Seismolog – cea mai tare meserie

A fi seismolog in ziua de astazi este probabil cea mai tare meserie: nu trebuie sa faci nimic, nu ai nici o responsabilitate, singura grija pe care trebuie sa o ai este sa nu faci predictii. Daca faci predictii, o sa ai probleme: daca sunt adevarate, o sa fii invidiat si sefii o sa te casapeasca. In plus, o sa fii nevoit sa demonstrezi si altor colegi din breasla metodele de predictie folosite – misiune imposibila. Daca predictiile facute de tine nu sunt adevarate, problema nu e prea grava, insa ar fi ideal sa nu bagi panica in populatie, altfel te va suna cineva de deasupra si iti va cere socoteala.

Daca faci insa predictii moderate, nu e nici o problema. “Cutremurul de astazi a mai detensionat din energia acumulata, insa nu exclude un viitor cutremur puternic” – asta a declarat un seismolog astazi, cu ocazia “ciudatului” cutremur care a avut curajul sa treaca muntii si sa-i sperie pe brasoveni.

M-am tot gandit, cu fiecare cutremur care ocupa spatiul mediatic din ziua respectiva si unele din alte zile: oare ce trebuie sa faca un seismolog toata ziua? In afara de a citi aparatele care ii spun magnitudinea si de a da din cand in cand declaratii la presa? Cercetare ar fi un raspuns: hehe, cercetare de asta sa tot faci, ma refer la cercetare de la care nimeni nu asteapta nici un rezultat. Ce nebun ar spera sa descoperi tu cum se prezic cutremurele cand nici macar japonezii cu fonduri de un infinit de ori mai multe ca tine si cu date mult mai multe – avand in vedere zona seismica in care sunt – nu au reusit?

Ba chiar, cercetarea in seismologie poate fi extrem de fun: poti sa urmaresti pestii, pasarile, toate animalele sub pretextul ca incerci sa descoperi cum prevad animalele cutremurele. Tu poti sa te joci cu pisicile si cainii toata ziua si prostii care te finanteaza sa creada ca faci cercetare.

Pe langa cele spuse pana acum, seismologii pot sa deconteze excursii si vacante in intreaga lume: sunt cutremure peste tot si evident ca un schimb de experienta este important, mai ales avand in vedere miza importanta a predictiei cutremurelor. Orice descoperiri in privinta detectiei, alarmarii, prevenirii, pot sa fie salvatoare si schimburile de experienta sunt cu siguranta o felie importanta a muncii de cercetare in seimologie. Insa, deplasarile nu au de ce sa fie stresante: in afara de statistici cu cutremurele din tara ta, altceva nu ai ce sa prezinti.

Principala problema cu privire la seismologi este insa cum ajungi unul: nu am auzit nici o facultate de seismologie. Da, stiu ca domeniul e legat cu fizica sau cu geologia, insa nu am auzit sa existe specialitati la vreo facultate. Si chiar daca ar fi, probabil numarul posturilor ar fi extrem de limitat. Cate institute de cercetare sa existe intr-un domeniu in care singura certitudine este … “Dumnezeu cu mila”. Si statisticile ar spune unii, desi cu jumatate de gura.

Nu doar ca responsabilitatile seismologilor sunt limitate: nu ai ce sa produci, nu ai nimic nou de invatat, nu asteapta nimeni sa descoperi ceva, daca ratezi vreo predictie, nu-ti taie nimeni capul. Insa, seismologii castiga faima mai ales in situatii dezastruoase: dupa un cutremur mare. Toate televiziunile se bat sa ii invite, incat probabil seismologii fac licitatie cu care plateste mai mult. Evident, asta daca scapa si ei de cutremur, caci seismologii sunt si ei oameni, inainte de toate si oricata stiinta ar avea, nu au cum sa scape de … obiectul de studiu.

In final, daca seismologii se plictisesc de munca lor, pot oricand sa dea in balarii si sa devina sarlatani profesionisti. Ca fost seismolog, cu siguranta orice televiziune te-ar plati destul de bine daca ai stii sa sperii oamenii, sa prevezi cutremure cumplite, sa incropesti o teorie fictivia si sa o argumentezi credibil, pe mintea celor care consuma astfel de materiale.

