Ce țară mai ocupă Putin?

Nu cred ca exagerez daca de cand a ocupat Crimeea, in fiecare zi Putin urmeaza sa mai ocupe o tara noua. Ba ca face manevre de trupe la marginea Ucrainei, ba ca vrea sa ocupe Transnistria, ba ca face pod cu Transnistria si o leaga de Crimeea cu un pod, venind astfel pana la gurile Dunarii, ba ca ii ameninta pe americani cu nuclearele, ba ca avioanele rusesti survoleaza Bulgaria, ba ca uneste Rusia cu Belarusul, ba ca mai nou … vrea sa ocupe Finlanda. Nimeni nu zice insa ca rusii i-au invitat pe europeni sa faca zboruri de recunoastere la granita cu Ucraina sa vada catre trupe au mobilizat ei acolo. O echipa BBC cica ar fi fost si nu ar fi gasit mai nimic.

Cea mai tare minciuna despre Putin e ca ar fi bun sahist si ca face fiecare miscare foarte calculat si foarte precis, fiind cu o mutare inainte fata de occidentali. Asta vine mai ales de la “analistii” care vor sa para si ei extremi de destepti si priceputi la sah si daca ei leaga doua trei idei si inchipuiesc ei nu stiu ce tabla de sah si nu stiu ce mutari, si daca ii plaseaza pe rusi intr-o pozitie si pe americani in alta si explica mutarile, ei par foarte destepti si foarte interesanti. Ca altfel nu i-ar invita toate televiziunile. Nu vreau sa dau nume de astfel de analisti pentru ca oricum nu am rabdare sa le ascult basinile, dar desi nu ma uit la televizor si doar zipuiesc din cand in cand pana ajung la canalul de fotbal, nu pot sa nu observ cel putin un astfel de personaj: Emil Hurezeanu. Cand incepe Hurezeanu o analiza, iti vine sa te iei cu mainile de cap. Omul asta se pricepe la orice, de la geopolitica, economie, istorie si filosofie pana la inclusiv religie. Zic asta pentru ca l-am vazut intr-un zapping invlusiv la Trinitas si nu cred ca despre Putin vorbea.

Daca ar avea mustati ca Hitler, Putin ar rade pe sub mustati de cate se zic despre el. Eu am insa o banuiala cu ce planuri isi face Putin zilele astea. Cred ca mai degraba de gandeste la luna de miere. Am auzit ca tocmai a divortat si urmeaza sa se insoare cu gimnasta aia, deci omul clar ca daca i s-a pus pata pe gagica atat de mult incat sa usuie pe nevasta cu care a trait atatia ani, Putin acum e atat de infierbantat incat daca ar juca sah, probabil ar pierde din cateva mutari. Nu vreau sa il minimizez, omul probabil e destept, dar mai ales are destui sub el care sa il sfatuiasca si sa il ajute sa ia decizi ca Rusia nu e Romania, unde in lipsa de cadre, Ponta a inceput sa bage ministrii fosti patroni falimentari sau tineri stagiari. Ca sa nu mai zic ca pe la noi politicienii isi trag foloasele mai ales prin neveste si consilieri: pe neveste le trimit la europarlamentare si consilierii sunt cumnati, veri, nepoti, amici sau soferi care cotizeaza corespunzator din salariu, pentru ca ciclul banului in preajma baronului sa nu fie aiurea.

Nici nu a inceput bine Putin sa ocupe tari, ca deja pe la noi se zvoneste de marirea bugetului pentru armata. Pai cum sa poata sifona politicienii fonduri daca nu pe “proiecte” de importanta “strategica” cum ar fi … pregatirea de razboi. Cum sa cheltuiasca ei milioane de euro pe cazmale si conserve pentru soldati daca nu prin licitatii “rapide” si “secrete” ca doar e vorba de razboi. Deja le tremura mainile si le sclipesc ochii numai cand se gandesc la oportunitati. Mai ales la nivel local. Cei din Suceava, care sunt mai aproape de rusi, nici nu au mai pierdut vremea si inca de pe 8 Martie au inceput pregatirile ca sa nu ii prinda Putin cu mainile in san.

Eu cand aud “pregatiri de razboi” nu ma gandesc altceva decat ca ne pregatim degeaba. Noi nu suntem in stare sa ne pregatim nici de iarna cum trebuie, si am ajuns ca sa dam abia acum motorina de care aveau nevoie judetele inzapezite asta-iarna, cica “retroactiv”. Ati mai auzit de asa inventie, sa torni motorina inapoi in timp, cu asa arma secreta nici nu indraznesc rusii sa se apropie de noi, de frica sa nu le trimitem cateva ciomege pe la spate din viitor. Pe de o parte, razboiul asta pica numai bine: tocmai incepusera sa mai miste cat de cat niscavai exportatori pe la noi si agricultura are previziuni bune, deci veniturile o sa cam creasca. Prin urmare guvernul are nevoie sa cheltuiasca si doar nu o sa consume totul pe pomeni electorale. Pai camarila lor din ce sa traiasca?

5 comments

  • Putin e putin, insa eu sincer il cred suficient de inteligent incat sa conduca in secret anumite tari, nu doar sa faca tot felul de acuzatii publici, eu persoanal cred ca se plictiseste sau pur simplu distrage pe alti de la ce e important.

