Factorul Ponta

Ponta nu mi-a mirosit bine de cand l-am vazut cum l-a flituit pe Georgescu intr-una din primele sedinte ale guvernului trimitandu-l la BNR, “ca avem nevoie de dumneavoastra acolo sa tineti leul sa nu pice”. Mai sa fie, care va sa zica asta chiar habar nu are pe ce lume traieste, mi-am zis. Mi-a fost teama inca de pe atunci ca ignoranta in domeniul economic a lui Ponta, mai devreme sau mai tarziu ne va costa amarnic. Pai daca Ponta nu stie nici care e treaba cu cursul, ce sa mai stie el de Credit Default Swaps, masuri anti-ciclice, ratinguri de tara si dezvoltare sustenabila? Mai nou, Ponta a inceput sa strice lucrurile destul de nasol.

Iata ce ne informeaza Gandul:

Rezultatul alegerilor din Grecia ar fi trebuit să ducă la aprecierea monedei naţionale, dat fiind faptul că atât oficialii BNR, în frunte cu guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, cât şi ai Guvernului, au declarat că slăbiciunea leului din ultima perioadă se datorează “mai ales tensiunilor externe”.

Cursul oficial anunţat de BNR luni la prânz este, însă, în creştere. Astfel, banca centrală a anunţat o cotaţie oficială de 4,4640 de lei pentru un euro, în creştere cu 0,64 de bani. Leul a început bine ziua de tranzacţionare, la cotaţii de 4,4580 – 4,4600 de lei/euro, în scădere faţă de nivelul de vineri seară, conform Mediafax.

Motivul principal al deprecierii de luni ar putea fi, susţin unii dealeri valutari din piaţa locală, o declaraţie “nepotrivită” a premierului Victor Ponta, făcută la Viena cu ocazia unei vizite oficiale în Austria.

“Premierul Victor Ponta a declarat pentru Bloomberg că leul a fost afectat, la fel ca şi celelalte monede din regiune, de presiunile financiare ale speculatorilor dar că, în urma eforturilor comune ale băncii centrale şi ale Guvernului, cursul a fost ţinut sub control. Dacă s-ar fi oprit aici, ar fi fost o declaraţie gri. Ponta a adăugat însă că < Nu a fost uşor >. Asta înseamnă că BNR are costuri consistente în menţinerea cursului la un anumit nivel, deci e un semn de slăbiciune”, a declarat pentru gândul un dealer valutar care nu a dorit să fie citat cu numele şi funcţia deţinută.

“După doar câteva minute a apărut un ordin destul de mare de cumpărare de valută. Estimez că a fost vorba despre o sumă de sub 50 de milioane de euro. Suficient pentru a duce la creşterea uşoară a cursului”, a adăugat dealerul. Ordinul de cumpărare, după cum susţine el, a fost făcut prin intermediul unei bănci, “cel mai probabil clientul fiind un fond de investiţii”. (Sursa: Gandul)

Ponta nu doar ca este ignorant in privinta problemelor economice ca sa nu mai spunem de aspectele financiare, dar mai e si gura sparta si fudul de nu se poate.

O alta acreala care denota adolescentismul si micimea de caracter a noului premier este mandria cu care le-a aruncat ziaristilor o vorba dintr-o doara cand a intrat in sediul PSD in seara alegerilor: “Care PDL?”. In loc sa ii tremure chilotii de responsabilitatea pe care o are si de situatia in care ne aflam, lui Ponta ii ardea de smenuri de doi lei, specifice adolescentilor frustrati si imaturi.

Oare ce lipsea Romaniei dupa ce a fost condusa de o dreapta catastrofala? O perioada condusa de o stanga catastrofala, bineinteles.

Gafa facuta de Ponta, dar mai ales ideea lui ca BNR poate sa faca orice si ca Georgescu se ocupa cu mentinerea cursului sunt probabil doar varful icebergului ignorantei noului premier. Basescu macar, dupa atatia ani, a invatat si el ceva pentru ca cel putin are fler de smecher, trage cu urechea si aude ce spun ceilalti. Si astfel, dupa ce participa si el pe la conferinte cu alti europeni si dupa ce cine stie cum consilierii aia reusesc sa ii explice si lui doua trei boabe din problemele crizei, macar a inteles problema de baza: criza nu trece in urmatorul an. Chiar daca nu e prea precis, macar declaratia lui Basescu contine partial adevarul, ca de fapt criza nu va trece nici in zece ani.

Ingrijorator nu este ca Ponta nu stie ce spune, ci mai ales ca il ia gura pe dinainte si spune si ce nu trebuie sa spuna. Sa speram ca de acum inainte, Isarescu nu ii va mai spune prea multe secrete pentru ca sa nu mai aiba ce sa spuna. Cel mai grav este insa ca Ponta nu stie sa isi aleaga consilierii. Cu hipioti pletosi si atei sociopati pe langa el, cum sa poata Ponta sa inteleaga ceva din lumea in care traim si mai ales cum sa ofere solutii. Si mai presus de toate cum sa nu faca greseli grave in politicile statului.

De cand a venit, desi anuntase o mie de masuri si desi ar fi sute de lucruri care s-ar putea face chiar acum si care nu ar necesita prea multe dezbateri politicie si fofilari, totusi Ponta ezita. Sa speram ca macar smecheria asta cu Hidroelectrica o sa ii iese, desi eu banuiesc ca motivul real pentru care dau in baietii destepti este ca sa isi puna in loc baietii lor destepti, nu sa indeparteze ventuzele din sectorul energetic.

Una peste alta, situatia este mai mult decat grava, fisura din barajul european a inceput sa se crape si daca nu a picat acum cu alegerile din Grecia, nu mai are mult pana tavalugul se revarsa. Iar noi aflandu-ne in aval, vom fi facuti praf si pulbere cu toate eforturile lui Isarescu. Dar tot raul spre bine, cu cat prapadul va veni mai repede, cu atat vom putea incepe reconstructia mai repede. Ce nici nu viseaza Ponta este ca tavalugul o sa il cam ia si pe el din frageda guvernare, asa cum l-a luat si pe MRU.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.