Pregatirea de razboi

Despre recenta garnitura de armament NATO dusa spre Constanta, cred ca ati auzit deja. Blogul “deveghepatriei” a fost unul dintre primele care a atras atentia.

Stiri cu avioane rusesti care fac raiduri pe langa sa deasupra tarilor NATO – de astea avem parte zilnic. Idem de exercitii militare.

Mai nou, avem o stire haioasa din Polonia. Pare haioasa, dar nu e de loc, mai ales celor care au citit istorie si au auzit de Hitler Youth. Eu am fost freaked out cand am vazut fetele astea luandu-se la tranta. Cat de prost sa fii si cat de naiv sa crezi ca o sa ai parte de tranta cu rusii, sau sa crezi ca daca tu inveti sa tragi cu pusca, o sa iti aperi tara si nu o sa fii altceva decat carne de tun in miscarile geopolitice ale imperiilor intr-un viitor razboi de gherila intre “oamenii in uniforma” si baietii din “camera de razboi” de la Casa Alba?

La romani ma asteptam sa fie atat de spalati pe creier. La polonezi nu, dar poate e singura bila alba a noastra cu privire la razboiul din Ucraina: uitandu-ne la polonezi, parca la noi totusi spalarea pe creier nu a prins atat de mult.

Pregatirea in sine nu e ceva rau: paza buna trece primejdia rea. Ce incearca NATO, mai precis americanii, e doar propaganda. Ei au depistat neincrederea est-europenilor cu privire la disponibilitatea NATO de a-i apara si le e frica ca exemplul Ungariei de pace, intelegere si colaborare ECONOMICA cu Rusia, sa nu fie luat si de alte tari din zona. De ce? Simplu, pentru ca ei nu se vor multumi cu situatia din Ucraina si nu i-ar deranja un razboi mai extins. Complexul industrial-militar american are nevoie de contracte si razboiul impotriva terorismului s-a cam fumat: o investigatie a Washington Post da pe fata maruntaiele complexului.

Asadar, ne asteapta o perioada nasoala: exercitii, skirmishiuri, avertismente, mobilizari etc. In curand vom avea poate si noi de brigazi ale tinerilor cum au deja polonezii. Deja presedintele altfel si-a terminat misiunea la Kiev in care a pus la dispozitia ucraineenilor sprijinul “medical” oferit de Romani. Apropos de ajutoare umanitare, va amintiti convoaiele rusesti care au ajuns pana acum la vreo 20-30 de ture? Chiar credeti ca toate convoaiele alea au fost cu faina si malai? Idem va fi si cu ajutorul nostru “medical”. Nu e exclus totusi ca intelegerea sa fie reala, in sensul ca Romania oricum nu prea are ce ajutor sa ofere, dotarea armatei romanesti fiind jalnica, drept dovada problemele periodice dintre care amintim ultima: Elicoptere de luptă ale armatei române, consemnate la sol (azi, Digi24).

Ce nu intelege presedintele altfel, si politicienii care au intrat in acest joc stupid al propagandei ieftine este ca situatia tensionata plantata si alimentata artificial nu ajuta deloc, ba chiar dauneaza investitiilor, prosperitatii si consumului. Ca sa nu mai zic sanatatii mentale a poporului. Insa, Slava Domnului ca romanii sunt nepasatori, cateodata nu ne strica …

Subteranele României normale

Romania normala predicata de presedinte in campania electorala nu este tocmai Romania normala la care se asteapta cei care l-au votat pe Johannis, in speranta ca vom scapa de comunisti si de corupti si macar daca nu vom scapa de tot, vom avea un presedinte normal.

Intr-o tara bananiera ca Romania, este evident ca orice om politic care misca in front sau care este cel putin candidat ca ar putea misca in front in oarecare situatie, nu are sansa nu sa ajunga presedinte, dar nici macar membru semnificativ intr-un partid care cine stie cum peste cine stie cati ani ar avea sansa sa ajunga la putere. Atat de putred si de controlat este sistemul.

