retardat pe Mateusz Morawiecki, în traducere mot-a-mot. Nu există caz comparabil, nu îmi amintesc ca Medvedev să mai fii făcut retardat vreun lider din altă țară, dar poate mă înșel.

Dar ce l-a înfuriat pe Medvedev? Polonezul l-a mâncat undeva să îi îndemne pe ucrainieni să lovească în Rusia, ceea ce bineînțeles că americanii încearcă să evite. Dar cine mai ascultă de americani și cine mai are 2 neuroni să se gândească la riscurile unui război nuclear?

Să facem o puțină analiză și să zicem că polonezul nu are 2 neuroni ci gândește strategic. Poate se gândește că dacă Ucraina ar lovi în Rusia, ar ajuta cu ceva la faptul că se cam zbate să reziste pe frontul din est. Într-un fel, putem gândi că dacă ai un avantaj într-o anumită zonă, acesta trebuie fructificat. Dar pentru cei care urmăresc războiul, este foarte clar că nu doar rușii ci și ucrainienii au resurse limitate și par obosiți, de unde nicio parte nu prea mai mișcă cu excepția frecușurilor din Bahmut și din Avdivka. Rușii mai au ceva bombe și folosesc artileria pe întreaga graniță, posibil ca și ucrainienii să facă la fel. Dar nimic mai mult. Deci ce lovituri și ce mișcări ar putea face ucrainienii ca să lovească în ruși?

În primul rând, lovituri de artilerie deja au făcut și ceva drone au tot trimis să lovească în diverse puncte strategice. Atentate de asemenea există, dar o invazie a teritoriului rusesc ar aduce numai bătăi de cap. Pe de o parte, nu ar ajuta cu nimic din punct de vedere militar, nu ar tăia linii de aprovizionare, nu ar lua prin surprindere, este aberant. Dacă o invazie a Rusiei în granița de nord ar fi adus ceva avantaje, sunt sigur că ucrainienii nu s-ar fi dat înapoi, așa cum nu s-au dat înapoi de la a zgâria podul spre Crimeea, pentru care s-au ales cu rețeaua de distribuție energie electrică distrusă și au făcut iarna în beznă și frig. A meritat asta pentru o lovitură de imagine care a durat 2-3 zile? Știm bine că atacurile asupra infrastructurii ucrainiene au început după acest atac asupra podului rușilor.

Deci polonezul nu face decât gargară și speră într-o escaladare. De ce ar spera, nu știu, deoarece iată că pune Polonia în pole-position pe lista țărilor candidate la a fi lovite de ruși în cazul unei escaladări.

Am tot comentat despre polonezi în dese rânduri. Se evidențiază prin încrederea exagerată în relația lor cu nemții. Cred că deja îi controlează pe nemți deoarece mare parte din producție este la ei și fără ei, Germania se va întoarce 20 de ani în urmă. Reamintescă că majoritatea produselor pe care scrie Made in Germany sunt produse în Polonia și doar întoarse în Germania pentru a li se monta ultimul șurub ca să poată scrie pe ele Made în Germany și să le vândă cu preț dublu. Mare parte din companiile poloneze sunt deținute de germani, dar capitalul polonez crește de la an la an și mai ales PIB-ul. Această creștere economică le dă polonezilor curaj să măcăne deoarece cred că tancurile primite de la coreeni și sprijinul american le oferă o umbrelă de protecție.

Evident polonezii trăiesc într-o mare iluzie deoarece vorbitul aiurea poate fi comparat cu strigatul la urs. Face mult mai bine mutulică al nostru (cam toți sunt oricum mutulică cu privire la Ucraina) că nu zice nimic. E mai bine ca în fața ursului să te faci mort. Ursul este animal, dar trebuie respectat. Este de bun simț că politicienii ruși aflați la putere, chiar dacă sunt dictatori, trebuie să păstreze stima de simă a patriotarzilor ruși care văd zilnic la TV astfel de evenimente, cum e comentariul lui Moravetsky și se întreabă de ce nu fololsesc rușii nuclearele? Nenumărați “influenceri” din presa rusă au lansat și promovat ideea, că chiar dacă un război nuclear va duce la dispariția omenirii, lumea fără Rusia oricum nu merită să trăiască, prin urmare, dacă tot se va ajunge acolo, de ce să nu folosească acum nuclearele și așteaptă ca și mai multe arme să fie trimise? Și la argumentele că ucrainienii sunt totuși slavi, frați cu rușii, vine răspunsul să dea atunci ceva nucleare la polonezi ca să arate vesticilor că au cu ce.

