De ce vor avea de suferit grecii şi în afara UE

Am vorbit in articolul anterior despre potentiale beneficii pentru Romania ale iesirii Greciei din UE. Poate ar fi trebuit sa incep cu beneficiile Greciei, dar sincer nu prea ma preocupa ce va urma dupa de vreme ce grecii vor avea cel putin un mare castig: vor fi demni! Nu este putin lucru sa ai curajul sa dai cu flit la europeni si sa iti iei soarta in maini, doar pentru ca nu vrei sa traiesti inuman si la cheremul altora pentru ca s-a nimerit sa stai cu mainile in san in timp ce politicienii ticalosi ti-au dus tara de rapa. Grecii vor fi demni daca vor merge pana la capat si toata Europa se va uita la ei cu admiratie. Economic le va fi greu, nici nu putem sa enumeram toate problemele si toate dificultatile care ar rezulta din ruperea de UE, de vreme ce grecii vor fi deschizatori de drumuri.

Ce este insa paradoxal, ca in ciuda dorintei lor de libertate, de demnitate si de prosperitate, grecii vor avea mult de furca cu europenii daca vor iesi din UE si mai ales daca vor reusi sa se descurce dupa. Cine stie ce piedici si ce amenintari vor avea de suportat grecii, pentru ca daca Grecia va iesi din UE si isi va reveni, cu siguranta va da idei si la altii. Nu degeaba au sarit ca arsi britanicii si danezii cand Islanda a flituit FMI-ul si a refuzat sa plateasca datoriile bancilor care au fost lovite de criza subprime. Se temeau bancherii ca sa nu se creeze un trend, sa nu dea cumva idei islandezii si la altii. Nu de alta, dar in SUA tocmai primisera cateva trilioane de la Fed.

Este logic sa gandim ca de un unul singur, viata e foarte grea, mai ales daca esti o tara mica ca Grecia. Prin urmare, grecii vor incerca sa isi gaseasca aliati, vor cauta si ei sa caute protectie undeva, iar Rusia este prima optiune, mai ales ca deja are relatii bune si sunt destule proiecte economice in curs. Printre alte tari cu care Grecia se are bine ar fi Israelul, desi in noua conjunctura nu ar fi exclus ca grecii sa se indrepte spre Iran, caci acestia vor fi cu siguranta doritori de prieteni, oricat de mici si slabi ar fi. Nu ar fi deloc de exclus ca Grecia sa intareasca relatiile si cu Turcia, mai ales ca turcii au bani si au dorinta atavica de a-i domina, fie si doar economic si de a le arata cat de buni sunt ei cu grecii, desi i-au tinut sub jug atatea sute de ani.

Un nou orizont si o noua zi se naste pentru greci, dar vai de cei care le canta prohodul. Ce nu au reusit turcii sa faca atatea sute de ani, nu vor reusi nici altii. Pacat insa ca noi plecam capul prea jos si prea stramb si mai ales pe nimic. Sa invatam si noi de la greci macar un lucru: mai bine sarac si liber decat sluga si milog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.