[CORONAVIRUS] Știrile zilei Joi, 7 MAI 2020

Optimismul pe care l-am repetat cu privire la evolutia numarului de cazuri in Romania se bazeaza in primul rand pe feeling-ul meu, care feeling vine din totalitatea informatiilor pe care le-am asimilat legate de evolutia acestei boli inca din ianuarie 2020 dar si pe noile rapoarte si stiri cu privire la evolutia virusului atat la noi, cat si la toate tarile. Singura ingrijorare – dar nu mirare – este in prezent Rusia, despre care am comentat putin in articolul de ieri.

Desi initial am fost sceptic cu privire la influenta vremii (verii) asupra virusului, acum sunt deschis la ideea ce este foarte posibil ca vara sa aiba un impact pozitiv. Dupa cum stim, ideea principala era ca asa cum gripele sunt sezoniere, adica lovesc cel mai puternic toamna si primavara, se spera ca in mod similar vara sa ajute la diminuarea raspandirii virusului, care fiind unul respirator, poate fi facuta o paralela cu gripa si unele caracteristici pot fi similare. O idee mai putin vehiculata decat sezonalitatea gripelor era ca deoarece virusul profita de sistemul imunitar slabit al gazdei, cu siguranta venirea verii – care inseamna soare, adica vitamina D, adica sistem imunitar fara slabiciuni cauzate de deficitul de vitamina D – va diminua raspandirea (si mortalitatea) deoarece oamenii vor avea un sistem imunitar mai fortificat. De altfel, exista speculatii ca doar vitamina D poate fi responsabila de sezonalitatea gripei.

Spun ca acum sunt deschis la idee si nu convins, deoarece in primul rand vara nu a venit – deci nu avem date prea semnificative – si chiar daca rezultatele vor fi pozitive, va fi greu de demonstrat ca scaderea este datorata verii, deoarece, asistam in prezent la rezultate excelente in lupta cu virusul in Noua Zeelanda si in Australia.

Sursa chart: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Australia are charturi asemanatoare, in sensul ca numarul de cazuri noi tinde spre zero. Cele doua tari m-au facut sa declar intr-unul din finalul articolelor anterioare, ca prioritatea in Romania ar trebui sa fie ANIHILAREA virusului nu EFECTUL DE TURMA (60-70%). Evident, cum avem insa capsunari foarte multi si cum vin alegerile si nu putem sa ii bagam in carantina cand vin in tara, chiar daca vom ajunge la zero cazuri local, vom fi mereu expusi: fiecare puseu in vest, va impinge turmele inapoi spre tara mama, ca sa moara si aia de acasa de virus, nu doar ei.

Asa cum Trump nu inceta o perioada sa zica virusului VIRUSUL CHINEZESC, eu nu voi inceta sa acuz pentru numarul mare de cazuri din Romania capsunarii si PNL care nu a avut curajul sa ii tina in carantina LA GRANITA pentru a nu infecta toata tara in acel puseu din Italia si celelalte tari. La ce i-au primit inapoi? Ca sa ii trimita apoi rapid la sparanghel? Nici macar de Pasti nu au stat acasa, de ce trebuia sa ii primeasca Romania, chiar daca erau romani si chiar daca suntem in UE. Fiind bolanvi, trebuiau sa stea acolo, era mai bine si pentru ei si pentru cei de acasa. Dar deh …. morti cu mortii, pe de o parte, – Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei care au murit inutil – si bine ca nu a fost mai rau pe de alta parte.

