Băncile zombie invadează România

A zombie bank is a financial institution that has an economic net worth less than zero but continues to operate because its ability to repay its debts is shored up by implicit or explicit government credit support. (Wikipedia)

Asadar, a expirat si ultima prelungire a deschiderii bancii Bank of Cyprus Romania, dupa nenumarate prelungiri si zbuciumari, conform “surselor bancare apropiate discutiilor“.

Avem chiar si un comunicat BNR care ne asigura ca:

În noile condiţii, MARFIN BANK Romania SA rămâne o entitate bancară solidă, indicatorii de solvabilitate şi lichiditate ai acesteia situându-se în parametrii ceruţi de către Banca Naţională a României în calitate de autoritate de reglementare şi supraveghere. Mai mult, s-a hotărât majorarea capitalului social al MARFIN BANK Romania SA de către banca-mamă a acesteia (din Cipru), fapt ce contribuie la consolidarea suplimentară a băncii româneşti cu capital străin. (sursa)

Pai sa vedem si noi mai pe scurt situatia ca sa decidem daca banca Marfin este solida, cu toate garantiile BNR care desi avea acces la indicatorii de solvabilitate si lichiditate, nu a tras nici un semnal de alarma pentru a preveni clientii Bank of Cyprus Romania inainte de inchiderea acesteia, desi ar fi avut toate motivele sa o faca. Sa ne reamintim ca dupa ce a avut loc inchiderea bancii, reprezentantii BNR s-au tot scuzat ca ce ne miram ca s-a inchis banca si ca ei nu pot sa faca nimic? Bank of Cyprus Romania este banca straina si tine de ciprioti, de aceea cipriotii fac ce vor ei si BNR e legata la maini. Bun, am inteles asta, acceptam, si intelegem si ca BNR-ul nu putea sa traga semnale de alarma apriori, desi putea foarte frumos sa faca o notificare publica generala prin care sa reaminteasca deponentilor ca Fondul de Garantare a Depozitelor acopera doar depozitele din bancile care sunt inregistrate in Romania si anume: Banca Cutare, Banca Cutare 2 etc.

Ba din contra, un reprezentant al BNR (directorul economic daca nu ma insel) a asigurat implicit ca depozitele de la Bank of Cyprus Romania SUNT garantate in limita a 100.000 eur. Va amintiti “sfatul investitional” dat de domnul Lazea de la BNR?

Dacă ai mai mult de 100.000 euro, ceea ce foarte puţini au, şi dacă având mai mult de 100.000 euro nu ai buna prevedere de a-i împărţi la 42 de bănci, ai o problemă. (sursa)

Deci, pe 27 Martie 2013, un reprezentant al BNR furniza acest sfat, desi era evident ca din cele 41 de banci comerciale, doar in jur de 30 sunt romanesti. Vezi lista de la BNR pentru detalii. Pe 28 Martie 2013, Mugur Isarescu, dupa ce a vazut ca Lazea a esuat in a calma oamenii care spargeau depozitele (dupa cum chiar Isarescu recunoaste) intr-un ritm alert, a iesit el la rampa si a pregatit terenul pentru inchiderea Bank of Cyprus, clarificand discret gafa facuta de Lazea. Pe 1 Aprilie 2013, Bank of Cyprus inchidea usile si facea breaking news-ul zilei.

Iata deci cum daca ne luam dupa domnul Lazea pe 27 Aprilie, si imparteam banii nostri (cei 42 de milioane euro) in cele 42 de banci din Romania, printre care si Bank of Cyprus, ne luam o mare tzeapa. De aceea, dar evident si din cauza matematicii, parerea mea este ca si acest comunicat al BNR-ului in care mentioneaza cum ca Marfin Bank este o entitate bancara solida, este o mare gogoasa.