La fel ca acești influenceri, gândește și Zelensky care cerea NATO “no fly zone” peste Ucraina până când a fost nevoie să se răstească Biden la el ca să termine cu prostiile astea.

Orban deja cere tăierea finanțării și evident a înarmării Ucrainei, în timp ce austriecii ar da și Schengen rușilor, atât de mult îi iubesc – importurile de gaze rusesc au ajuns la cote mai mari ca înainte de război. Astfel de știri văd periodic și mă întreb care țări mai țin sancțiunile dacă Austriecii sunt acum distribuitorii gazului rusesc în Europa, americanii continuă să importe materii prime pentru centralele nucleare iar Israelul încă se gândește dacă să se alăture sancțiunilor.

În acest context, să nu uităm de asemenea unde ne aflăm în război – în etapa pregătirilor pentru pace. Americanii deja dau semnale că Ucraina trebuie să cedeze unele teritorii și opinia publică cam dictează politica externă, mai ales în pragul alegerilor prezidențiale care vor avea loc anul viitor. Indiferent de propaganda pro-război, fără niciun succes pe câmpul de luptă, Biden va fi asociat cu înfrângerea Ucrainei și va pierde. De aceea, o escaladare ar fi mană cerească pentru democrați în viitoarele alegeri, mai ales deoarece nu au canditat. Prin urmare eu cred că starea actuală de stabilitate a liniei frontului este una programată deoarece toate armele trimise recent sunt adunate și ucrainienii pregătiți pentru o ofensivă în proximitatea alegerilor. Zvonurile legate de pace și de negocieri sunt petarde false de care să se agațe și rușii deoarece și lor le convine stagnarea, deoarece cu cât trece timpul cu atât crește prețul petrolului și producția de arme. Ori rușii gândesc până la final în timp ce americanii până la alegeri.

Rușii se gândesc deci ce vor face după ce îi bat pe ucrainieni și până unde se vor opri, dacă se vor opri deoarece scenarii favorabile pot fi multiple. Bunăoară e posibil ca dacă rușii îi împing pe ucrainieni până aproape de polonezi, aceștia să nu mai poată fi controlați de americani și să intre în război, așa cum vedem că se laudă acum. Evident că NATO sau UE nu vor face nimic, altfel de ce s-ar duce Macron și Ursula la chinezi să îi implore să facă pace? Europenii sunt cu armatele distruse, au dat tot ce aveau funcțional și nu au trecut încă la industria de război. Polonezii fac ceva achiziții, nemții au anunțat buget militar masiv dar vă reamintesc că fiind țară sub ocupație, vor fi nevoiți să cumpere mare parte din arme de la americani și la americani dai mai întâi avansul și apoi aștepți după arme, care pot să întârzie … chiar 2 ani, cum au pățit bulgarii care au plătit miliarde pe avioane americane F-16 care trebuiau să fie livrate anul ăsta și americanii au anunțat cel puțin 2 ani întârziere.

Deci rușii doresc să facă și ei stocuri și să continue transformarea industriei într-una militară, în paralel cu adaptarea armatei, continuarea recrutării și a pregătirii soldaților, dar mai ales cea mai importantă misiune este pregătirea poporului pentru război, familiarizarea cu ideea că va fi un război lung, cu întreaga Europă care deja de 1 an (sau poate se va ajunge la 2-3 ani) trimite arme și bani ucrainienilor cu care aceștia omoară soldații ruși, rezistă, dar poate chiar atacă zone din Rusia, cum vedem că îi îndeamnă Moravetsky.

