Bank of Cyprus: inca una, si-nca doua, si-nca patru zeci si noua

Epopeea Bank of Cyprus Romania continua. Evident s-a amanat din nou cu o zi, dupa ce se amanase cu doua, dupa ce se amanase cu vreo saptamana. Macar termenele de amanare scad si maine ar fi chiar penibil sa mai prelungeasca inca o data. Pe langa problema amanarii, mai e o problema: comunicarea total defectuoasa. Desi banca are un site si desi ar putea foarte usor sa prezine pe site care e situatia si desi si BNR are un site si ar putea face acolo o sectiune cu informatiile care sunt sigure si credibile, noi (si probabil si clientii) trebuie sa ne informam din sursele presei.

Iata cum aflam noi stiri despre Bank of Cyprus Romania:

“Negocierile au început de câteva zile şi nu sunt finalizate”, au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare apropiate discuţiilor. (Sursa: MEDIAFAX)

Nimeni nu pare sa observe aceasta problema legata de scandalul BofCyRo: comunicarea, presupunerile, incertitudinile, dezinformarile etc care merg pana la nivelul consilierului guvernatorului Isarescu, Adrian Vasilescu care si el a iesit in presa zilele trecute dand doar informatia ca “gata, s-a rezolvat problema” dar nu va pot da mai multe detalii. Ce strategie de comunicare folosesc oamenii astia, nu stiu, dar daca fac banking la fel cum fac comunicarea si PR-ul e nasol de tot. Daca lor li se pare normal ca lumea sa stea cu ochii pe ziare si sa astepte articole, zvonuri, declaratie ale unor surse, e nasol de tot.

Fenomenul asta este cu atat mai tragic cu cat teoretic banca asta era una mica-mica, cu putine-putine depozite, cu sediul in Cipru – deci clientii oricum si-au asumat niste riscuri, cu un procent mic din totalul sistemului bancar, etc, etc. Pe cat de mica pe atat de mare anarhia si haosul cu privire la situatia bancii si nu putem decat sa ne intrebam ce s-ar intampla daca se intampla asa ceva la o banca si mai mare.

Fisurile in sistem dupa parerea mea sunt doar primele crapaturi intr-o casa de boltari care sta sa pice la cel mai mic cutremur si chiar daca nu vine cutremurul, ploaia si vantul o vor cam pune la pamant oricat rigips si lavabila am arunca noi peste ea ca sa acoperim semnele degradarii.

Cu privire la stirea de azi, am doar cateva intrebari de pus:

– CINE va recapitaliza Marfin Bank? (cipriotii sau BNR-ul); intr-o prima versiune a articolului nu se mentiona, acum vad ca scrie ca “de catre Cipru” la final, dar eu unul ma indoiesc.
– CUM va face Marfin fata la retrageri de 200 mil doar cu 30 mil?!

Ce sens a mai avut inchiderea BofCyRo daca bani exista si de ce nu capitalizeaza chiar BofCyRo ca sa rezolve o data oamenii astia care si-asa au fost furati pana acum, ce norme europene permit unei banci sa inchida usile pe termen nelimitat, sa blocheze banii si sa nu dea nici un raspuns la oameni.

Totul mi se pare o marsava tragere de timp, datul din colt in colt. Cu siguranta povestea nu se termina aici, nu m-ar mira maine-poimaine sa auzim de bine de Marfin daca astia ii pun in carca depozitele de la BofCyRo.

2 comments

  • Maine se va amana deschiderea cu 12 ore iar la expirarea lor vor constata ca s-a incheiat programul cu publicul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.