Banca Centrală Europeană se spăla pe mâini de criză (31 Mai 2012)

Mario Draghi:

BCE va continua sa imprumuta bancile solvabile si va tine liniile de lichiditati active si functionale pentru bancile solvente.

Nu este de datoria noastra si nici nu este in mandatul nostru sa umplem vidul lasat de lipsa de actiune a guvernelor nationale pe frontul fiscal, pe frontul structural si pe frontul guvernamental.

Sursa: Bloomberg

Care sa fie oare mesajul lui Draghi? Pe de o parte, cine stie care mai sunt bacile solvabile si solvente? Caci contabilitatea poate fi destul de masluita. Dar orisicum mesajul vine sa ridice si mai mult tensiunile cu privire la banci si indirect este un apel la bank-run. Ce investitor sanatos la minte si-ar mai tine banii in bancile din tarile cu probleme, de vreme de BCE ne garanteaza ca nu va ajuta bancile insolvabile? Pai care investitor are incredere ca o banca este solvabila de vreme ce stim povestea cu Lehman Brothers?

Sa fie oare Draghi neatent, sau de ce face declaratiile astea?

Nici vorba: propaganda lui Draghi se inscrie in agenda de intarire a controlului si preluarea ultimelor prerogative care au mai ramas in mana guvernelor tarilor, tocmai de aceea a si aratat apoi cu degetul inspre guvernele nationale si inspre “fronturile” pe care acestea – vezi Doamne – nu au avut actiune. Sa le luam la rand:

– fiscal: Draghi & Co. vor bine inteles sa realizeze unitatea fiscala, adica sa puna toate taxele si impozitele ei si sa banii sa ajunga tot la ei; de ce? pentru ca asa e mai bine, grecii, spaniolii si toti lenesii Europei nu stiu sa se administreze;

– structural: guvernele nu au taiat indeajuns din bugetari si nu s-au restructurat; inca sunt cheltuieli prea mari si reguli prea “socialiste” pe alocuri, cum ar fi ajutoarele sociale, pensionarea la varste “fragede”, lipsa privatizarilor (a se citi a furturilor proprietatilor statului) etc

– guvernamental: prea multa democratie in Europa; pai se poate, chiar asa, sa vina la putere un partid care sa nu accepta lantul Troicai? Ce Europa e asta in care toti isi fac de cap? Ne trebuie unitate! Un singur partid si un singur presedinte; ce e cu haosul asta, de asta avem nevoie acum?

Si inca ceva: BCE incearca sa beneficieze de “momentum” si sa puna japca pe toti banii depozitarilor prin asa zis-ul Fond de Garantare al Depozitelor European:

Asked about a potential bank run, Mr Draghi said: “We will avoid bank runs from solvent banks. Depositors money will be protected if we build this European guaranteed deposit fund. This will assure that depositors will be protected.” (Sursa: The Telegraph)

Cu alte cuvinte, dupa ce ca si-asa asistam la un bankrun in slow-motion, Draghi pune gaz pe foc si spune ca BCE va salva doar bancile “solvente” a caror solvabilitate bineinteles va fi stabilitat tot de BCE, adica baietii care joaca pe cont propriu vor avea de suferit. Ori joaca toti hora cantata de BCR, ori vor si spulberati de pe piata.

Reamintim ca Mario Draghi este omul pus de Goldman Sacs la conducerea BCE, ca si multi altii in multe alte locuri importante iar misiunea lui se vede destul de clar in aceste zile de tensiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.