Personal chiar cred că Moravetsky nu este dezvoltat complet mintal deoarece gargara lui nu e bazată pe nimic. Într-adevăr Polonia are economie, are bani, are armată și are un popor care este suficient de spălat pe creier încât să îi urască pe ruși și să spere la gogoși patriotarde cum că cine știe prin ce scenarii fantasmagorice Polonia se va extinde spre vest, fie prin eliberarea ucrainienilor de ruși în cazul unei viitoare avansări puternice a rușilor, fie printr-o eventuală uniune post- război, dictată de necesitatea consolidării Ucrainei de către europeni și a pregătirii pentru un război final cu Rusia, așa cum perioada post 2014 a oferit oportunitatea stabilirii unor legături puternice și a colaborării între armate. Deja Polonia cumva este hub-ul de desfacere a mărfurilor ucrainiene în vest și probabil și interesele economice îi fac pe polonezi entuziaști în privința rolului pe care îl joacă ei în acest război, în sensul că nu din simpatie sau din dragoste îi ajută pe ucrainieni ci deoarece se consideră protectorii lor, care protectori evident au mai multe drepturi decât obligații așa cum protectorii noștri americani importă în continuare materii prime pentru centralele lor nucleare ca să aibă energie ieftină în timp ce noi nu avem voie și este chiar strigător la cer să încercăm să tratăm cu rușii terminarea amărâtului de reactor de la Cernavodă pe care ne scremem să îl scoatem de peste 30-40 de ani în timp ce turcii tocmai au lansat o nouă centrală nucleară împreună cu rușii care va produce 35 de miliarde de GW (de 3,5 ori mai mult ca Cernavodă a noastră 1+2) și care centrală este prima în lume construită pe un modelul de afaceri extrem de interesant care prevede ca rușii să o plănuiască, să o construiască, să o administreze și să o închidă peste 80 de ani. Adică turcii nu fac nimic decât au la dispoziție energie verde care evident se va vinde la prețul pieței dar a cărei producție și distribuție evident produce taxe masive atât direct cât mai ales prin impactul asupra economiei a unui pusei de producție de 20% care evident va afecta piața și va oferi un avantaj imens într-o perioadă în care prețul petrolului crește și europenii dau din coate în coate după variante la gazul rusesc.

Și în final, aș mai aminti doar un singur eveniment, deoarece deja m-am lungit (și am fost criticat de un amic care zicea că polonezii au o turbare mesianică, se cred aleși ca să moară cu rușii de gât): Lukașenko se laudă că deja soldații belaruși au fost pregătiți pentru gestionarea armelor nucleare pe care urmează rușii să le plaseze. Mă îndoilesc că Putin va lăsa nuclearele pe mâna lui Lukașenko, dar câteva lansatoare dintr-acelea mobile care cară în spinare 20-30 de nucleare cred că va trimite în Belarus măcar ca să arate vesticilor că nu glumește. Dacă nu cumva deja au și baze subterane secrete …

PS: oare chiar nu au polonezii capacitatea să realizeze că înainte de a porni un război nuclear generalizat, Putin ar dori poate să facă un DEMO europenilor și acest demo are nevoie de un casus beli suficient de puternic pentru ca rușii să nu-și piardă partenerii? dar și doar convențional, polonezii chiar nu realizează că Rusia poate bate fără probleme Ucraina și Polonia la un loc? nici măcar nu trebuie să invadeze Polonia, pentru a o distruge economic, rușii e suficient să bombardeze capitala ca să sperie finanțele – două trei rachete, poate chiar neasumate (cum a fost aceea ratacită la graniță) dar în locații mai importante decât cea anterioară, pot distruge moneda, pot face creditele să explodeze și nici nu va fi nevoie de un atac militar direct pentru ca rușii să pună la punct aroganța polonezilor, așa cum mândria de scurtă durată a ucrainienilor după atentatul asupra podului, a fost disipată rapid și destul de dureros de umilința de a petrece o iarnă întreagă în frig și întuneric

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.