Elefantul din camera al strategiei “punctuale”

Din nou presa de la noi arata parsivia, incompetenta si lipsa de stare de spirit, evitand sa puna punctul pe ‘i’ cu privire la masurile de “lupta cu pandemia”. Bunaoara, daca acum avem de 3 ori mai multe cazuri decat in primavara cand s-a instituit carantina totala, de ce acum nu se instituie din nou carantina totala? Ce s-a schimbat? Daca atunci a fost gresit, cine trebuie sa plateasca si daca sanatatea primeaza, de ce nu inchidem din nou totul?

Sa epuizam mai intai un raspuns posibil: acum avem masti! Putini isi aduc aminte ca la inceputul crizei expertii recomandau sa nu purtam masca. Nu doar ca nu recomandau, dar chiar au pus guvernul sa cumpere “anunturi de interes public” prin care sa bage in cap la oameni sa poarte masti, “doar daca au simptome de raceala”. Daca mastile sunt atat de bune si este ok sa nu mai stam toti inchisi in casa, putem si noi sa vedem care expert a fost concediat pentru ca a gresit initial cand a recomandat sa nu purtam masi? Din ce stiu eu tot Rafila & Arafat erau fuhrerii medicali si pe-atunci. Daca vina e a OMS-ului, caci ei recomandau asta, de ce mai avem acum incredere in OMS si ne luam dupa ei, institudind noi “masuri”? Nu mai bine ne luam dupa alte foruri si dupa alti experti care au recomandat mastile inca de pe atunci?

Sa zicem ca raspunsul evident pentru care nu se inchide totul din nou este ca am vazut impactul economic dezastruos si acum suntem mai prudenti. In acest caz, parerea mea este ca cei responsabili atunci pentru incapacitatea sa vada impactul economic atat la noi in tara dar propagat prin domino si efectul crizei economice globale si riscurile masive financiare, trebuie sa plateasca. Si aici ar fi inclus de exemplu Orban si guvernul PNL care au instituit carantina prea tarziu dupa ce au lasat capsunarii sa vina sa ne infecteze si au balbait aiurea cu acele carantinari si izolari la intrarea in tara cand masura fireasca era inchiderea granitelor.

Iata doua posibile raspunsuri pe care presa nu le analizeaza deoarece presa nu priveste lucrurile in profunzime si doar macane breaking news-uri. Analiza evolutiei unei situatii nu este de interes pentru prostime care vrea sa vada doar batai intre vecinii de scaun dintr-un avion pe motiv ca unul nu poarta masca.

Este evident o diferenta de la cer la pamant intre gravitatea situatiei si masurile luate inainte si scala numarului de cazuri si a mortilor si masurile luate acum. Nu exista nicio explicatie a blandetei de acum si/sau a duritatii de atunci. Nici macar faptul ca de atunci a trecut o perioada buna in care am avut timp sa pregatim spitalele, sa educam lumea, sa invatam cum se lupta cu acest virus si cumva acum am fi mai pregatiti. Aiurea, daca ne uitam la finantele tarii, la deficite, la situatia economica, atunci eram mult mai pregatiti ca acum! Miliarde si miliarde de euro au fost tocati intre timp pe tot felul de “masuri”, desi cu siguranta o buna parte s-au cheltuit pentru vindecarea miilor de bolnavi pe care doctorii romanii i-au scapat de la moarte.

Care este insa punctul pe i pe care doresc sa il pun eu? Frica si prostia! In loc sa faca tot ce pot pentru a pregati sistemul medical pentru o evolutie fireasca a bolii dar mai ales in loc sa faca orice pentru a fortifica imunitatea economiei romanesti in pragul unei ierni seculare, Klaus & co. macane aiurea certand populatia si predicand de la … portavoce ca si cum doar in Romania creste accelerat numarul de cazuri, nu in intreaga lume. Evolutia virusului este una fireasca, de la 0% penetrare la 100% – adica toti vom lua virusul. Multi vor muri dar cei mai multi vor supravietui si vor mosteni o economie dezastruoasa, dusa pe marginea prapastiei de o gasca de adolescenti intarziati fricosi, purtatori de pempersi, debusolati si depasiti de situatie, fara capacitatea sa inteleaga adevaratele riscuri si previzibilele provocari extreme care vor lovi economia in urmatoarele luni, pe masura ce socul impactului cu iceberg-ul se va propaga in intreaga economie si apa va incepe sa treaca din compartiment in compartiment.

PS: evident ca in aceasta mega-criza, ajutorul lui Dumnezeu este singura scapare, dar vad ca liberalii conservatori au anulat-o deja pe Sf. Parascheva care ii va trazni cu niscavai pierderi de alegeri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.