Ninge mult și avem geruri pentru că … se încălzește planeta

Incalzirea globala nu ar fi un subiect prea interesant pentru mine daca nu as fi ajuns deja sa suport financiar idiotenia si perversitatea unor oameni de stiinta care cu sau fara voia lor s-au lasat prinsi in niste jocuri politico-economice de culise cu efecte destul de nasoale pentru unii si deosebit de profitoare pentru altii. Nu voi intra in prea multe detalii despre acest fenomen, as dori doar sa mentionez ca “certificatele verzi” de pe factura de curent sunt un efect al acestei lovituri mafiote la scara globala prin care banul saracului care isi plateste factura la curent se duce in buzunarul “investitorului” in parcuri solare sau eoliene care primeste subventii de la stat pentru ca in ultimii ani, omenirea s-a trezit ca carbunele nu mai este bun de ars [1] si trebuie sa trecem pe energie “curata” – mai ales noi romanii, astia saraci si care si-asa nu prea producem nici macar carbon sau alte substante chimice care ajuta la efectul de sera.

Dupa cum stiti, UE a stabilit ca pana in anul 20xx (candva in viitorul apropiat), un procent x din toata energia electrica produsa trebuie sa fie “curata”, adica produsa din regenerabile. Intr-o tara cu potential hidro destul de mare cum este Romania, poate ne-am fi asteptat ca acum sa porneasca o campanie de construire de noi porti de fier, atat pe Dunare cat si pe alte rauri cu volum semnficativ. Dar cum Romania este tara tuturor posibilitatilor, dar mai ales ale celor care ii favorizeaza pe mafioti, ne-am trezit cu campuri pline de panouri solare construite pe banii romanului sarac si la care vom contribui ani buni de-acum inainte. Multi prosti se bucura si se lauda ca am ajuns exportatori de energie, ca producem multa energie, ca deja eolienele produc mai mult ca Cernavoda, ca totul este bine. In realitate, productia din “regenerabile” este precum un cuptor in care altii ard banii nostri si ii tranforma in banii lor. Adica, toate parcurile solare si eoliene traiesc in principal din subventii, nu sunt fezabile economic. Daca de exemplu, cine stie cum peste noapte s-ar gasi vreun politician stralucit la cap sa le taie subventiile, toti ar inchide portile instant. Cea mai evidenta dovada este chiar factura de curent unde puteti citi acolo “taxa cogenerare”, care ne spune: “prostule, tu platesti pentru altii care au grija ca tu sa ai aer curat si sa nu respiri fum de carbuni”.

Mai conteaza oare ca oricum Romania nu era tocmai stransa cu usa si puteam calca norma asta ca si multe altele pe care le calcam si nu avem nici o problema? Mai conteaza oare ca daca tot trebuia sa finantam “energia verde” mai bine faceam niste proiecte la nivel national indreptate inspre energie hidroelectrica care este profitabila si avem resurse? [2] Mai conteaza oare ca avand in vedere pozitia noastra geografica, a subventiona parcuri solare este o idiotenie pentru ca noi nu prea avem soare care sa ajute macar la o productie sustenabila? Mai conteaza oare ca in ziua de astazi exista filtre destul de performante care instalate la termocentralele care functioneaza pe carbuni, elimina mare parte din CO2-ul de care suntem atat de speriati? Nu, nimic din astea nu conteaza, pentru ca traim in Romania si furtul acoperit de argumente legale si stiintifice este atat de perfectionat incat aici avem de dat noi lectii la europeni cum se pot trage tunuri.

Dezbaterea daca chiar exista incalzire globala si efortul consecvent care se duce pentru a convinge “oile” ca desi avem ierni destul de grele, pe alocuri chiar se bat recorduri de precipitatii si temperaturi joase si ca desi calota polara se comporta atat de bine cu ursii polari incat acestia s-au inmultit periculos in unele locuri, este destul de fierbinte acum in SUA, unde americanii au avut o iarna destul de grea, poate chiar mai grea ca noi, evident comparativ cu iernile anterioare. Iata o mostra dintr-o astfel de dezbatere:

Simplu spus, incalzirea globala produce mai putina zapada, exceptand atunci cand incalzirea globala produce mai multa zapada. Si cauzeaza mai putin frig, exceptand atunci cand cauzeaza mai mult frig. Fiecare val de caldura este dovada ca incalzirea globala exista, dar acum iata ca avem temperaturi joase record, cand avem caderi de zapada record, Coasta de Est (a SUA) are parte de probabil de decada cea mai bogata in zapada din anii 60. Iar noua teorie este urmatoarea: imbracati-va gros, este incalzirea globala!” (Sursa)

Asadar, “oamenii de stiinta” incearca acum sa explice situatia. In SUA pare a fi destul de simplu, pentru ca americanii sunt destul de idioti si creduli si in plus la ei valul de frig a venit dinspre nord: “polar vortex”. Asadar, vrajeala este deja “stiintifica”: incazlirea globala a provocat dereglari la polul nord si a avut loc acest vortex care a adus zapada si frig. La noi insa nu prea am vazut astfel de dezbateri pentru ca oricum avem numai capete vorbitoare care citesc de pe telemarker care si el pute de la o posta si nu ofera nici o informatie corecta sau relevanta, fiind intruchiparea lenei neuronului care face stirile si care vrea sa ajunga acasa cat mai repede, prin urmare arunca un ochi pe CNN, traduce ce trebuie, isi face o impresie generala si gata stirea.

