Actualități din război

În acest articol:

  • ce se mai întâmplă pe Flight Radar
  • liniște după atacul cu drona

Vine primăvara și toată lumea zboară de zor. Asta e de ieri, după atacul cu drona. Părerea mea este că acel Cesna nu e cesna, dar e posibil să nu fie NATO. Restul pare clar, sper. Traseul acelui Turbolet L-410 (care foarte probabil nici el nu este ce scrie pe el) este unic, nu am mai văzut de ceva timp aeronave care să testeze granița cu Ucraina, deși pe Twitterul rusesc zicea unul că un Antonov a aterizat la Odessa și că el l-a văzut pe FlightRadar.

Patternul circular al Boeing-ului (de ascultare) de asemenea e relativ rar. Ca și zborurile acestui tip de navă. Reamintesc că de la droborârea dronei Forte peste Marea Neagră, am mai văzut o singură dată drona pe același traseu și ulterior doar peste Dobrogea. Ma îndoiesc ca s-ar risca să zboare fără a transpoder pornit deoarece rușii ar avea justificarea că au nimerit peste ea din întâmplare. Practic rușii cred că vânează astfel de situații. Nu neg că nu există excepții și că cel puțin unele zboruri militare, pe trasee care nu intersectează rutele civile, pot să meargă cu transpoderul oprit.

Astăzi, se pare că balticii (estonienii dacă văd bine) testează o dronă militară și un Poseidon vânează submarine rusești să nu o dea jos. Am mai văzut după screenshot și un Stratotanker ceea ce înseamnă că probabil sunt și ceva militare, dar nu văd nimic pornit.

Ce mi se pare funny este că drona are trecut modelul. Nu văd de ce au nevoie să meargă pentru teste atât de departe, poate drona are alt rol, cine știe …

După atacul asupra Kremlinului nu am văzut deocamdată nicio ripostă. Ursul așteaptă, așa cum a așteptat și după atacul asupra podului. A urmat un răspuns de durată – distrugerea transformatoarelor de electricitate care au produs beznă și frig iarna multor ucrainieni. Între timp am înțeles că în Kiev e bine, luna trecuta nu a fost decât o singură întrerupere de curent, mai rar ca la București.

Nu știu dacă ați observat, dar rușii nu sunt prea rapizi la represalii, au răbdare. E ditamai statul cu ditamai armata și ditamai birocrație. Se face raport, se prezintă CSAT-ului, acesta ia măsuri, se transmit armatei, se face plan, etc. Birocrație sovietică. Evident că diplomatic rușii s-au mișcat și au făcut mult zgomot. Militar nu au atacat încă Kiev-ul cum se aștepta lumea, deși Zelensky nu știu dacă a ajuns încă acasă, ieri era la Haga. Haga evident a uitat de crimele efectuate de statul ucrainean asupra minorității ruse din Donbass și trimiterea tancurilor. Imaginați-vă ce ar face Haga dacă România ar trebuie armata peste secui la alegerile locale ca să le interzică să voteze secui la primărie, ca să le interzică să fâlfâie steagul lor și de asemenea să distrugă toate instripțiile bilingve. Cum credeți că ar reacționa atunci Haga? Ce a făcut Zelensky este mult mai nasol, noi auzim însă doar ce ne spune Digi24.

Că veni vorba de represalii, nu cred că va fi lovitură nucleară încă deoarece rușii mai au posibilități. Dar am citit o postare interesantă legată de războiul nuclear. Ar avea sens ca înainte de un eventual atac nuclear al rușilor, dacă vine din partea lor, deci dacă încep ei, înainte de atacul nuclear probabil vor detona o nucleară în ocean ca să distrugă cablurile de internet care leagă SUA de bazele militare din întreaga lume. Știu că americanii au sateliți și că necunoscătorii cred că Musk dă internet ucrainienilor. Dar prin sateliți viteza internetului este foarte mică și sunt foarte puține antene de recepție. Cu siguranță nu va mai funcționa cel puțin pentru populația civilă, internetul și dacă poate site-urile locale vor merge, site-urile din SUA nu vor mai putea fi accesate și rețelele sociale de asemenea probabil vor pica, poate mai puțin yandex.

După această cădere va începe războiul și ar fi bine să ne băgăm în bunker. Cei de la minele subterane ar fi bine să închidă trapele (dacă au). Cei din tunelele din Parâng de asemenea. Autoritățile din București ar fi bine să facă vizite dinainte la subsol să vadă dacă au ceva provizii.

Cu cât trece timpul, deși nu cred că un război nuclear poate fi evitat, cred că totuși puterea bombelor nucleare este mult exagerată și de asemenea cred că puține sunt funcționale, cu mult mai puține decât ne arată statisticile. Nu doar pentru că a existat acel tratat de reducere, nu doar pentru că nu prea s-au mai produs. Dar nuclearele au fost cumva folosite ca baubau, în esență o nucleară este o bombă cu putere foarte mare, dar chiar dacă s-au testat bombe foarte puternice, detonarea unei nucleare nu este deloc o treabă ușoară și dezastrul cu testele din Koreea de Nord când și-au făcut bum-bum singuri la bazele subterane și nu au reușit altceva decât să provoace câteva cutremure locale sunt un exemplu că în ciuda tehnologiei și în ciuda avansului tehnologic, nuclearele sunt greu de gestionat.

Și încă ceva – mulți zic că nuclearele nu s-au folosit în Războiul Rece tocmai deoarece fiind foarte puternice, toți s-au speriat de ele și s-au ferit să le folosească mergând cel mult până a le plimba nițel dintr-un loc în altul ca să intimideze dușmanul. Vă pun în vedere acele documentare cu momente de cumpănă în care doar decizia unui ofițer a făcut ca nuclearele să nu fie declanșate. Cred că sunt bancuri proaste, efectiv fiind prezentate cel puțin ca având puteri astronomice comparativ cu alte arme, eu cred că așa cum la război doar un soldat din doi (sau poate din zece) trage cu arma și omoară, restul trăgând aiurea doar ca să se afle în treabă, tot așa se întâmplă și în lansarea nuclearelor. Când va fi nevoie, foarte puțini militari le vor lansa chiar cu ordin de la președinte și chiar dacă vor vedea deja câteva nucleare picând. Cu atât mai mult dacă vor apuca să vadă una făcând dezastrul despre care se zice, nu cred că vor fi atât de tembeli încât să participe la autodistrugere.

Ziceam în multe articole vechi că ucrainienii când cer ajutorul NATO și cer implicarea NATO, par să nu ia în calcul efectiv riscul războiului nuclear. Nu știu dacă de atunci (să zicem de când cu no-fly-zone) sau doar recent, dar ministrul apărării al ucrainienilor zice că el nu crede că rușii mai au nucleare. Poate fi bravare, poate fi zeflemea dar spre deosebire de alte dăți, nu exclud ca nuclearele să fie doar un mare baubau. La urma urmei, vedem că și războiul nu e chiar atât de rău de vreme ce în afară de Bahmut, de vreo 2-3 luni rușii nu mai pot mișca nimic decât să lanseze artilerii și din când în când să trimită bombe de pe navele din Marea Caspică.

În articolul următor:

  • despre arta războiului și strategia rușilor
  • despre cum Medvedev e văzut ca urmaș al lui Putin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.