Intorcandu-ne la vara-iarna, semnele de intrebare pe care le aveam cu privire la impactul pozitiv al vremii se trageau din faptul ca initial, Thailanda, desi avea o clima calda, a fost totusi printre primele tari care au avut un numar mare de cazuri. Dar nu doar Thailanda … Dar sa analizam putin Thailanda. Iata cazurile noi zilnice cu moving average-ul explicat in articolul precedent:

Sursa chart: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/thailand/

Ca sa va faceti o idee mai clara asupra evolutiei Thailandei, iata o comparatie cu Romania:

Sursa chart: https://ourworldindata.org/coronavirus#confirmed-cases

Evident, testarea este un factor in aceste cifre si aici cred ca stam mai bine. Insa, vedem initial vectorul mai vertical al Thailandei si tot in perioada initiala o alta zona unde dublarea numarului de cazuri era asimptotica axei de 2 zile. Dupa intersectia cu evolutia Romaniei, Thailanda a curbat bine numarul de cazuri noi. Sa vedem insa cum a reusit. Iata ce a extras dr. Campbell dintr-un email primit de la un doctor (asistent / muncitor in domeniul sanitar) din Thailanda.

Dr. Campbell are o obsesie cu vitamina D si e posibil ca intuitia lui sa fie corecta – prea se leaga multe. De aceea face ca o prima remarca acea nota, cum ca thailandezi ar avea pielea alba (deci asimileaza usor vitamina D) si in plus isi petrec majoritatea timpului afara.

De altfel, purtatul mastilor si testele de temperatura se fac cam peste tot in Asia (si Hong Kong, si Taiwan, si Koreea de Sud, etc).

Cu privire la Romania, as dori sa mai subliniez o informatie optimista – deloc prezenta in presa sau in alta parte. Numarul in scadere masiva al carantinatilor. Numarul de carantinati arata indirect si amploarea focarelor. Nu cred ca doar cei care se intorc in tara formeaza numarul carantinatilor ci probabil si contactele cu cazurile pozitive. Deci, ce este important, ca indiferent de sursa, numarul carantinatilor este in scadere masiva. Daca numarul cazurilor este in scadere usoara (abia sesizabila pe media de 7 zile), numarul carantinatilor este in scadere certa, ceea ce denota si optimism ca focare prea puternice si transmisie comunitara sunt slabe sanse sa mai avem.

Sursa chart: https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vTx91HekoZwgLWT5qdT1SJIfcm-vgNDT-QAq8Sx5yccwgyYF1NFDER8t0xLh-lMhVqwkia30rtTY9ej/pubhtml?gid=394289983&single=true

Dupa cum vedeti chartul de sus cumuleaza si izolatii. Nu stiu concret regulile care separa izolatii de carantinati.

In ciuda acestor cifre optimiste, mai este cale lunga. “Dezlegarea” din 15 mai nu creaza premizele unei reduceri a numarului de cazuri zilnice sub 10-20 cum au Australia si Noua Zeelanda, dar faptul ca aceste doua tari – desi sunt in emisfera sudica, deci la ei este sfarsit de toamna acum, reusesc sa dea jos cu cazurile – ne incurajaza sa speram intro anihilare a cazurilor, cata vreme si populatia de la noi va respecta distantarea sociala, mersul cat mai rar in locuri aglomerate si doar cand este musai nevoie, evitarea locurilor inchise cu aparate de recircularea aerului, evitarea mijloacelelor de transport in comun, etc. Pe langa acestea, in primul rand, principala batalie este ca, fiind bolnavi, avand cele mai mici simtpome sa intelegem cat de important este sa stam acasa si sa nu dam si altora – orice am avea. Si sa stam acasa nu doar pana nu mai tusim sau nu ne mai curge nasul, ci DOUA SAPTAMANI de la ultimele simptome. Virusul nu a disparut inca, ci este printre noi. Au fost atatea exemple de “super-spreaderi” – o persoana chiar a dat la 400 in Argentina. Prin urmare sa ne luptam cu pornirile noastre animalice si sa nu devenim super-spreaderi!

PS: că veni vorba de Noua Zeelandă, nu pot să nu arunc un … told you so! (apropos de articolul din 2014 intitulat: Noua Zeelanda – cea mai sigura tara din lume)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.