Tare mi-as fi dorit sa fiu eu redactorul de stiri la o emisiune in care meteorologul, la intrebarea: “de ce credeti ca avem o vreme atat de rece cu multe precitipatii” a raspuns … evident: “din cauza incalzirii globale; dupa cum stim, incalzirea globala cauzeaza … blah blah blah”. Am ramas uimit cum pana si un coleg – care nu citeste CNN dar citeste BBC si crede ca stie totul si este foarte informat – , a cazut in aceasta capcana si mi-a dat si explicatia cand am adus vorba: pai incalzirea globala tocmai asta inseamna, ca creste media de temperatura si daca facem media si vara avem temperaturi mai mari, evident iarna avem temperaturi mai mici. Asta e argument?!? Total ilogic, o argumentare care considera existenta incalzirii globale ca batuta in cuie si apoi “forteaza” temperaturi minime record pentru a scoate ecuatia totala corecta. Iata deci cum o teorie nedovedita, dar mult popularizata si sustinuta de majoritatea oamenilor de stiinta dar mai ales a politicienilor si a “investitorilor” nu doar ca nu mai este pusa sub semnul intrebarii si oamenii nu mai au reflexul critic de a pastra un loc in mintea lor si altor variante, devine axiomatica. Fenomenul nu este unic.

In SUA de exemplu, incalzirea globala este aproape lege: Casa Alba declara ca nici un episod meteorologic nu poate aproba sau dezaproba incalzirea globala. Pe de alta parte, “oamenii de stiinta” incearca sa explice orice episod ca fiind o consecinta a incalzirii globale. Ba mai mult, se pare ca au inceput sa existe si unele studii care incearca sa explice si fenomene para-meteorologice ca fiind consecinta a incalzirii globale, cum ar fi cresterea numarului de crime, violuri, haos etc.

Eu unul sincer as prefera o incalzire globala, macar am stii o treaba. Asa cu zapezile astea, o sa duduie iar agricultura si o sa se laude Ponta ca creste PIB-ul, dar mai ales o sa faca gramada bani marii latifundieri, ca oricum taranul roman e fraierit sa vanda la pret de nimic. Oare sa stie Basescu ca incalzirea globala e o mare minciuna si prin urmare agricultura va fi din ce in ce mai profitabila in Romania? Nu de alta, dar daca incalzirea globala e reala, mai degraba Base si-ar fi tras si el niste eoliene sau niste solare. Dar sa vedem ce face mai intai, ca pana una alta o sa trebuiasca sa intre pe productie destul de repede, ca rata la credit e de cateva zeci de mii de euro lunar si din salariu de presedinte, cat o mai fi, sigur nu poate sa il plateasca, chiar daca il ajuta super-notarita de fiesa.

NOTE

[1] carbunii nu sunt buni de ars, polueaza, iar dupa revolutie minerii au fost umiliti, dati afara, spaguiti cu salarii compensatorii; in schimb mineritul la Rosia Montana creaza locuri de munca … Aceiasi oameni care au inchis minele, dau acum permisii la straini sa rada muntii schimband total argumentul si orientarea. Si din pacate nu e doar lipsa de strategie si viziune pe termen lung … Sa zicem ca idiotii care au fost la putere dupa Revolutie nu au inteles importanta strategica a mineritului si riscul exploziei pretului petrolului. Dar idiotii de azi cum de nu inteleg importanta conservarii aurului si cat de mult ne va fi de folos aurul pe viitor in cazul imploziei sistemului financiar?

[2] eu unul ma mir de ce doar campurile solare si eoliene au aparut ca ciupercile cu ocazia exploziei “energiei verzi” si nu se aude nimic de hidro; e posibil sa nu fie acceptate hidrocentrale oare? daca nu insa, exista o explicatie: e mai greu, e mult mai complicat sa faci o centrala hidro decat un parc solar pentru care doar cumperi niste teren, pui un gard, faci comanda de panouri, iti trimite producatori si cativa oameni sa ti le monteze si gata; cu eolienele la fel; la hidro e mai complicat: faci studii de mediu, construiesti greu, dureaza mult, bagi bani gramada, iar apoi trebuie sa te pricepi la a vinde energia si sa ai oameni capabili care sa administreze centrala hidro; mult mai complicat …

UPDATE 29 IAN 2014: Si la New York ninge! Evident, doar este incalzire globala

Ambasada SUA la Bucureşti, postând o imagine cu primarul din New York care curăţă zăpada: “Şi la voi ninge? ” (Sursa: ZF)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.