Previziuni 2012: Vine sfârşitul?

Fiind curios cum gandeam acum un an despre ce ne asteapta in 2011, am recitit doua articole in care tratam subiectul (link1, link2). Unul dintre ele se termina cu urmatoarea concluzie:

Marea dilema este daca in 2011 va crapa buba si in SUA si in ce masura sau daca va crapa si mai mult in Europa si daca va putea Europa sa supravietuiasca si de data aceasta. In bine nu ne putem intr-adevar astepta la nimic, orice revenire va fi falsa, semnalele vor fi ca si pana acum de scurta durate si fara consistenta. Prabusirea lumii continua si a noastra continua poate si mai repede, iar asa cum Murphy spunea: “Cand lucrurile pot sa mearga si mai rau, vor merge”, sa ne pregatim de si mai rau.

In anul care a trecut m-am cam dumirit ca buba nu se va sparge asa usor pentru ca desi ne-am lovit de iceberg, apa nu a cuprins inca toate compartimentele navei ci, incet-incet, incepand de la periferie, “ciuma” ii ataca pe toti , la rand, de la cel mai slab inspre cel mai tare si de la cel mai de departe pana la cel mai indeaproape.  De scapat nu vor scapa decat cei care stau izolati in afara teritorului “contaminat”, cei care au imunitate foarte buna si cei care sunt norocosi. Sau daca ar fi sa continuam comparatia cu Titanicul, de scapat vor scapa doar cei de la clasa I-a care sunt insa inspirati sa dea din coate si sa ocupe loc in barci cat mai au sansa.

Cand vorbesc de periferie, nu ma refer doar geografic: chiar si in tarile bogate, falia intre saraci si bogati se mareste. Avem asadar o polarizare multipla: atat orizontal (nord vs. sud, est vs. vest) dar si vertical: cei care nu au li se va lua si cei care au li se va da si mai mult.

Sa trecem insa la lucruri concrete: ce ne rezeva 2012. Sa incepem cu o speculatie. Avand in vedere ca 2012 este “sfarsitul” conform calendarului maias, puterile intunericului vor folosi acest vector de sensibilitate de care sunt atrasi cei cu mintea slaba pentru a fi purtator al planurilor malefice care sunt in derulare in orice moment si care tintesc concret la distrugerea umanitatii – atat fizica cat si spirituala – prin incorsetarea cat mai multor tari in structuri supranationale controlate de puterile financiare care conduc in prezent imperiul anglo-american. Ce a oprit insa aceste puteri ca sa domine total lumea deocamdata este cresterea neasteptata si amenintatoare a Asiei, in special China si India. Fara sa primeasca o felie din noua ordine financiara a lumii, chinezii nu vor permite instaurarea unei noi ordini si marea dilema este daca vor ajunge in final la o intelegere sau americanii “o vor rezolva” prin razboi.

Iata asadar cateva lucruri concrete care au toate sansele sa se intample mai degraba mai curand decat mai tarziu:

inrautatirea situatiei pentru clasele de jos; dupa lungi lupte si proteste inutile, sansa pentru o revolutie in tarile porcusorilor (Grecia, Portugalia, Spania, Italia) ca si in purcelusii mai mari (SUA, Marea Britanie) s-a cam pierdut; cu totul de mirare, aceasta neparticipare si stare de pasivitate nu poate fi pusa pe altceva decat pe faptul ca poporul are inca paine si circ si cum pentru a linisti un popor este de ajuns sa le oferi aceste doua nevoi de baza, iata ca inca nu a picat nici un cap; nu putem numi schimbarea unui prim-ministru cu caderea capului acestuia de vreme ce in locul lor a fost pusa aceeasi Marie cu alta palarie;

