Yanis Varoufakis dezvaluie planul esuat B

Era logic ca grecii trebuiau sa aiba un plan B. Cu toate acestea, presa pune accentul pe detaliile “secrete” ale unui plan care nu s-a indeplinit, din motive mai mult sau mai putin stiute. Intr-un interviu dat publicitatii de dragul “transparentei”, Varoufakis explica in amanunt ce au facut, ce nu au facut si ce nu au putut sa faca grecii in pregatirea acestui plan B. Iata cateva dintre cele mai picante amanunte: 1) Secretariatul General al Administratiei Publice (probabil ce e la noi administratia financiara) se afla in mana Troikai; Varoufakis a incercat folosindu-se de registrul contribuabililor sa stabileasca un sistem bancar paralel prin care statul sa poata continua sa functioneaza in cazul in care bancile erau strangulate total de BCE si nu mai puteau functiona; problema principala era incasarea banilor; din pacate insa, Varoufakis nu a reusit sa creeze sistemul pentru ca softul pe care rula acest “Secretariat General” este controlat total de Troika; desi Varoufakis a pus un director IT care ii era prieten, acesta i-a spus ca el poate controla hardul dar softul e de la Bruxelles si nu are ce sa faca, fara ca europenii sa afle; marele mister este de ce s-a speriat Varoufakis de Troika, cand Troika avea propriul plan de exit; Pe scurt, grecii nu puteau accesa registrul platitorilor de impozite din Grecia fara aprobarea europenilor, evident asta in caz ca nu aveau hackeri buni, ceea ce se pare ca le-au lipsit. 2) Ministrul de Finante al Germaniei – Schaeuble – vrea neaparat un Grexit; de multe ori i-a spus-o direct in fata lui Varoufakis; Merkel insa il opreste; FMI de asemenea s-a saturat sa isi incalce propriile regulamente si sa prelungeasca acordul catre o tara insolventa (curios insa ca Ucraina e considerata viabila …) Nimic nou, pana aici. Ce spune insa Varoufakis nou ar fi ca Schaeuble are un plan: Europa nu e sustenabila asa cum este acum. Trebuie facute schimbari in sensul unei uniuni politice. Care unire politica trebuie sa se faca prin disciplinarea porcusorilor, adica prin alinierea la “procedurile” bugetare care sa fie dictate de la Bruxelles. Grexitul trebuie sa ii sperie indeajuns pe francezi incat sa prinda “curajul” sa taie din cheltuieli si sa transfere din “drepturi” catre Bruxelles. 3) Tsipras l-a pupat pe Varoufakis chiar dupa ce a votat impotriva bailout-ului.

Read more

Grexitul revine stirea zilei

Au trecut deja 4 zile de la acordul ca va fi un acord intre greci si europeni. Intre timp, parlamentul grec a votat si cateva parlamente europene de asemenea, au votat acordul preliminar pe baza caluia grecii vor primi bani sa isi plateasca ratele si vor ramane in UE, cel putin pana la urmatoarea reaprindere a crizei. Care reaprindere, dupa declaratiile unui numar din ce in ce mai mare de ministrii de finante europeni, nu ar fi departe. Ieri discutat despre SCHAEUBLE. La intalnirea boardului BCE-ului la care EUROBOR-ul a fost mentinut, Draghi a reamintit si el ca un haircut este necesar, dar nu stim cum sa il facem in cadrul legal al UE, care nu permite taieri de datorii. Prim-ministrul slovac a declarat si el: “e nevoie de un mic miracol”. Ministrul olandez de finante, a declarat in fata parlamentului ca increderea in guvernul grec este foarte mica. Bailout-ul are toate premizele sa deterioreze si mai mult o economie distrusa prin taieri de cheltuieli si mariri de taxe. In plus, se bazeaza pe implementarea unui pardit de stanga radical; o buna parte din finantare (50 miliarde) se bazeaza pe vanzarea unor bunuri statale care nu exista conform declaratiilor ministrului economiei. In plus, bailout-ul lasa neatinsa o datorie despre care FMI-ul declara ca este nesustenabila si pentru care motiv FMI-ul ameninta ca se poate retrage din acord. Singura incertitudine este cat va mai dura pana cand armata greaca va da o noua lovitura de stat, in buna traditie elenica. Nu de alta, dar ministrul apararii grec a catalogat bailout-ul ca fiind “produsul unui santaj, o lovitura de stat care va face din Grecia un exemplu al hegemoniei germane.