  • In ziua de astazi se stie prea bine cum se poarta un razboi. suntem vasali si nu se poate altfel; nu avem posibilitatea de a detine armament sofisticat precum rusia sau sua; iata china cat se chinuie in ultimii ani sa ajunga aproape de nivelul lor tehnic de aparare, si cat de greu este pentru un asemena stat gigant si cu o economie care duduie. Pentru noi ar fi practic imposibil. Dealtfel, ori esti la nivelul lor, or devii vasal si te bazezi pe apararea lor. Chiar asta am si facut; iar acum, ce rost mai au investitiile in armata? Cat despre agresivitatea rusiei, te contrazic. Cand va avea si ea baze militare in jurul SUA si scuturi anti-racheta in Mexic si Canada, atunci voi fi de acord cu tine. Agresivitatea este EXCLUSIV NATO. nu uita ca datorita rusiei s-a evitat un conflict in iran, si mai apoi in Siria. In Crimeea nu s-a tras un foc de arma, iar diversiunea cu lunetistii de la Kiev am avut-o si noi la lovitura de stat din 89. tipic mossad, cia… Eu vad situatia romaniei de astazi exact ca cea de inaintea celui de-al doilea razboi mondial, cand ne-am alipit puterii celei mai mari de atunci, cu nazistii. apoi, am dat-o la intors. In cazul unui conflict deschis (foarte putin probabil dealtfel), vom pati exact la fel.

    • da, de acord cu “agresivitatea”; e impropriu folosit in geopolitica, fiecare tara isi urmareste interesele si nu putem analiza marile puteri ca pe niste boxeri, care e mai agresiv; este evident ca fiecare e atat de agresiv cat are nevoie si cat isi permite, e o iluzie sa credem ca SUA/NATO sau Rusia ar fi pacifisti sau ar urmari pacea lumii; toti urmaresc interesele proprii si de-o parta si de alta si de obicei problemele se rezolva economic, insa uneori se ajunge si la razboaie sau conflicte mai mici, ca acum;

      nu sunt de acord ca nu putem avea armanent sofisticat; nici nu avem nevoie; avem nevoie de armament cu care sa ne aparam cand se dezlantuie totul; e vital sa nu fim prinsi pe picior gresit, cum am cam fost in primul razboi mondial cand aveam armament jaf si trupele erau total nepregatite desi am stat pe bara 2 ani; sincer un razboi modern nu prea stim cum se poarta – ma refer un razboi adevarat nu doar atacuri ale unei mari puteri asupra unor tari bananiere care nu pot riposta (Irak, Afganistan, Libia etc); dar noi nu pentru a lupta cu rusii trebuie sa ne pregatim, ci pentru a lupta cu ungurii mai degraba; vorbim insa degeaba, cata vreme nu avem putere economica si nici o democratie solida, nu putem avea nici o armata puternica si bine echipata: nu sunt bani iar cei care sunt sunt sifonati; nu vreau sa intru in amanunte – sunt mutle alte bloguri pe tema asta – dar armata romana a cam fost anihilata in primul rand la nivelul conducerii unde profesionistii au fost pensionati si s-au facut numiri politice … chiar daca am avea acum bugete de sute de miliarde, cheltuielile s-ar face cum se fac si in administratie …

  • Ironic sau nu, foarte adevarat ceea ce spui. Indiferent de investitiile in armata (care armata?!?) totul ar fi inutil tinand cont de capacitatea adversarului. Iar in cazul unui conflict real o capitulare ar fi cea mai potrivita, pentru a minimaliza pierderile omenesti si materiale. Insa, dupa parerea mea, nici vorba de razboi. EI vor razboi, adica politicienii nostrii si cei vestici (o oportunitate in plus pentru ei, cum spuneai si tu). Caci degeaba urla chioru’ la rusi cu ceva timp in urma, fara pic de diplomatie si bun simt? Era exact ca un soricel care se chinuia sa sperie elefantul. Apoi, sa nu uitam datorita caruia s-a evitat un razboi in Iran si mai apoi in Siria. NATO este cea agresiva, s-a dovedit asta de nenumarate ori in ultimii 20 de ani. Iar daca vreodata armata rusa va defila in Bruxelles, o va face pe buna dreptate, dupa parerea mea.

    • Paradoxal, Romania chiar nu are nevoie de investitii in armata daca vrem sa ramanem in NATO. Daca e sa ne aparam, ne apara NATO! Nu de asta am intrat in NATO? Nu de asta ne-am pus sperantele in ei si am facut atatea sacrificii? Si pe buna dreptate, trebuie sa avem incredere in NATO, altfel suntem penibili. De altfel si trendul din ultimul timp de micsorare a armatei si renuntare la echipamentele vechi si ineficiente a mers pe aceeasi linie. Nimic nu s-a schimbat intre timp, cu toata agresivitatea Rusiei. Sa nu fim idioti sa credem ca Rusia va ataca aiurea o tara membra NATO. Pe de alta parte si daca ar fi cazul ca noi sa atacam pe rusi ca sa ne reintregim tara, fiind membri NATO nu o putem face! Ca membri NATO, noi nu facem un pas peste granita fara acordul NATO. Ori pe americani si pe europeni ii doare undeva de reintregirea Romaniei si de Moldova, dovada fiind si declaratiile recente atat ale americanilor cat si ale lui Merkel. Dar chiar si asa, niste investitii inteligente si cu sens in armata nu ar strica, la urma urmei NATO este o mare iluzie, aliantele pe care l-am facut noi mai tot timpul au fost pierzatoare. Problema e ca ai nostri nu la investitii serioase in armata se refera, ci la “bugetul de razboi” care e cu totul altceva si se refera la pregatiri de genul: motorina de rezerva, mancare de rezerva, gropi, lopeti, masini, etc si bineinteles …. comisii si comitete care trebuie si ele dotate cu masini, telefoane, excursii de preagatire etc. Cauta articolul cu Suceava sa vezi acolo ce inseamna mai precis buget de razboi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.