Oficial din Cehia: “FMI a accelerat criza din Europa de Est. Acesta a determinat statele să se împrumute”
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a alimentat anul trecut criza economică din Europa emergentă, pentru a crea o situaţie care să determine statele din regiune să ceară ajutorul instituţiei, a declarat viceguvernatorul băncii centrale a Cehiei Mojmir Hampl, citat de Reuters.
“Este ridicol că tocmai FMI a accelerat criza. Înaintea crizei, FMI practic nu avea clienţi. Odată cu criza şi cu noul management condus de Dominique Strauss-Kahn (directorul general al FMI – n.r.), Fondul şi-a găsit de lucru şi a obţinut mai mulţi bani”, a arătat Hampl.
Acesta a continuat explicând că, asemenea altor observatori, FMI a pus accentul pe date care exagerau expunerea băncilor vest-europene pe pieţele emergente din Europa Centrală şi de Est, însă ignorau realitatea că împrumuturile subsidiarelor grupurilor bancare occidentale erau acoperite în mare parte de depozitele locale.
“Interpretarea greşită de către FMI a fost neplăcută în particular, şi au fost nevoiţi să corecteze acele date odată ce am intervenit”, a spus viceguvernatorul băncii centrale a Cehiei. “Cererea de membri noi în zona euro a căzut în criză”, a subliniat oficialul ceh, avertizând însă că adoptarea euro nu reprezintă “un leac universal” pentru statele emergente.
“Unii cred că îşi vor putea trage sufletul odată ce au intrat în zona euro. Exemplul Greciei arată că opusul acestei afirmaţii este adevărat”, a spus Hampl.
România, Ungaria, Letonia şi Ucraina au încheiat, la sfârşitul lui 2008 şi începutul lui 2009, acorduri stand-by cu FMI. Polonia a contractat anul trecut o linie de credit de la Fond.
România are un acord stand-by pe doi ani cu FMI, semnat în martie 2009, pentru un împrumut de 12,95 miliarde de euro de la instituţie.
R. Moldova la fel urmează să-şi primească doza de “ajutoare” din partea FMI ca urmare a acordului (memorandumului) de finanţare semnat în noiembrie 2009 cu FMI şi prin programul lui FILAT “Rethink Moldova”.