generalizarea austeritatii, apasarea pedalei pe taieri chiar acolo unde nici nu visam acum; problemele vor fi atat de grave incat guvernantii – atat de pe la noi cat si de prin alte parti – nu vor ma ezita vand va fi cazul sa taie; este clar ca nemtii vor austeritate (la altii) ca sa tina euro inca la suprafata si este la fel de clar ca alta alternativa nu exista: caci a spera la revolutii este imposbil tinand cont de esecurile din 2010 in acest sens; iar de tiparit bani am inteles clar in 2011 ca nemtii nu vor accepta, din cauza sperieturii pe care nemtii o au fata de hiperinflatie; acesta spaima groaznica a lor se trage intr-adevar din experientele nefericite prin care au trecut, din pacate insa nemtii nu au capacitatea sa inteleaga ca ce va veni ca consecinta a spaimelor lor ancestrale are sansa sa fie cu mult mai grav decat toate hiperinflatiile prin care au trecut ei in trecut la un loc; la capitolul austeritate, deja “semne bune anul are”; nici nu am intrat inca in noul an si Romania si Spania deja au anuntat noi taieri;

razboiul: nici nu am intrat bine in 2012 si deja auzim zanganitul armelor; iranienii au inceput exercitii militare, americanii ataca Banca Centrala Iraniana, rusii trimit o flotila prin Mediterana; cel mai grav este insa semnalul pe care Secretaul Apararii al SUA, Leon Panneta l-a dat recent: dupa ce pe 19 decembrie declarase ca orice actiune militara impotriva Iranului ar avea consecinte dincolo de intentiile initiale pentru regiune – adica oarecum avertiza Israelul sa nu faca ceva stupid -, si dupa ce Israelul a trimis o delegatie la Washington ca sa ii aduca pe americani “pe calea cea dreapta”, Leon si-a schimbat placa si a dat semnalul verde, declarand ca daca Israelul va porni razboiul, SUA si Israel vor avea aceleasi interese. Ca si cum ar fi fost nevoie sa mai expliciteze asta … Stupiditatea declaratiilor lui Panneta vin insa din faptul ca prin declaratia asta deja a cedat sansa primei lovituri in favoarea Israeului; chiar daca aveau de gand sa ii sustina pe evrei, americanii faceau mai bine sa taca si sa isi rezerve dreptul de a ataca ei primii si nu Israelul; dincolo de evenimentele curente insa, atacul asupra Iranului merge mana in mana cu salvarea dolarului; in caz ca Iranul va fi atacat si stramtoarea Hurmuz va fi blocata, pretul petrolului va exploda, facand cererea de dolari sa propteasca prabusirea iminenta a acestuia cauzata de hemoragia tiparnitei; in 2011, americani au evitat aceasta prabusire prin atacarea euro-ului, ceea ce le-a reusit de minune; ramane insa de vazut daca in 2012 va fi de ajuns criza din Europa pentru a mentine dolarul, sau razboiul cu Iranul va fi planul B care nu va mai putea fi amanat; tragic pentru noi europenii este va vom avea de pierdut in ambele situatii, ceea ce ar trebui sa ne dea cateva invataminte noua romanilor si sa intelegem o data pentru totdeauna ca numai prin noi insine si numai prin lupta crancena si performanta in toate directiile putem supravietui; istoria ne bate din nou la usa si de data aceasta chiar nu vom avea optiuni prea multe, ca de fiecare data istoria ne prinde pe picior gresit la fel ca zapada din fiecare iarna; desi este anuntata la starea vremii si desi stim din anii precedenti ca pot aparea probleme, nu suntem niciodata in stare sa facem fata ca societate unei amarate de zapezi; ce sa mai vorbim atunci de a face fata unui razboi anuntat si unei furtuni geopolitice de mari dimensiuni care deja ne-a prins in vartejul ei devastator?

