Riscurile Spirulinei

Spirulina este de multi ridicata in slavi si este considerata varful de lance al “minunilor naturiste” in propaganda producatorilor si comerciantilor de produse naturiste. Ca un punct de pornire in cercetarea spirulinei, va recomand wikipedia.

Nu vreau sa contest lucrurile bune care se spun despre spirulina. Intr-o perioada am consumat si eu si nu am simtit nimic, ba chiar mirosul urat a fost unul din principalele motive pentru care am renuntat, pe langa motivul pe care urmeaza sa il detaliez in continuare.

Spirulina este o forma de cianobacterie, dintre care unele produc toxine cum ar fi microcystine, BMAA, si altele. Unele suplimente de spirulina (din SUA) au fost gasite contaminate cu microcistine, desi la niveluri sub limita fixata de Departamentul pentru Sanatate din Oregon. Microcistinele pot cauza tulburari gastro-intestinale si pe termen lung cancer de ficat. Efectele expunerii chiar si la niveluri foarte scazute de microcistina sunt o ingrijorare, din cauza riscului potential de cancer. (Sursa: Wikipedia)

Asadar, daca in SUA le-au gasit contaminate, ce parere aveti de Romania? Iata in continuare:

These toxic compounds are not produced by spirulina itself,[21] but may occur as a result of contamination of spirulina batches with other toxin-producing blue-green algae. Because spirulina is considered a dietary supplement in the U.S., there is no active, industry-wide regulation of its production and no enforced safety standards for its production or purity.[20] The in U.S. National Institutes of Health describes spirulina supplements as “possibly safe”, provided they are free of microcystin contamination, but “likely unsafe” (especially for children) if contaminated.[22] Given the lack of regulatory standards in the U.S., some public-health researchers have raised the concern that consumers cannot be certain that spirulina and other blue-green algae supplements are free of contamination

Deci daca in SUA in procesul de productie al spirulinei s-au gasit bacterii care dau cancer de ficat, sa fiu linistit cu privire la Spirulina Made in China? Sau Romania, sau “produs in UE” (care inseamna de cele mai multe ori Bulgaria).

[P] Comanda online ceaiuri – peste 100 de produse

Nu sunt nici doctor nici nutritionist dar nu mi se pare o pierdere ca nu pot sa consum un produs care contine x nutriente la un loc dar imi poate da cancer, alternativa fiind sa am un consum cat mai diversificat de produse naturale (deci nu naturiste!) care contin aceste substante mai mult sau mai putin concetrate in aceeasi masura.

Si apropos de cancerul de ficat: a aparut recent un studiu (sa fie maxim 6-9 luni) care a ajuns la concluzia ca consumul ridicat de cafea (4-5 cafele pe zi) scade cu vreo 25% riscul de cancer la ficat. Ca de fiecare data, studiile care se bazeaza doar pe statistici sunt subrede, dar ce ma mira pe mine: oare oamenii aia de stiinta care au facut studiul nu s-au gandit ca ala care bea 4-5 cafele pe zi, nu mai are timp sa bea 4-5 beri sau 1-2 sticle de vin sau alte tarii si prin urmare, o buna parte din alcoolicii sunt automat scosi in afara esantionului, stiut fiind ca cafeaua nu prea merge cu alcoolul. Ce nu a mai mentionat insa studiul, este cu cat a crescut riscul de boli de inima si atacuri cerebrale la cei cu consum exagerat de cafea.

One comment

  • Foarte interesant articolul, stiam ca exista riscul “poluarii” culturii de spirulina cu alte genuri de bacterii, dar nu stiam ca sunt atat de nocive.

    Si mie mi-a facut mai de mult cineva apologia spirulinei.
    Ma asteptam sa fie nu stiu ce experienta/schimbare radicala, dar de unde atat.
    La cantitati de 1-2g/zi nu cred ca e mai mult decat un placebo.

    Spirulina care se comercializeaza la noi provine, se pare, din India.
    Este o firma care si-a facut reclama la greu, ca o produc ei, etc.
    Si mai tarziu, s-a aflat (prin angajatii ei) ca de fapt venea, in saci, din India.
    Este nevoie de o clima calda (>20 grade) pe tot parcursul anului pentru ca investitia sa dea randament.

    Desi spirulina nu este ieftina, cumparata in cantitati de zeci de kg si vanduta la capsule de jumatate dfe gram, profitul este fantastic.

    Din aceleasi motive se face reclama la tot felul de “superalimente” (chia de ex.) majoritea exotice, antioxidanti, apa ionizata/alcalinizata, etc. la preturi prohibitive, chiar si cand costul materiei prime, de productie nu e chiar atat de mare.

    Tot din gama “tzepelor de sanatate” chiar saptamana trecuta am citit despre aparatele care produc asa zisa “apa alcalina”, printre miracolele care ii sunt atribuite fiind si ..prevenirea cancerului.
    Ori, realitatea este ca “alcalinizarea” produce derivati chimici care se pare ca tocmai ar creste riscul de cancer.

    Ceea ce majoritatea nu vrea sa inteleaga este ca nimic nu te salveaza de consecintele poluarii, alimentatiei proaste, stilului de viata aiurea si alte care ar putea fi schimbate desi nu atat de usor cat presupune cheltuirea unei sume de bani pentru o presupusa solutie magica, ar avea un impact pozitiv mult mai semnificativ asupra sanatatii.

    Stiu persoane care au probleme de sanatate destul de serioase si care stiu ca regimul vegan sau postul negru le-ar putea ajuta semnificativ, dar nu profita nici macar de aceasta perioada a Postului Mare pentru a-si cultiva sanatatea pe aceasta cale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.