Read more

Schaeuble inca vrea Grecia out

Parlamentul grec a votat pentru noul program de bailout in ciuda regretelor si a protestelor. Am subliniat ieri disensiunile intre americani si porcusori – pe de o parte si nemti + nordici – pe de alta parte. Pe fondul aruncari pe mai departe a problemei datoriilor si in timn ce bailout-ul temporar pare rezolvat, problema de fond ramane si este accentuata, incet-incet, punandu-se bazele unoi noi Europe: o Europa de nord solida, puternica, formata din tarile cu excedent si fara probleme cu datoriile si o Europa de sud slaba, falimentara si care in lipsa valutelor nationale care sa fie devaluate nu are cum sa treaca de hopul ratio-ului datorie/PIB. Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble a declarat ca singura modalitate prin care Grecia poate sa obtina o reducere a datoriilor este parasirea zonei euro, deoarece in zona euro, taierea datoriilor este verboten (sursa). Pe de o parte Tsipras, in fruntea unui guvern deja minoritar, trebuie sa implementeze un program de bailout cu conditii dure in care nu crede, dar nu are incotro, pe de alta, “locomotiva Europei”, “farul calauzitor”, tara bogata in care grecii isi pun speranta ca va pune umarul la repornirea bancomantelor le cam arata usa. In plus, chiar Schaeuble recunoaste ca datoria Greciei este complet nesustenabila dar nimeni nu stie cum ultimul program poate sa dea rezultate fara o reducere a datoriilor, care este insa ilegala in cadrul UE. Intre timp insa britanicii, pentru a cata oara, i-au lasat pe europeni sa se descurce singuri, cum vor, anuntand ca ei nu participa la bailout-ul Greciei. Halal uniune!

Read more

Grecia – prima crapatura intre Germania si restul Imperiului Anglo-American

A incept mai intai cu un studiu al FMI-ului conform caruia datoria Greciei este nesustenabila. Studiul a fost facut chiar inainte de referendum. In articolul de ieri, mentionam de articolul economistului sef al FMI-ului care isi exprima scepticismul ca noul bailout va schimba ceva  – o opinie ciudata tocmai de la unul dintre cele 3 “institutii” participante la bailout. Azi de dimineata, un membru al guvernului Greciei a declarat ca fara insistenta si ajutorul SUA, Grecia nu ar fi obtinut acest nou bailout. Inca de ieri, secretarul general al NATO a salutat noua intelegere – inca o informatie daca mai era nevoie, ca SUA se teme mai mult decat Germania de Grexit. Este si firesc, avand in vedere relatiile Germaniei cu Rusia si dezacordurile cu privire la Ucraina. Istoria se repeta … Astazi insa, pe dupa-amiaza, situatia se escaladeaza: inca un raport secret al FMI rasufla in presa, tocmai la Reusters, conform caruia datoria Greciei nu este sustenabila si trebuie taiat din ea. Junker se alatura FMI-ului, cateva ore mai tarziu. Germania este pusa la colt. Urmeaza sa vedem reactiile nemtilor si intensitatea presiunii puse de americani ca bailout-ul sa contina si taieri de datorii – blasfemie pentru nemti. Punem insa intrebarea: daca FMI considera datoria prea mare, de ce nu absolva Grecia de plata datoriei catre FMI? Oricum s-a vorbit destul de putin cum de grecilor, FMI-ul nu mai vrea sa le arunce acolo 3-4 miliarde ca sa calmeze problema, pe cand ucrainienilor le ofera pe tava aproape 80 de miliarde, tocmai cand Ucraina declara ca nu e in stare sa plateasca datoria, adica in pragul default-ului? Un raspuns posibil: pentru ca americanii cer nemtilor sa isi faca singuri ordine in ograda, IN MODUL in care il dicteaza insa americanii. Iata deci cum Grecia produce unde seismice puternice pe planuri multiple. Si Grexitul nici macar nu a inceput …

Read more

Varoufakis da cartile pe fata: Schauble vrea Grexit-ul ca sa ii sperie pe francezi

