Ponta face primul baiolut explicit al băncilor din România

 

Un mic pas pentru comunism, un mare pas inainte pentru banci – Gigel Chiazna

 

ponta-500Dupa bailout-ul continuu al sistemului financiar romanesc realizat de Isarescu prin metodele cunoscute (reduceri de RMO, sponsorizarea cursului, oferirea de lichiditati la discretie, reglementari si controale laxe), a venit timpul ca si guvernul sa apese pedala si sa salveze sistemul bancar romanesc aflat pe marginea prapastiei.

Dupa cum aflam de pe blogul “Realitatea Imobiliara” care numeste operatiunea de care vorbim “Prima restanta“:

Nici n-a aparut bine informația legată de restanțele populației + firme care au ajuns la 33.000.000.000 RON  că BNR și alianța contra naturii ”USL”  a și găsit soluția – un nou program ”social” prin care statul îi ”ajută” pe creditaci umblând la buzunarele celor chibzuiți. (SURSA)

Personal nu am vazut (nici nu am cautat) inca cum mai stam cu starea restantelor. Stiu doar ca trendul este inca in crestere exploziva si bate record dupa record. Cu toate acestea, Isarescu a avut grija sa pompeze destula lichiditate, anul trecut au intrat si ceva dolari in tara si situatia nu parea prea nasoala. Cata vreme BNR se face ca nu vede insolventa bancilor si mocirla in care se afla si cata vreme romanii inca au incredere sa-si tina banii in bancile din Romania nu se prefigurau riscuri prea mari. O mica paranteza: spun ca romanii au incredere sa-si tina banii in banci ca si cum ar avea ce sa faca cu ei, cum ar fi sa ii tina in cutiile de valori din sediile bancilor si sa le fie furati sau sa cumpere actiuni prin brokeri care fug peste noapte si ii lasa fara bani … deci oricum exista un risc in orice tip de investitie, s-au dus vremurile cand puneai bani la cec ca sa ai cand iesi la pensie.

Sa facem insa o recapitulare. Ce face Ponta? Ponta da bani la cei care au facut credite si au salarii mici. De exemplu: Dorel are salariu minim pe economie si s-a gandit sa-si ia si el iPhone. A facut asadar credit si si-a implinit visul. Acum Ponta il ajuta pe Dorel ca sa plateasca rata mai usor si sa poata sa-i cumpere iPhone si lui Ileana, desi ea lucreaza la negru ca vanzatoare si nici macar nu poate sa faca credit. Dar multumita lui Ponta si geniului sau economic Voinea, acum si Dorel si Ileana vor fi mai fericiti si vor stimula consumul.

La o prima vedere, Ponta face o fapta buna: il ajuta pe Dorel si pe Ileana, ii face fericiti. Ce, ei nu merita sa aiba iPhone? Doar it-istii care au salarii mari, patronii si ciobanii merita sa aiba iPhone? Logica este simpla, dupa cum spunea si CTP in Gandul TV, “sindromul buteliei”. La o a doua vedere, dupa cum observa toata lumea, inclusiv CTP, aceasta miscare este una electorala: Ponta da pomana la saraci desi bugetul nu are fonduri, adica le da de fapt pe o parte, ca pe alta le ia (vezi acciza la combustibil). Nu ar fi prea grav nici asta, nu e nimic nou in Romania nici datul de pomana la saraci in scopuri electorale, nici datul cu o mana si luatul cu alta, ca sa te afli in treaba si sa ii minti pe prosti. Ca o mica paranteza, romanii sunt prosti, nu cred ca putem nega. Populatia Romaniei este una vegetativa si nu reactioneaza decat cand guvernul nu mai da pensia sau se maresc preturile. Nu putem cere romanilor sa inteleaga ca ce face Ponta nu este nici macar haiducie, caci capitalism sau reforma evident nu este.

Genialitatea miscarii consta insa in aceea ca sub umbrela ajutorarii saracilor, Ponta face de fapt primul bailout explicit al bancilor romanesti. In esenta aceasta este miscarea. Daca in cazul programului “Prima casa” mai exista o oarecare bruma de justificare, se putea justifica riscul sistemic si importanta proptarii preturilor in imobiliare pentru evitarea prabusiri activelor bancare si implozia sistemului financiar romanesc, in cazul “Prima restanta”, cum o numeste Florin (aka Tavanul Fals), avem de a face cu un bailout. Banii vin de la guvern si se duc la banci, trecand putin si prin conturile creditacilor Dorel si Ileana care si-au cumparat iPhone-uri, led-uri si in putine cazuri vreun apartament prin Prima Casa.