Ca sa exemplific, as aminti doar un astfel de personaj, care prezenta un mic risc “sa miste in front” si care nu a fost acceptat in alianta minionilor cu ramasitele PDL-ului, care alianta de altfel presedintele o reprezinta (mai mult sau mai putin): Mihai Neamtu. Oricat de mult a pupat fundul lui Base, lui Boc si al tuturor pdlistilor [5], Mihai Neamtu nu a fost acceptat in PDL cu al sau partid Noua Republica, pentru ca in tinerete, la 16 ani, a publicat un articol in care critica ziaristii care criticau legionarismul. Si cainele de paza care a strigat ham-ham, cand era vorba ca si Noua Republica sa faca parte (sau sa fuzioneze) din Alianta Crestin Liberala a fost crestinul MRU [4], un bun prieten al popoarelor evreiesti si maghiar si care nu are deloc un trecut patat, fiind canditatul ideal pentru postul de prim-ministru in viitoarele guverne liberal-crestine pe care ni le va servi presedintele altfel.

Sa trecem insa la subterane, desi mari dezvaluiri nu am de facut, lucrurile fiind oarecum doar in subteranele atentiei noastre. Doar netrezvia noastra sau nepasarea fac ca aceste lucruri sa para a se desfasura in subteran, dar faptic ele sunt destul de la suprafata.

Avem deci cateva planuri de desfasurare a miscarilor si cativa vectori fundamentali pe fiecare plan, miscarile neavand prea mare opozitie, cel putin din cunostintele noastre. Nu bagam mana in foc, dar nu este exclus total ca din ce a mai ramas din purtatorii de grija ai acestui neam care mai sunt in locul din care pot face ceva, vreunul sa aiba o lucrare a lui. Acolo insa este prea adanc pentru noi a analiza si orice speculatii nu isi au rostul. Ne vom rezuma doar la descrierea planurilor de care vorbeam.

In primul rand, de ani buni, grija Imperiului este ca Romania sa nu urmeze calea Ungariei, si mai nou a Cehiei si a Slovaciei. Pentru cei care nu stiu, cand a fost vorba de trimiterea de trupe NATO in Slovacia pentru a-i apara de rusi, prim-ministrul Slovaciei a comparat o asemenea posibilitate cu invazia rusilor din 1968. Deci prim-ministrul unei tari membre NATO! Imaginati-va in cazul unui razboi Rusia-NATO pe seama Ucrainei, de ce parte se va afla Slovacia … De asemenea, ministrul apararii Cehiei, o alta membra NATO, a facut declaratii similare. In plus, Cehia, Slovacia si Ungaria au facut front comun impotriva sanctiunilor asupra Rusiei, aducand argumentul economic. Sunt lucruri putin stiute la noi: revolta mignionilor in cadrul imperiului. Nu ca ar fi o problema prea mare, dar americanii chiar au nevoie de cateva tarlale la periferie pentru a putea plasa scutul anti-racheta. Cel mult ce puteti auzi in presa romaneasca este ca trupe NATO vin in (doar) Polonia si Romania, sau ca NATO organizeaza misiuni de antrenament cu tarile baltice – cele mai amenintate de rusi. Faptul ca nu auzim niciodata nimic de Ungaria, Cehia, Slovacia, trece mereu nesesizabil in presa mainstream de pe meleaguri mioritice si pun pariu ca multi se gandesc: ce nevoie sa aiba de astia, cand Polonia si Romania sunt cele mai mari tari, cu granita cea mai mare cu fosta URSS. Ei bine, nu e chiar asa … si Transnistria e o dovada ca marimea nu conteaza. Nu mai amintim de Kaliningrad, deci cand e vorba de geostrategie, marimea nu e singurul factor.

Americanii, desi au dezbateri despre cum sa actioneze cu privire la Rusia, nu au dileme cand e vorba de uneltele pe care le au la indemana si de care se pot folosi la nevoie, iar Romania este o unealta buna, slujitoare, desi slaba, dar nu e bai, la nevoie carne de tun sa fie, caci niscavai mitraliere, lansatoare de grenade si Toyote pentru gherile urbane se gasesc, asa cum s-au gasit si pentru “rebelii anti-Assad” in Siria. Asadar interesul in mentinerea Romaniei gata de actiune si ferita de surprize nu este nou, si nici mic. Daca Ungaria sau Cehia pot fi ignorate, scutul avand deja baza sigura in Romania si Polonia, in plus, Romania mai are Marea Neagra unde desi nu poate intra nici un port-avion american (de altfel, nu are nevoie), nu strica un port, doua in care distrugatoarele americane sa isi falfaie torpilele amenintator la rusi. Care intre noi fie vorba nu cred ca se sperie prea mult de ele [1].