 

2 comments

  • Intr-adevar orice revigorare economica va fi falsa, orice schimbare in bine va fi de scurta durata, dupa care se va reveni la criza si mai adanc. Din cauza degradarii morale fara precedent, si a negarii lui Dumnezeu pe intreg pamantul, orice se va cladi va fi ca un castel de nisip, fara durata si fara consistenta. Se va prabusi.
    Buba insa, asa cum ati spus, nu se va sparge asa de usor pentru ca nu s-au “copt” inca toate conditiile. Doar un al treile-a razboi mondial va putea accelera lucrurile spre armaghedon, altfel mai sunt unele lucruri de “bifat”.
    Nu cred ca va scapa nimeni oricat de mult ar da din coate. Singura scapare de “contaminare” va fi tinerea aproape de Dumnezeu. In fata lui Dumnezeu clasele lumesti nu vor mai avea nici o importanta … Oricum indiferent cat de mult se vor proteja unii sau altii, si indiferent cat de multe bogatii vor acumula, nu o vor putea face decat pentru scurt timp, si nu le va fi de nici un folos.
    Puterile financiare conduc lumea prin imperiul anglo-american, care de fapt nu mai e de mult timp un imperiu, ci o fatada in spatele careia isi desfasoara planurile. Napoleon a fost de fapt deschizatorul – constient sau nu – al noii ere, la umbra revolutiei franceze. Lui ar trebui sa-i ramana vesnic recunoascatori. Cresterea Asiei nu este atat de neasteptata pentru ca fost inclusa in plan. Oricum era raul cel mai mic. Ca a devenit o amenintare, este avedarat, dar se va gasi ac si de cojocul ei.
    In plan politic oricine se va afla la putere va fi controlabil, santajabil, si manipulabil, indiferent ce va promite, avand in vedere ca in mai multe tari este un an electoral. Vezi de exemplu marioneta Ron Paul care se face ca reprezinta o alternativa adevarata. Oare pe cati va pacali? Donald Trump a articulat anul trecut vreo cateva adevaruri, dupa care a fost rapid scos din cursa.
    Austeritatea autohtona se va adanci, se va generaliza si va imbraca aspecte nebanuite inca. Vor fi atacate in continuare sanatatea, educatia, cultura, si nu in ultimul rand biserica. Asadar tot ceea ce ar putea sta la baza formarii unor noi generatii sanatoase la minte si la trup, va primi din ce in ce mai putine fonduri de dezvoltare. Primele victime vor fi batranii, copiii si femeile, fiecare din aceste categorii avand vulnerabilitati specifice. Cine ii va apara? Nimeni!
    Austeritatea europeana se va adanci si ea, si oricat de grozavi vor fi unii, si vor incerca sa imparta Europa in tari de categoria intaia, a doua, a treia, sau a patra, cat timp cred ei ca va putea functiona acest lucru? Pana la urma criza ii va ajunge din urma pe toti, iar vesticii sunt dintre cei mai putin pregatiti in plan mental si sufletesc ca sa-i faca fata.
    Orice razboi regional care se va declansa pentru “salvarea dolarului”, va produce efecte pe o perioada de timp foarte scurta, pret mult prea mic pentru dezastrul pe care l-ar putea declansa, si pentru subrezirea echilibrului de forte in zona, care si asa sta pe un butoi cu pulbere. Dolarul este deja de mlut timp prabusit, SUA este in faliment, si nici o inginerie financiara de nici un fel nu o va putea salva. Dar s-a dorit vreun moment salvarea Americii si a dolarului???
    In ceea ce priveste Romania, nu mai exista decat o singura solutie: intoarcerea la Dumnezeu prin pocainta si lacrimi. Si de asemenea intoarcerea romanilor acasa, precum fiul risipitor. Cum aceste lucruri nu dau semne de a se petrece, vom intra si mai adanc in jocurile politice si geostrategice ale altora, vom fi in continuare sub o sfera de influenta sau alta, vom fi ping-pongul marilor puteri, ne vom pierde identitatea nationala, teritoriile, si bruma de bogatii pe care o mai avem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.