Terminologia crizei: lebăda neagră [3]

Desi nu este strict legata de criza aceasta metafora a facut ceva valva, mai ales dupa ce Nassim Taleb s-a nimerit  (sau poate s-a priceput) sa prevada ca un eveniment cu totul neasteptat ne va arunca intr-o gaura neagra. Predictiile si “profetiile” sale le-a prezentat in cartea Lebada Neagra publicata inca in 2007 in care printre alte evenimente rare si impredictibile care pot schimba lumea aborda si riscul sistemic al bancilor si subrezimea intregului sistem financiar bazat pe credit.

Iata insa ce ne spune wikipedia despre “teoria lebedei negre”:

Lebada neagra este o metafora care incapsuleaza un eveniment surpriza (pentru observator) si care are un impact major

Dupa intamplarea evenimentului, acesta este rationalizat, analizat, dezbatut etc si nu mai constituie in nici un caz o surpriza, toata lumea se mira “cum de nu ne-am dat seama” sau “cum de am fost atat de opaci”?

Alte chestii care ar mai fi de mentionat legate de lebada neagra sunt:

– impactul puternic al evenimentului socheaza oamenii si bineinteles ca acestia nu reactioneaza cum trebuie;
– foarte putini isi dau seama de importanta istorica a evenimentului in momentul in care acesta are loc;
– bineinteles ca stiinta nu poate calcula probabilitatea pentru aceste evenimente (ca si cum stiinta ar fi prezis corect pana acum) ;

Taleb si-a castigat oarecum o faima nemeritata, datorata mai ales promovarii sale in prsea mainstream si a activitatilor sale destul de variate care l-au facut interesant pentru media: profesor universitar, scriitor, matematician, trader, hedgefund manager si in prezent consultant al FMI. Era si normal ca din sutele de evenimente pe care le trata Taleb sa nimereasca macar unul. Datorita faptului ca domeniul lui de interes era haosul si probabilitatea, iar in vremuri de criza oamenii sunt speriati si vor ca sa afle de la “experti” de ce pica cerul pe ei si ce urmeaza, Taleb a facut senzatii.

O mare intrebare care o punem este insa cat de lebede au fost problemele dinaintea crizei incat sa nu poata fi prevazute de oamenii de stiinta, de economisti si analisit si sa fie  luate in considerare doar ca predictii aiuristice sau teorii conspirationiste promovate de paranoici sau propagandisti cu interese obscure. Realitatea este insa ca multi au prevazut prabusirea imobilialelor, criza creditelor, criza deficitelor, colapsul societatii consumeriste, cresterea aurului etc chiar inainte de criza si chiar aducand argumente rationale, ba chiar, facand deductii de reactiile pe care le vor lua oficialii si de ce vor produce acestea ulteriori in lumea reala. Unul dintre acesti “nebuni” neluati in seama decat ca bufoni, a fost Peter Schiff care vorbea despre prabusirea imobilialelor si problema creditelor inca din 2006, 2007 la televiziune si la conferinte ale bancherilor care se ocupau cu imobilialelor. De fapt, a vorbit doar la o conferinte deoarece dupa aceea nu l-au mai invitat.

Lebada neagra ramane insa o expresie interesanta si fandosita, fiind folosita in general cu mult fason de cei care vor sa para ca stapanesc teorii elevate si fac observatii profunde asupra lucrurilor. In realitate, neprevazutul este intr-adevar o parte a realitatii, problema este insa ce facem cu prevazutul si cu predictibilul. Caci la o sumara analiza a realitatilor prezente, suntem afundati intr-un mare rahat, iar colapsul total al societatii nu poate fi oprit decat printr-o lebada neagra care sa exprime insa revolutii majore sau descoperiri uimitoare, cum ar fi de exemplu o rasa de extraterestrii care sa vina sa cumpere obligatiuni ale Romaniei la dobanzi negative, cum li s-a intamplat nemtilor recent.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.