Acestea fiind spuse, sa trecem la concluzie: ce i-ar putea incomoda pe americani in Romania? Facand paralele cu Ungaria [2], pe ei i-ar deranja o eventuala renastere a nationalismului. De aceea, vectorul de actiune pe acest plan a fost constant: prevenirea renasterii nationalismului prin plantarea de surogati controlati care sa pozeze in ipostase nationaliste si sa se alimenteze din afinitatea romanului pentru nationalism, dar sa actioneze pe cu totul alte prinicipii. Mai pe sleau spus, sa fie niste papusi care sa faca ce trebuie spunand ce vor oamenii si convingand oamenii ca ce fac ei este ceea ce trebuie, desi evident, ei fac ce sunt pusi sa faca si ce nu trebuie.

Pe langa MRU – un personaj nu doar cu aderenta mentala si emotionala la “valorile” dar mai ales la … promisiunile Imperiului, un alt personaj din aceasta categorie este tocmai romanul “normal” Klaus. Ca o mica paranteza, ne este foarte greu sa intram in clasificarea si taxonomia acestor specimene. Nu excludem ca rolurile sa fie destul de complexe si sa avem deja proces evolutiv in cadrul gradinii zoologice, intrarile si iesirile fiind nimic nou sub soare. Trecutul ne da semnale ca nu ne-am insela cu o asemenea presupunere. Sa luam exemplul domnului Geoana pe care intr-o asemenea cheie, l-as cataloga “papagal” si care nu ezita sa faca ceea ce face un papagal: sa spuna ce a auzit, neflitrat (sau filtrat prost) dar mai ales nemodulat (bad mistake) [3]:

“interesul părții americane față de aliații săi din regiune, în special față de România, constă în întărirea capacității țării noastre de a face față presiunilor de natură strategică, care derivă din puseul imperialist la Federației Ruse, într-un moment complex la nivelul Orientului Mijlociu extins (sursa)

Nu pentru lipsa de diplomatie a limbajului prezinta Geoana un risc pentru americani, cat pentru sinceritatea oarecum infantila pentru care a fost rautacios poreclit “prostanacul” de catre Iliescu. Nu spun ca sinceritatea lui Geoana este rea in aceasta declaratie – desi ca orice om politic, nici macar Geoana nu duce lipsa de ipocrizia si fatarnicia obligatorii – dar nu trebuie sa fii un analist prea fin ca sa observi feeling-ul pe care ti-l dau astfel de declaratii si felul cum vorbesc alde Geoana si toti prietenii lui. Bunaoara, in cazul de fata, Geoana nu s-a dus la Nulland ca sa spuna ce vrem noi si ce avem noi nevoie, ci el s-a dus ca sa ne spuna noua ce vor americanii de la noi. Si a mentionat si Moldova, in acest interviu …

Ce temeri insa pot avea americanii? Nu cred ca este o necunoscuta si deja am mentionat scutul si Marea Neagra. “Presiunile de natura strategica” sunt de fapt o forma coafata de a spune ca cine stie cum prin absurd, Romania ar putea sa spuna nu Americii sau UE in orice privinta. Poate pare greu sa ne imaginam, la ce am putea noi spune nu? Ne este greu sa ne imaginam tocmai pentru ca noi am fost crescuti si suntem educati sa fim slugi proaste si ascultatoare si nici macar nu concepem ca am putea avea o optiune proprie sau am putea sa gandim altfel decat stapanii nostri.

Am amintit mai sus ca ungurii impreuna cu cehii si slovacii s-au opus sanctiunilor impotriva Rusiei din motive economice. Inca o voce, doua in plus, poate nu ar conta, dar poate ar conta. Este doar un exemplu.

Un alt exemplu: economia romaneasca ar beneficia imens de intrarea in Schengen: costurile de transport ar scadea si investitorii ar da navala si mai mult inspre noi. Cu toate acestea, noi nu avem nici un cuvant: desi tehnic si logistic am facut tot ce ni s-a cerut, nu avem voie in Schengen si trebuie sa tinem ciocul mic. Nu e nu, si asta-basta!