Sa clarificam putin si contextul: situatia e nasoala, bugetul inca e neclar, acciza pe carburanti este o ultima funie pusa dezvoltarii economice de guvern si franata deocamdata de presedinte. FMI ne da tarcoale si inca nu stim noi ce ne asteapta. Exista si problema cu fuga banilor din tarile emergente si atacul asupra recent asupra leului in care BNR se pare ca a pierdut cateva miliarde de euro de unde putem sa fim aproape siguri ca costurile creditarii pentru guvern nu vor mai scadea ci din contra, vor creste si poate chiar vor creste mult si repede. In acest context, Ponta ia doua masuri destul de ciudate si care par aberante in acest context:

1) doneaza Rompetrol 500 miliioane de euro (Rompetrol pare un tun cu multe salve si inca nu avem idee cate mai sunt)

2) doneaza bancilor 4 miliarde euro [1] bancilor prin acest program de bailout

Ce mai putem zice altceva decat “Inainte, Tovarasi!”. Un mic pas pentru comunism, un mare pas inainte pentru banci. Cu privire la Isarescu, evident ca nu poate sa ramana indiferent la o asa pomana. Isarescu rade pe sub mustati, desi face pe “specialistul” atragand false semnale de alarma ca schema asta ar putea crea niscavai … hazard moral. Ca si cum mai e vreun semn de intrebare ca evident orice schema de debt relief, cum ii zice el, este un hazard moral, asa cum si prima casa a fost tot un hazard moral.

Singurele semne de intrebare pe care le am cu privire la schema asta este daca chiar va scapa bancile de irevocabila corectie care mai devreme sau mai tarziu va veni, caci datoriile prind bailout-urile din urma asa cum adevarul are picioare mai mari decat minciuna si nu e decat o chestiune de timp pana la momentul de gratie. Si ar mai fi un semn: va reusi Ponta sa treaca malul doar cu inca un acord FMI (care este clar inevitabil)?

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

PS: stirea asta a aparut la o zi dupa ce scriam ca “Reluarea creditarii” – mantra bancherilor (mai ales ale bnr-istilor) si politicienilor care pun baltirea crizei pe seama lipsei creditarii care mentine consumul jos. Nici nu aveam eu idee dupa ce am publicat articolul la ce bomba urma sa lanseze Ponta. Este uimitor cat de prosti sunt politicienii nostri si cum nu se uita peste ocean unde americanii au pompat mult mai mult ca noi bani ireali in sistemul bancar si tot degeaba, consumul nu s-a reluat, economia nu si-a revenit, criza nu a trecut. Noi suntem defazati cu 3-4 ani fata de americani, la noi tiparnita abia incepe sa isi arate coltii si guvernantii impreuna cu Isarescu abia s-au ametit putin de gustul acestui drog. Sa vedeti criza la noi cand se fumeaza si asta si cand explodeaza iar dobanzile si cursul, atunci vom vedea austeritate si socialism pur sange, combinatia ideala pentru haos si destabilizare.

[1] 4 miliarde de euro ar cam fi suma pusa la bataie; din pacate am uitat sursa si e posibil ca si memoria mea sa greseasca aici; astept corectari …

One comment

  • Asta pentru cine mai are indoieli ca “nu sunt bani” ex. pentru spitale, invatamant, etc. nu e decat o abureala ieftina.

    Nu stiu daca tinta este cu adevarata profitul altora cat scaderea nivelului de trai al populatiei ca metoda de a frange sau macar muia coloana vertebreala a romanului.

    “atunci vom vedea austeritate si socialism pur sange, combinatia ideala pentru haos si destabilizare”

    Poate asta e si scopul, daca s-ar implementa acum, ar fi scandal, chiar imposibil practic, ca bani sunt si nu pot fi ascunsi pur si simplu, dar dupa ce banii vor fi facuti disparuti si oamenii vor fi indatorati pana peste cap si “inmuiati” bine de lipsuri si frustrari, s-ar putea sa vada asta ca pe o reala salvare ..

    Orice schimbare radicala a sistemului social nu se poate face decat in opozitie cu un trecut rau iar daca nu e suficient de rau, se poate face sa fie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.