Franta “amendata” de americani pentru ca a vandut Mistral-uri catre rusi

Ati auzit probabil de “amenda record” primita de BNP Paris – o banca franceza, amendata de guvernul SUA pentru ca a incalcat embargoul cu privire la Iran. Nu intru in detalii, doresc doar sa mentioenz ca BNP nu e nici prima si nici ultima banca care plateste astfel de “amenzi”. Daca se nimerea ca o companie mica sa incalce acest embargou, evident era inchisa si patronii bagati in puscarie. Daca se intampla ca o persoana sa incalce acest embargou, idem: casa ii era confiscata, banii confiscati si era bagata in puscarie. Pentru insa ca o banca a facut asta, primeste doar o amenda.

Cu toate acestea, nu este un fapt extraordinar: si alte banci (mai ales britanice) au incalcat embargouri nu doar cu Iranul dar si cu “terti” mult mai periculosi cum ar fi cartelurile de droguri mexicane carora HSBC le spala banii acum ceva ani si pentru care aceasta a primit o amenda de 4 ori  mai mica ca BNP, adica doar 2 miliarde. Un mizilic pentru o banca a carei cifra de afaceri se invarte in jurul cifrei de 20 de trilioane de lire sterline (1 trilion = 1000 miliarde).

Chiar daca si 8 miliarde pare tot un mizilic la nivelul BNP, nu e chiar asa. Pentru a amenda trebuie platita cu bani cash (aproximativ reali) in timp ce cifrele pe care le trec bancile prin rapoartele contabile sunt de multe ori facute din pix – rapoartele sunt fictive si nu au decat rolul de a induce in eroare “investitorii” si bancile centrale si de a garanta bonusurile pe care bancherii si le sug din banii rulati precum lipitorile sug sangele unui organism care se afla pe moarte.

De ce tocmai acum si de ce atat de mult au taxat americanii pe francezi? In stiri se mentioneaza ca amenzile sunt pentru ilegalitati facute intre anii 2004-2012. Oare NSA-ul si toate organismele de monitorizare ale americanilor nu se atacau daca observau chestiile astea? Oare nu si-au pus ele problema ca daca nu intervin, BNP poate sa finanteze Iranul sa fabrice rapid arma nucleara si sa faca total inutile sanctiunile impuse? Evident ca americanii stiau si ca totul s-a petrecut cu acordul lor tacit (sau explicit), asa cum multe alte ilegalitati ale sistemului bancar au loc si se afla despre ele abia cand vreun jucator calca stramb sau isi pierd protectia in “cercul  inalt” asa cum s-a intamplat cu Lehman Brothers care a fost lasata sa pice.

Putin pune amenda primita de BNP de la americani pe seama Mistral-ului:

“We know about the pressure which our U.S. partners are applying on France not to supply the Mistrals to Russia,” Putin told Russian diplomats in Moscow today. “And we even know that they hinted that if the French don’t deliver the Mistrals, they would quietly get rid of the sanctions against the bank, or at least minimize them,” he said without naming BNP Paribas. “What is that if not blackmail?” Putin said. (Zerohedge)

Dupa cum vedeti in declaratie Putin nu leaga amenda ca fiind direct “pedeapsa” ci mai degraba sugereaza ca francezilor li s-ar fi oferit “minimizarea” sanctiunilor impotriva bancii daca renunta la livrarea Mistral-urilor.

Oare sa fie vreo legatura intre Mistral si arestarea lui Sarkozy? Nu m-ar mira, americanii sunt disperati. In disperarea lor insa reusesc sa isi raceasca relatiile cu aliatii si creaza fisuri in sistemul financiar, nu doar prin atacarea unei mari banci si “zgarmarea” in cuibul de viespii, dar mai ales prin stimularea colaborarii intre Rusia, China si alte tari din BRICS si daunarea indirecta in suprematia petrodolarului (Gazprom a anutat recent ca va vinde si in yuani si in alte valute).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.