Nu merg deci pana la a spune ca Romania ar putea sa faca centrale nucleare cu ajutorul Rusiei, cum face de exemplu Ungaria. Nu merg nici pana acolo in a spune ca in Romania Putin ar putea fi vazut ca un model cum este laudat de Orban in Ungaria. Nici macar bancilor austriece sau marilor companii europene cu investitii in Romania nu cred ca Romania le-ar putea pune bete in roate si ar incerca sa le suga nitel din profituri in ideea de a atenua durerea claselor de jos cauzata de criza. Nu, astea sunt deja chestii de care nu cred ca au nici americanii temeri.

De potentiale probleme mult mai mici se tem americanii cum ar fi necolaborarea la puscarii CIA clandestine sau nedisponibilitatea de desfasurare forte NATO pe teritoriul nostru in caz de nevoie: lucru imposibil de gandit acum in Ungaria de exemplu.

Iata deci motivele pentru care pas cu pas, personajele plasate in puncte cheie in statul roman vor fi din ce in ce mai ciudate si mai periculoase pentru democratie si libertate. Si deocamdata, au castigat doar presedentia, iar DNA-ul abia a inceput sa isi unga bine ghearele prin care o sa faca viitoarea politie politica impotriva tuturor “factorilor de risc” care diminueaza capacitatea Romaniei de raspuns la “presiunile strategice”.

Iata de ce, tocmai acum avem o lege impotriva orei de religie si un atac pe multe planuri asupra Bisericii Ortodoxe, desi acelasi guvern, acelasi parlament, aceeasi Curte Constitutionala si acelasi Cernea le-am avut si inainte de actualul presedinte.

Iata si de ce poate mai curand decat ne asteptam, vom avea legalizarea casatoriilor homosexuale si alte atacuri “asimetrice” asupra societatii romanesti, menite sa tulbure apele si totodata sa intareasca pilonii fundatiei pe care Imperiul o construieste in Romania. Nu de putine ori, aceste miscari vor duce la crearea unor stari de tensiune si zgomot inutile si neconstructive. “Divide et impera” este metoda aplicata peste tot si vom vedea multe diviziuni chiar in cadrul firavei rezistente a organismului, in acele sectoare care inca mai cred in autodeterminare.

Mi-as dori sa inchei articolul pe un ton optimist, oferind macar o umbra de speranta sau o cale de urmat. Nu exista din pacate. Ba chiar, as dori sa atrag atentia chiar si celor cu orientare ferma pro-americana si pro-europeana: nu castigarea valorilor europene (ce sitagma stupida si incoerenta, dar deh …) vor fi consecinta supunerii voastre neconditionate. Nu plecarea totala a capului, inchiderea ochilor si imbatarea cu sloganuri goale si atitudini emotionale nefiltrate sunt certitudinea pastrarii si sporirii libertatii si prosperitatii noastre. Ci doar realizarea ca suntem de fapt singuri si suntem doar o unealta in lupta imperiilor ar putea sa fie un bun inceput in cautarea celei mai bune raportari. Trezirea din betie este primul pas spre casa pe care un alcoolic il poate face si chiar daca are probleme in a depista unde se afla si incotro sa o ia, daca s-a trezit, mai devreme sau mai tarziu va gasi calea.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Note:

[1] vezi cum a dezactivat un Suhoi toata electronica unui distrugator american, demoralizand total echipajul

[2] americanii desi sunt destepti, nu sunt prea fini cand vine vorba de a analiza fiecare tara in parte (situatia, psihologia, perspectivele, riscurile etc); Imperiul are forte limitate si lumea e mare si complexa, prin urmare yankeii nu se complica ci lucreaza pe sabloane; ca Ford-ul …

[3] poate tocmai aceasta particularitate a lui Geoana, de a prezenta un risc din punct de vedere papagalistic sa fii fost motivul pentru care in 2009 seara Geoana era presedinte si dimineata nu mai era …

[4] Partidul Noua Republica (PNR) acuza Partidul Forta Civica, condus de Mihai Razvan Ungureanu, de faptul ca cere plecarea PNR de la masa negocierilor din cadrul Alintei Romania Dreapta (sursa)

