Stire bomba pe site-ul CNN, aparent spart de hakeri: China vinde obligatiunile americane

 

“China vinde toate bondurile si declara Marea Chinei de Sud teritoriu inchis”CNN hacked

China tocmai a anuntat, in respons la ceea ce ei numest agresiune a SUA, ca a  plasat toate bondurile americane la vanzare pe piata si in acelasi timp a declarat Marea Chinei de Sud zona inchisa. Aceasta este o stire in desfasurare, va rugam sa reveniti pentru noutati.

Aceasta este stirea care a aparut pe CNN azi-noapte in jurul orei 2 – ora Romaniei. O versiune in cache-ul Google-ului a ramas inca online. Intre timp CNN a anuntat ca i-au fost hacuite si cateva conturi pe site-urile sociale, cum ar fi Facebook si Twitter.

Pare o gluma proasta, doar ca nu e deloc proasta. E foarte posibil ca hackerii sa fii facut o gramada de bani, pe bursele care or fi deschise la ora asta, direct proportional cu timpul cat stirea o fii stat online (inca nu stiu asta). Intrebarea este daca chiar hackerii au facut acest “test” sau poate americanii incearca “stress-test”-uri pe media sau evenimentul este un fel de vaccin la ce urmeaza sa ne loveasca. Cert este ca daca se intampla in timp ce erau deschise bursele europene si americane, stirea asta falsa facea ceva valuri, mai ales pentru ca “robotii” de trading reactioneaza destul de repede, la nivel de milisecunde.

Sunt multe stiri nasoale legate de China destul de reale si oficiale, e posibil sa aiba in curand un prim faliment al unei institutii financiare mari, lucru interzis pana acum in China. De asemenea, nu se stie daca e vreo legatura intre aceasta stire si caderea bursei japoneze de azi-noapte cu aproape 3% si evident reactia celorlalte burse.

Desi este putin probabil ca daca va dori China va face dump la toate bondurile o data, cel mai probabil va scapa de ele la maturitate. Asta deoarece exista niste “frane” la FED care poate considera dumpingul atac asupra guvernului american (americanii sunt destepti) si prin urmare, niste “mecanisme” intra in functiune si blocheaza prabusirea bursei obligatiunilor.

In umbra hack-ului sunt insa cateva semne de intrebare destul de interesante:

– cine a pus la cale hackul; cu siguranta nu un simplu hacker, sa spargi site-ul celei mai mari companii de media si sa-i spargi si conturile pe Facebook si Twitter, nu e de ici de colo; de departe “agenturili” sunt printre putinele organizatii capabile sa faca asta; care agentura insa?
– ce urmareste? daca chinezii au facut asta, vor ei sa transmita un semnal, un avertisment? daca americanii au facut-o, de ce? le e frica, testeaza reactiile, “vaccineaza”?

Mistere, mistere …

 

2 comments

  • De vandut obligatiunile americane, le vand, doar ca nu pe toate odata, ca sa nu le scada valoarea prea mult.

  • Chestii de genul asta lovesc cand toti se asteapta cel mai putin.

    Nu stiu daca a fost vreo criza majora care sa bata politicos la usa.
    Sigur, dupa ce se intampla, se trezesc toti ca deh, erau semne ca se intampla aia si aialalta, si normal ca s-a ajuns acolo.

    Normal dupa, dar inainte, toti bajbaie, ca daca am avea talentul de a vedea viitorul chiar si cu 24h inainte multi am fi fost prin alte parti si am fi facut alte lucruri.

    Asta si apropo de ce spuneai pe alt subiect despre “apatia burselor” in perioada atingerii plafonului de indatorare al SUA in 2013 si scepticismul fata de o criza majora.

    Acum in februarie (parca?) vine runda a doua.
    Care nu se stie daca se va termina la fel.

    Un lucru care cred ca ne scapa este acela ca traim cu iluzia ca cei care conduc pamanestile destinele au interesul sa ne mearga bine, ca daca merge prost pentru noi, ar merge prost si pentru ei.

    Gresit, pentru ei va merge mereu bine indiferent cati din astia de jos au sa moara de foame, ba poate chiar dimpotriva, s-ar putea sa o considera o necesitate, si asa se plang ca suntem prea multi si le vine tare greu sa ne tina in frau.

    Orice criza majora e o minunata oportunitate pentru un abuz de putere, desigur, in stil democratic, chipurile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.