Varoufakis da cartile pe fata: Schauble vrea Grexit-ul ca sa ii sperie pe francezi

Cand a demisionat, multa lume si-a pus problema cum de pleaca Ianis tocmai cand e pe val? Dupa cateva zile (joi), cand a fost clar ca grecii lasa garda jos si accepta conditiile memorandumului aproape in totalitate, mirarea a fost si mai mare: de ce a plecat Varoufakis? Justificarea oficiala a fost ca europenii nu prea il plac si au cerut insistent sa fie inlocuit. Zis si facut. Acum ca e liber, Varoufakis incepe sa dea cartile pe fata, INAINTE de semnarea unei intelegeri si de calmarea apelor. Jocul continua. Iata declaratia:

Weekendul acesta va fi punctul culminant al discutiilor prin care succesorul meu, Euclid Tsakalotos, incearca din nou sa puna calul inaintea carutei, adica sa convinga un Eurogrup ostil ca restructurarea datoriilor (adica taierea din ele) este o conditie primordiala a succesului reformelor in Grecia, nu o recompensa ulterioara. De ce este asta atat de greu de acceptat? Iata motivele:

Primul este ca inertia institutionala este greu de invins. Al doilea este ca datoria nesustenabila ofera creditorilor o putere imensa asupra datornicilor – si dupa cum stim, puterea corupe chiar si pe cel mai bun. Dar mai este un al treilea motiv care este cel mai pertinent si mult mai interesant.

Euro este un hibrid de valuta manipulata. Cum ar fi ERM-ul din anii 80 sau standardul in aur din anii 30 si totodata o moneda de stat. Ultima se sustine pe teama de excludere pentru a fii mentinuta in timp ce moneda unui stat implica mecanisme de reciclare ale surplusului intre statele membre (de exemplu, bugetul federal, obligatiunile comune). Eurozona se afla intre aceste doua barci: este mai mult un regim de schimb decat o valuta de stat [1].
Si aici este problema. Dupa criza din septembrie 2008 Europa nu a stiut cum sa raspunda. Ar trebui sa se pregateasca pentru cel putin o excludere (si asta ar fi Grexit-ul)? Sau sa treaca spre o federatie? Deocamdata nu a facut nimic si astfel spaima existentialista a crescut. Schauble e convins ca pentru a limpezi apele, are nevoie de un Grexit: intr-un fel sau altul. Peste noapte, datoria publica nesustenabila a Greciei, fara de care riscul de Grexit s-ar elimina, a oferit o sansa nesperata lui Schauble.

Ce spun prin asta? Pe baza lunilor de negocieri la care am participat, convingerea mea este ca ministrul de finante al Germaniei vrea ca Grecia sa fie impinsa afara de moneda unica, pentru a baga frica de Dumnezeu in francezi si pentru a-i determina sa accepte modelul lui pentru disciplinarea eurozonei. (sursa Zerohedge)

Pentru cititorii carora le-am atras atentia, le recomandam sa citeasca in continuare alte argumente in favoarea opiniei lui Ianis, sau sa lectureze intregul mesaj publicat in The Guardian. Aici doar vom enumera cateva cuvinte cheie ale continuarii: Frexit, al 4-lea Reich, Merkel plagand, evrei, Goldman Sacs.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE:

[1] Aici Varoufakis vrea sa spuna ca euro are rol primordial de schimb intre membri (fara valute individuale, schimburile sunt mult mai facile) nu atat de reglare a bugetelor (altfel spus de intr-ajutorare in caz de nevoie, cum este dolarul intre statele americane)

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.