F de la Familie

F Is for Familiy poate fi vizionat pe Netflix si este un desen animat pentru adulti din categoria filmelor care depicteaza societatea americana contemporana si problemele ei variate: lipsa de coeziune, lipsa de iubire, lipsa de comunicare, lipsa sensului. La aceste probleme, uneori exista solutii, de cele mai multe ori nu.

Calitatea productiei este foarte buna, serialul poate fi incadrat in comedie desi eu l-as incadra mai mult la drama, timpul actiunii este America anilor 70 insa timpul productiei isi pune din plin amprenta.

Nu pot sa declar inca ce hram poarta, dar pare un serial interensant care loveste din plin in stereotipurile corectitudinii politice si in ideologiile mainstream curente.

Personajul principal este Frank Murphy – stalpul familiei, tatal a 3-4 copii, sot care trebuie sa isi sprijine sotia in ratacirile ei feministe si om al muncii, sindicalist, in capul caruia se sparg toate. Frank este un nevrozat, se plange mereu si de multe ori are dreptate. Pentru Frank viata e grea si fiecare zi aduce noi si noi provocari, majoritatea nefiind depasite cu bine, cum ne-am astepta. Frank este un neinteles si el nu se intelege pe sine.

Alte personaje: Sue, sotia, incearca sa tina familia unita, are visuri aiuristice de realizare, nu se impaca cu idea ca succesul femeii in america anilor 70 vine doar cu compromisuri si incearca sa il schimbe pe Frank fara sa se gandeasca daca nu cumva si ea are ceva probleme

Pe langa tata si mama, alte personaje sunt cei 3 copii: Kevin, Maureen si Bill – tineri adolescenti neintelesi, fiecare cu problemele lor, fiecare considerandu-se cel mai nedreptatit si parasit de parinti in detrimentul celorlalti.

Vecinii familiei Murphy sunt si ei niste caractere: desi in aparenta sunt prietenosi si saritori, duhneste din ei bolile secolului: invidia, alienarea, consumul de droguri, singuratatea, etc.

Limbajul folosit in serial este unul dur, fara prea multe tabu-uri. Mesajele subliminale transmise pe alocuri, extrem de interesante. Am fost socat sa descopar atat de pregnant si fara umbre, ascuns mesajul “jews control the media”.

Spuneam la inceputul articolului ca nu stiu ce hram poarta serialul: pro sau contra PC. Din cat am vazut din el, tind inspre contra. Evident, exista si false semnale pentru ca altfel ar fi cenzurat si nu au ajunge sa mai fie difuzat. Dar per total, desi un simplu desen animat comedie-drama, filmul pare un documentar al decaderii americii in gaura neagra in care se afla astazi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.