Cand a demisionat, multa lume si-a pus problema cum de pleaca Ianis tocmai cand e pe val? Dupa cateva zile (joi), cand a fost clar ca grecii lasa garda jos si accepta conditiile memorandumului aproape in totalitate, mirarea a fost si mai mare: de ce a plecat Varoufakis? Justificarea oficiala a fost ca europenii nu prea il plac si au cerut insistent sa fie inlocuit. Zis si facut. Acum ca e liber, Varoufakis incepe sa dea cartile pe fata, INAINTE de semnarea unei intelegeri si de calmarea apelor. Jocul continua. Iata declaratia: Weekendul acesta va fi punctul culminant al discutiilor prin care succesorul meu, Euclid Tsakalotos, incearca din nou sa puna calul inaintea carutei, adica sa convinga un Eurogrup ostil ca restructurarea datoriilor (adica taierea din ele) este o conditie primordiala a succesului reformelor in Grecia, nu o recompensa ulterioara. De ce este asta atat de greu de acceptat? Iata motivele: Primul este ca inertia institutionala este greu de invins. Al doilea este ca datoria nesustenabila ofera creditorilor o putere imensa asupra datornicilor – si dupa cum stim, puterea corupe chiar si pe cel mai bun. Dar mai este un al treilea motiv care este cel mai pertinent si mult mai interesant. Euro este un hibrid de valuta manipulata. Cum ar fi ERM-ul din anii 80 sau standardul in aur din anii 30 si totodata o moneda de stat. Ultima se sustine pe teama de excludere pentru a fii mentinuta in timp ce moneda unui stat implica mecanisme de reciclare ale surplusului intre statele membre (de exemplu, bugetul federal, obligatiunile comune). Eurozona se afla intre aceste doua barci: este mai mult un regim de schimb decat o valuta de stat [1]. Si aici este problema. Dupa criza din septembrie 2008 Europa nu a stiut cum sa raspunda. Ar trebui sa se pregateasca pentru cel putin o excludere (si asta ar fi Grexit-ul)? Sau sa treaca spre o federatie? Deocamdata nu a facut nimic si astfel spaima existentialista a crescut. Schauble e convins ca pentru a limpezi apele, are nevoie de un Grexit: intr-un fel sau altul. Peste noapte, datoria publica nesustenabila a Greciei, fara de care riscul de Grexit s-ar elimina, a oferit o sansa nesperata lui Schauble. Ce spun prin asta? Pe baza lunilor de negocieri la care am participat, convingerea mea este ca ministrul de finante al Germaniei vrea ca Grecia sa fie impinsa afara de moneda unica, pentru a baga frica de Dumnezeu in francezi si pentru a-i determina sa accepte modelul lui pentru disciplinarea eurozonei. (sursa Zerohedge) Pentru cititorii carora le-am atras atentia, le recomandam sa citeasca in continuare alte argumente in favoarea opiniei lui Ianis, sau sa lectureze intregul mesaj publicat in The Guardian. Aici doar vom enumera cateva cuvinte cheie ale continuarii: Frexit, al 4-lea Reich, Merkel plagand, evrei, Goldman Sacs. ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ NOTE: [1] Aici Varoufakis vrea sa spuna ca euro are rol primordial de schimb intre membri (fara valute individuale, schimburile sunt mult mai facile) nu atat de reglare a bugetelor (altfel spus de intr-ajutorare in caz de nevoie, cum este dolarul intre statele americane)  

Read more

Merkel: Grecia nu a vrut un compromis

Intr-o conferinta de presa dupa intalnirea cu liderii germani de astazi, Angela Merkel a declarat ca este vina Greciei pentru ca nu au acceptat “compromisul”. Discursul s-a plasat pe aceleasi linii cu declaratiile de sambata, concluzia fiind ca daca grecii dau inapoi, oferta ramane valabila si ca daca grecii se razgandesc, orice e posibil. “Principiile uniunii”, “respectarea regulilor” si “lipsa angajamentelor catre un compromis” au fost cuvintele cheie din discursul cancelarului german. Alte cuvinte au fost “prezervarea monedei”, “puterea monedei” – termeni prin care nemtii justifica de ce trebuie sa fie duri in relatia cu grecii, sa nu permita cheltuirea banilor aiurea, neconditionat. La conferinta a participat si vice-cancelarul Gabriel care a declarat: “Germania nu poate oferi ajutor fara conditii”

Read more

Grexitul produce carnagiu pe pietele financiare

Toate pietele financiare au inceput saptamana in tensiune, de la actiunile japoneze pana la costurile de creditare ale spaniolilor si italienilor. La ora 12:30, DAX-ul german era la -3,75%. Pretul obligatiunilor statelor care vor urma Greciei au avut cresteri substantiale, cele mai afectate fiind Italia si Spania. In schimb, obligatiunile germane, consideate mai sigure, au avut cresteri. De asemenea, preturile actiunilor bancilor japoneze au picat cu 3,5%

Read more
1 2