Primăvara bulgară

proteste-bulgariaNu veti auzi prea multe stiri cu ce se intampla la bulgari in presa romaneasca. Exista un silentio stampa suspect de ordonat care nu face decat sa ne intareasca si mai mult convingerile ca presa romaneasca nu are personalitate, caracter, menire, ba chiar are exclusiv un scop de instrument de manipulare in mana papusarilor.

Cum sa treci cu vederea ca bulgarii trec acum prin ce-am trecut noi acum un an sau poate si mai rau ca noi. Miscarile sociale de la ei sunt mult mai violente ca la noi si cu efecte mult mai puternice, astfel incat nu cred ca exagerez daca spun ca asistam la o primavara bulgara. Sa vedem totusi cateva stiri care au respirat totusi in presa noastra, cu mentiunea ca Ziarul Financiar a acoperit de departe cel mai bine subiectul desi acesta era unul predominant social, nu economic.

Zeci de mii de bulgari manifestează împotriva sărăciei şi corupţiei. Motto: “Să dăm foc monopolurilor” (ZF)

Bulgarii protestează împotriva băncilor (ZF)

Zeci de mii de bulgari manifestează împotriva sărăciei şi corupţiei. “Suntem mulţi, suntem puternici” (Gandul)

De altfel, silentio stampa se manifesta mai ales in cadrul televiziunilor si mai ales la acelea care au ajutat si au alimentat manifestarile din Romania de acum un an. Situatia de acum nu este cu nimic mai buna ca cea de acum un an, pentru omul de jos saracia s-a accentuat si televiziunile daca le-ar pasa ar tine la autointitularea pe care si-au facut-o de “mereu aproape de oameni”.

Pe scurt, bulgarii au patit ce am patiti si noi: marii furnizori au marit tarifele, au scumpit toate si evident saracia i-a impins pe oameni in strada si i-a unit. “Suntem multi, suntem puternici” chiar a dat roate la bulgari: deocamdata au dat jos cu prim-ministrul si au extins gama protestelor de la  marii furnizori de utilitati la … banci. Un salt de milioane de pasi. Nu le-a fost insa foarte greu, deoarece si bulgarii ca si romanii au rate si ratele sunt din ce in ce mai greu de dus, iar momentul pana cand toata lumea nu va mai putea plati rate si va iesi sa dea jos cu bancile nu va intarzia prea mult. Este adevarat ca acum cad capetele de fatada, politicienii si niscavai directorasi pe ici pe colo. Coruptia este o problema si in Bulgaria si se poate refula usor tensiunea dinspre banci inspre coruptie si politicieni, dar iata ca bulgarii surprind prin tintirea destul de precoce a bancilor in revendicarile lor.

Romanii cand au iesit la proteste acum un an, au cerut “Jos Basecu si Jos PDL”, ori asta e nimic. Era un bun inceput al luptei impotriva crizei daca ei cereau atunci “Jos Isarescu!”, dar din pacate televiziunile au manipulat politic directia de protest in ce parte le-a convenit asa cum acum nu discuta deloc despre Bulgaria pentru ca nu se cade.

Una peste alta, situatia din Bulgaria devine interesanta, mai ales pentru ca bulgarii sunt mai din topor ca romanii si prin urmare nu prea stiu de gluma, iar saracia la ei chiar a ajuns la os. Suntem in conjurati la vest de o Ungarie reformatoare, care e cu un pas inainte in lupta cu criza, la sud-vest de o Serbie care nu poate fi ingenuncheata nici macar de criza economica, iar la nord de coloniile imperiului rusesc. Bulgaria ramasese singura colonie tovarasa “ascultatoare” aflata cam pe acelasi rang de supunere cu Romania. Acum am ramas singurii blocati pe drum, o provincie lasata balta la marginea Europei cu o clasa politica blocata in mentalitatea de supusi ascultatori si care nu misca in front si cu o polulatie decimata de saracie si stress, fara nici o perspectiva. Nici macar perspectiva revoltelor nu mai pare viabila in Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.