[5] Mihail Neamtu, clovnul papagal care are rolul sa rumege mantra lansata de Base impotriva Antenei 3: “mai e cineva aici?” – unul dintre tehnicile (penibile de altfel) de spalare pe creier fabricate in atelierele rudimentare de propaganda politica ale PDL-ului; din clip se vede clar rolul lui Neamtu, de a atrage mai ales electoratul cu afinitate “nationalista”; Neamtu vorbeste de Enescu, de istorie, de Brancoveanu, de credinta – asta era rolul lui in campanie si dupa ce au castigat, liberalii l-au scuipat ca acum e un “liability” pentru sistem; nationalismul e bun doar in campanie, dupa – trebuie internationalism …

Venezuelenii manâncă cereale cum mâncau românii creveţii

cornflakes

De fapt, nu stiu daca romanii chiar mancau crevetii lui Roman si cert este ca cerealele sunt de departe mai sanatoase si mai gustoase ca crevetii.

Putini tineri din ziua de azi au idee ca una dintre ideile geniale ale comunistilor post-revolutionari din Romania a fost ca dupa revolutie sa importe masiv mancare, desi nu aveam bani si desi era indeajuns pentru populatia infometata de decenii a Romaniei ca sa nu mai mearga totul la export si sa se consume macar ce se producea intern – cu tot haosul si furaciunea specifice epocii post-decembriste.

Ulterior, intr-un interviu, intrebat cum de erau rafturile pline de creveti in perioada aceea, Petre Roman a declarat: ne-am gandit si noi sa facem o bucurie oamenilor, sa vada si ei ca s-a schimbat ceva.

Venezuela este una dintre victimele colaterale ale razboiului “asimetric” [1] intre imperii. Americanii sustinuti de sauditi au dat jos cu pretul petrolului ca sa loveasca in economia Rusiei si sa spere ca astfel Putin se calmeaza, sau si mai bine rusii se revolta si il dau jos. Bineinteles, pana sa pice Putin, venezuelenii mor de foame din cauza ca si economia lor se baza in intregime pe petrol. Venezuela si Arabia Saudita: doua tari destul de similare. Mari producatoare de petrol, una prietena, una dusmana cu Imperiul Anglo-American. Cum de sauditii nu mor de foame si cum de venezuelenii mor, e un mare mister pentru mine. Motivul sa fie oare lipsa unei regalitati abolutiste ca in evul ediu sau rezistenta la colonializare motivul? Rezervele Venezuelei nu au rezistat nici macar un an la dumpingul la pretul petrolului! Arabia Saudita doar ce a declarat ca poate face fata si la petrol de 20$. Sau sa fie de vina modelul socialist mult blamat ce catre toti “analistii” din mainstream? Culmea ca la arabi socialismul e mult mai pregnant: nici un arab nu munceste munca fizica, strainii fac totul si regele face o donatie anuala catre fiecare familie de x mii de dolari doar daca esti saudit. In plus, exista burse pentru tineri, programe guvernamentale pentru cei care vor sa cumpere o casa, se insoare sau sa deschida o afacere, etc. Prima casa e nimic pe langa ce posibilitati are un saudit.

Intrebari grele, dar nu asta doresc sa subliniez prin acest articol. Ci, faptul ca in razboi exista victime colaterale. Intamplator Venezuela e de partea opusa a frontului celor care au declansat acest atac. Insa, indiferent de ce parte se afla, soldatii folositi doar ca scut uman sau carne de tun vor avea de suferit. In curand despre Brazilia …

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE

[1] ar merita un post cu cuvintele si expresiile folosite inflationist si bineinteles gresit in zilele astea; cu privire la razboiul “asimetric” as vrea si eu sa imi explice Hurezeanu si alti specialisti de care razboi simetric au auzit ei in ultima suta de ani …

Cine emigreaza sa o faca in Noua Zeelanda

Am mai vorbit despre Noua Zeelanda aici. In contextul actual, tinerii (sau batranii) care vor sa fuga, daca tot fac o treaba, macar sa cantareasca serios unde fug. Iata unde fug marii bogatasi ai lumii:

Economist Robert Johnson made headlines when he divulged that “hedge fund managers all over the world….are buying airstrips and farms in places like New Zealand because they think they need a getaway. (Sursa)

