Asigurările de sănătate duduie deși Covid face ravagii

Cum vine asta nu înțeleg – dar deși trecem prin ditamai pandemie, asigurările de sănătate și cele de viață duduie.

primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata (AV) sunt in suma de aproximativ 1,34 miliarde lei, in crestere semnificativa, de peste 24% comparativ cu semestrul I 2020.

Sursa: 1asig.ro

Dar oare nu ar fi logic ca dacă Covid face ravagii și morgile nu mai fac față, asigurările să aibă și ele probleme? După cum știm asigurările sunt foarte sensibile la fluctuații, cel mai clar exemplu fiind sectorul auto (RCA) care după ieșirea din carantină și aglomerarea tradițională, în urma numărului crescut de cioca-boca, a dat un nou faliment. Dar nu la sănătate sau asigurări …

E greu de arătat niște cifre globale, deoarece ASF-ul nu are rapoartele prea clare, adică nu înțeled din raport cum stau companiile cu plata daunelor. Dar putem vedea că numărul de contracte crește, semn că asiguratori nu se tem. Totodată, putem de exemplu vedea că în 2020 (anul de impact inițial cu boala) asiguratorii de viață au făcut profit aproape dublu ca în 2018 (sursa – pag 31). Evident, cauzele sunt multiple și doar profitul nu spune mare lucru. Poate că de exemplu oamenii s-au speriat că o să moară de Covid și și-au făcut asigurări multe, și profiturile au ieșit din primele plătite …

Companiile de asigurări sunt poate mai pregătite chiar decât INS-ul la a face statistici și evaluări de risc, având în spate consilieri profesioniști foarte buni, fără de care ar da faliment rapid. Cu toate acestea, pandemia nu le-a speriat și au alergat după clienți, fiind sigure că nu se va muri pe capete.

Iată un exemplu punctual: signal iduna (sănătate) – în 2020 a avut cu 26.81% mai multe contracte în condițiile în care daunele au crescut doar cu 17,71% (sursa – pag 14).

Mult mai utilă ne-ar fi o statistică doar pe daune plătite, sub formă de raport, nu ca evoluție totală, deoarece numărul de contracte fluctuează.

Dar nu doar în 2020 au crescut asigurările, ci și în 2021. Iată de exemplu la cele de viață care e situația:

 Clasa C1 – Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, ce reprezinta circa 64% din totalul subscrierilor pentru asigurari de viata, a inregistrat in semestrul I 2021 o crestere cu aproximativ 25% fata de aceeasi perioada a anului anterior; 

sursa

Dar există o explicați pentru cei care se scarpină la urechea dreaptă cu mâna stângă: oamenii sunt mai atenți la sănătate, ia vitamine etc. Uite un exemplu. De aia deci nu dau faliment asigurările, deși “se moare pe capete”.

Iată că am ajuns ca chinezii. În loc să avem cifre clare și de încredere, trebuie să urmărim alți indicatori ca să estimăm evoluția sau situația. Guvernul Chinei de exemplu, ca să estimeze cum stă economia, se uită la curent, deoarece cifrele raportate sunt numai minciuni, cum era la noi pe vremea lui Ceașcă. S-au prins tovarășii și se uitau la consumul pe provincii, orașe etc ca să vadă cum merge economia. Până când guvernatorii locali s-au prins și ei și au dat ordine la fabrici și uzine să pornească motoarele aiurea și să consume cât mai multă energie ca “să facă norma”, deoarece evaluarea unui guvernator e făcută de cum merge economia provinciei și cum performanța acesteia e legată de consumul de electricitate …

Dar sunt numeroși indicatori folosiți de investitori ca să deducă evoluția unui sector unde nu sunt date. La fel e și la noi: să nu punem botul la ce ne arată televiziunile ci să ne uităm în jur: moare lumea pe capete? Sunt multe slujbe de înmormântare? Sunt multe gropi noi în cimitir? Sunt flori la morminte multe dacă ne plimbăm prin cimiri? Semn că lumea a murit recent …? Daca da, da, daca nu, nu. Zilele trecute am vorbit cu pr dintr-un sat mare din Olt (peste 5000 locuitori). A avut în sfârșit prima înmormantare de Covid din toată plandemia. Sunt însă 3 preoți, poate ceilalți au avut mai multă treabă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.