Sa vedem de ce. Dupa valul de retrageri care a dus la inchiderea Bank of Cyprus Romania, se pare ca ar mai fi ramas depozite de 100 mil [1]. Cu transferul asta, desi initial eu intelesesem ca Marfin a fost capitalizata cu 20 mil, se pare ca a primit totusi 77 mil eur [2]. Mie nu imi este insa 100% clar ca Marfin a primit cash 77 mil eur sau obligatii de plata 77 mil eur. Si asta deoarece mai jos, din declaratia CEO-ului de la Mafrin, Marfin a fost capitalizata cu 20 mil eur. Nu ma intereseaza prea mult creditele si ce s-a transferat aici, astea sunt secundare solvabilitatii imediate.

Pentru ca intrebarea care se pune este: VA REUSI MARFIN SA FACA FATA CAND TOTI CLIENTII BANK OF CYPRUS SI TOTI CLIENTII MARFIN SE VOR GRAMADI SA ISI RETRAGA BANII?!?

Sa detaliez. Deci, cat de doritor de senzatii tari sa fii, sa ai cont la Bank of Cyprus sau la Marfin si sa stai cu mainile in san daca poti sa ii scoti?! Evident, Marfin va trebui sa faca fata unui val total de retrageri si marea intrebarea este daca in transferul asta au fost mutate si lichiditatile care mai ramasesera la Bank of Cyprus si pe langa astea s-au mai adaugat si20 mil capitalizare. Asta ar insemna 77+20=97 mil euro, ceea ce ar acoperi cele aproximativ 100 mil eur care au mai ramas depozite deschise si inca nelichidate la Bank of Cyprus. Daca asta e situatia e ok, desi partial. Pentru ca trebuie sa se intampla un miracol ca clientii Marfin sa nu miste in front.

Dar daca este valabila varianta cealalta, cum ca Marifin a preluat doar obligatia de plata de 77 mil si s-a capitalizat cu 20, asta inseamna ca pe langa credite (bune, proaste, cum or fi ele), Marfin nu a primit nimic decat o palma pe umar de la Isarescu si urarea catre clientii Bank of Cyprus: bine ati venit la garantarea noastra! Se adauga capitalizarea de 20 mil si promisiunile BNR-ului ca va oferi lichiditati in schimbul creditelor care par a fi bune, dar treaba asta nu e corecta.

In concluzie, mie mi se pare Bank of Cyprus un cal troian care a fost introdus in sistemul bancar Romanesc, prin prima bresa care se va face in Fondul de Garantare a Depozitelor in urma retragerilor masive ale clientilor Bank of Cyprus si posibil ale clientilor Marfin. Nu cred ca are sens sa mentionez ca eu daca as fi client Marfin azi mi-as retrage banii, dar eu oricum nu am avut curaj sa depun la astia nici cand Cipru era un vis negru al bancherilor romani. Dupa cum v-am zis, filiala din Craiova are in aceeasi cladire, usa langa usa, un bar de noapte. Cat de imbecil sa fii sa iti depui bani la o banca care isi are sediul langa un bar de noapte? Nu mai mentionez ca banca mai darapanata ca asta nu am mai vazut nici pe la filialele de la tara ale unor alte banci.

Cele doua banci vor continua insa sa functioneze, fara clienti, fara perspective, fara fundamente si cu o solvabilitate din pix, din cauza spaimelor comunistilor de la BNR care nu inteleg ca piata trebuie sa isi regleze singura dereglarile iar sistemul piramidal de tip caritas trebuie sa se termine o data pentru totdeauna, chiar daca lor nu le convine treaba asta. Prin alte parti sanatatii financiare ii spune “sound money”, pe la noi insa tocmai am inventat un nou monstru financiar: banca “TOO SMALL TO FAIL”.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Note:

[1] Comparativ cu cele mai recente cifre publicate de sucursala locală, care indicau un nivel al depozitelor de peste 200 de milioane euro, în prezent portofoliu rămas însumează puţin sub 100 de milioane euro. (sursa: Mediafax)

[2]  In cadrul Acordului, Marfin Bank a preluat active in valoare bruta de 82 milioane euro, depozite in valoare de 77 milioane euro (Sursa: Hot News)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.