Ce putem face ca să luptăm (pe bune) cu Covid

Principala linie de aparare impotriva Covid-ului este sistemul imunitar. Stiu ca doctorii ar putea zice: preventia. E buna preventia, dar nu garanteaza nimic. Izolarea totala evident ar fi o solutie, dar pentru oamenii normali, izolarea totala (sau chiar si partiala) e imposibila, omul fiind fiinta sociala (marea majoritate).

Daca statului romani i-ar fi pasat de sanatatea romanilor ar fi oferit gratuit un set de analize tuturor romanilor. Foarte multe boli sunt depistate tarziu in Romanika – si aceasta este o problema veche. Tine de sistemul medical romanesc rudimentar, de nepasarea factorilor de decizie, de lipsa interesului pentru preventie (nu e de azi, de ieri asta ci de zeci de ani) si bineinteles si de nepasarea oamenilor. Insa oamenii nu putem sa ii judecam: de aceea avem stat si de aceea avem capete luminate acolo sus, ca sa faca ce trebuie pentru restul.

Diabetul este una dintre bolile depistate mereu cu intarziere in Romania (dar nu numai). Exista o analiza, pe langa simpla glicemie, care nu stiu cum se numeste dar este un fel de glicemie pe termen mediu care da indicii daca o persoana e suspecta de diabet. Depistarea bolnavilor de diabet si inceperea tratamentului la timp, le-ar stabiliza si ranforsa sistemul imunitar si i-ar pregati mult mai bine pentru impactul cu Covid decat mult trambitata masca al carui efect este slab demonstrat si care nu garanteaza deloc ca nu vom lua boala.

Exemplul dat de mine este unul , dar cu siguranta exista multe alte exemple de boli care afecteaza sistemul imunitar si care daca ar fi diagnosticate la timp si pacientii pregatiti, sansele rezistarii la impactul cu Covidul ar fi mult mai mari.

Dar la ce asistam acum: la prioritizarea Covidului si alocarea grosului resurselor pe aceasta boala. Doctorii de familie nu se mai vad cu oamenii si ii trateaza de la ferastra. Nu mai zic de policlinicile de stat unde e teroare sau de spitale. Programele strategice de predictie si diagnosticare precoce au fost acum lasate balta, altele fiind urgentele.

Pana si in discursul public, nu s-a pus deloc accentul pe constientizarea importantei unui sistem imunitar solid in lupta cu virusul. Televiziunile pompeaza minut dupa minut pe frica si teroare si nu dau deloc sfaturi utile oamenilor cum ar fi: sa ne hranim sanatos, sa dormim suficient, sa ne facem analize regulat, sa ne verificam deficitul de vitamine si sa compensam daca e cazul, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.