Ce este o bulă?

Desi ne aflam in plina criza, multa lume nu intelege inca ce inseamna o bula a preturilor si care sunt etapele ei. Pentru ca o imagine spune mai mult decat o mie de cuvinte, prezentam mai jos graficul unei bule speculative.

bubblesandmanias

Linia rosie reprezinta pretul – de exemplu: imobiliare, piata de capital etc – iar cu linie punctata este prezentata o medie de referinta – de exemplu, cresterea salariului mediu.

Autorul chartului de mai sus este Dr. Jean-Paul Rodrigue, de la Hofstra University.  Pentru o descriere pe larg a acestuia, recomandam acest link.

Aplicat in Romania, in domeniul imobiliarelor, putem vedea clar etapa in care ne aflam, anume “bull trap” – momentul in care speranta reapare, urmand sa moara rapid si abrupt pana la nivelul de disperare. Urmarind evolutia preturilor in imobiliare (vezi indicele BREI) putem vedea ca desi au scazut constant incepand din Aprilie anul trecut, caderea preturilor nu a atins inca nivele drastice, fiind doar de 30-40%. Se pare insa ca momentan ne aflam in etapa bull-trap, cand multa lume isi pune sperante desarte in reluarea creditarii si semnalele fals interpretate ca fiind inceputul sfarsitului dau sperante vanzatorilor si ii fac sa tina la pret pana in momentul cand presati de banci vor fi nevoiti sa vanda la orice pret si astfel vom asista la sfarsitul inevitabil al unei bule speculative.

Recomandam si acest articol unde puteti vedea graficul cu indicele BREI si caderea nesemnificativa a acestuia pe aprilie fata de martie, ceea ce poate constitui inceputul unui bull trap, desi aceasta nu este obligatorie avand in vedere conditiile specifice din Romania, unde nu exista motive care sa alimenteze o curba “return to normal” prea evidentiata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.