Grexitul revine stirea zilei

Au trecut deja 4 zile de la acordul ca va fi un acord intre greci si europeni. Intre timp, parlamentul grec a votat si cateva parlamente europene de asemenea, au votat acordul preliminar pe baza caluia grecii vor primi bani sa isi plateasca ratele si vor ramane in UE, cel putin pana la urmatoarea reaprindere a crizei.

Care reaprindere, dupa declaratiile unui numar din ce in ce mai mare de ministrii de finante europeni, nu ar fi departe.

Ieri discutat despre SCHAEUBLE.

La intalnirea boardului BCE-ului la care EUROBOR-ul a fost mentinut, Draghi a reamintit si el ca un haircut este necesar, dar nu stim cum sa il facem in cadrul legal al UE, care nu permite taieri de datorii.

Prim-ministrul slovac a declarat si el: “e nevoie de un mic miracol”.

Ministrul olandez de finante, a declarat in fata parlamentului ca increderea in guvernul grec este foarte mica.

Bailout-ul are toate premizele sa deterioreze si mai mult o economie distrusa prin taieri de cheltuieli si mariri de taxe. In plus, se bazeaza pe implementarea unui pardit de stanga radical; o buna parte din finantare (50 miliarde) se bazeaza pe vanzarea unor bunuri statale care nu exista conform declaratiilor ministrului economiei. In plus, bailout-ul lasa neatinsa o datorie despre care FMI-ul declara ca este nesustenabila si pentru care motiv FMI-ul ameninta ca se poate retrage din acord.

Singura incertitudine este cat va mai dura pana cand armata greaca va da o noua lovitura de stat, in buna traditie elenica. Nu de alta, dar ministrul apararii grec a catalogat bailout-ul ca fiind “produsul unui santaj, o lovitura de stat care va face din Grecia un exemplu al hegemoniei germane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.