Va recomand tot articolul de la sursa, intitulat: LORD ROTHSCHILD WARNS INVESTORS OF ‘MOST DANGEROUS GEOPOLITICAL SITUATION SINCE WWII’

UPDATE 25 IAN 2017: 13.000 de americani si-au facut deja cerere de imigrare in Noua Zeelanda, doar in saptamana care a urmat castigarii alegerilor de catre Trump (Sursa)

Dolarul – mai periculos pentru România decat Putin

In timp ce oitele de pe plaiul mioritic sunt angrenate cu pasiune in dezbateri aiuristice despre luptele intre clanurile de mafioti [1], evenimente externe periculoase care vor periclita puternic pe termen mediu fragila stabilizare a economiei romanesti (si si mai firava stabilizare a societatii) au loc cu rapiditate si cu extrema discretie.

Precum crapaturile in fundatia unei case, aceste evenimente sunt greu de depistat daca locuitorii acelei case sunt beti, nepasatori si se uita la TV in timp ce sparg seminte si consuma bere, in loc sa se intrebe: “oare ce se intampla cu zgomotele astea ciudate? de unde vin si ce inseamna?”, tot asa, desfasurarea acestor evenimente negative ne va lovi pe nepregatite si va matura cu vietile a milioane de romani care credeau ca vremurile grele precum criza creditelor, taierile de salarii, blocarile de posturi, somajul si toate problemele din 2008 si anii de dupa nu se vor mai intoarce prea curand. Cei mai multi romani se obisnuisera cat de cat cu baltirea si poate unii chiar au inceput sa capete sperante de mai bine.

Nu voi face o detaliere a evenimentelor la care ma refer: pe unul, l-am mentionat deja in titlu. Doresc doar sa anunt o cvasi-abandonare a blogului. O sa iau o pauza: timpul devine din ce in ce mai pretios si in plus, am cam inceput sa cred ca silence is golden.

Oricat de mult mi-as dori ca macar cateva idei si sugestii aruncate in aer aiurea, pot sa ajunga unde trebuie, nu cred ca mai se poate face ceva si nu cred ca avem oamenii care sa fie capabili sa inteleaga gravitatea momentelor. Razboiul a inceput deja si primele batalii le-am pierdut, prin nepregatire si indolenta. Pe toate planurile! Nu intru in detalii, doar fac cateva preziceri, pentru cei care mai dau doi bani pe parerile mele:

1. Romania nu va intra in Schengen
2. Romania nu va trece la euro
3. dolarul va exploda
4. Romania nu va avea alte autostrazi prea curand

De aici, fiecare isi poate trage ce concluzii doreste, eu mai mult nu mai zic decat “Scapa cine poate!”

UPDATE 5 Mar 2015: prin “dolarul va exploda” nu m-am referit la cresterile recente de 1-2% la saptamana. Prin explozie inteleg salturi de 2 cifre, de pe o zi pe alta similar cu ce s-a intamplat in Rusia, Belarus, Ucraina, Moldova, etc. Am adaugat cifrele la predictii si am adaugat 4. Pentru clarificare, la 2 ma refer nu ca Romania nu va fi in stare sa treaca la euro si nici ca euro va dispare ci ca aderarea la euro este blocata pana cand se va “rezolva” problema datoriilor. Euro nu stiu daca va mai ramane (sunt sanse mari sa nu ramana) dar sunt sigur ca Romania nu va fii acceptata sa adere la euro nici macar cand vor dudui excedentele si nici macar daca va scadea (prin minune) ratio-ul datorie/PIB (mai nou prostitutia si drogurile sunt parte din PIB, deci crescut PIB nu e prea greu …)

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE:

[1] oare mai are cineva dubii ca tot show-ul cu DNA-ul este doar razbunareal lui Voiculescu de catre Ponta? adica totul tinteste spre Base?

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

ALTE ARTICOLE RECOMANDATE:

The $100 Trillion Reason the Fed is Terrified of Deflation

Russia Warns NATO: Any Threat In Ukraine Will See Military Response

“Spectacular Developments” In Austria: Bail-In Arrives After €7.6 Billion Bad Bank Capital Hole “Discovered”