Criza continuă

  • Post category:Criză
  • Post comments:3 Comments

As incepe mai intai cu un disclaimer. Acest articol este pur si simplu o gulma proasta, nu intentionez sa sperii pe nimeni, nu am nici pregatirea, nici cunostintele ca sa pot sa fac eu previziuni economice si cu atat mai mult politice. Dar nu doar la nivelul premizelor analiza mea este un pur act de imaginatie, ci si tot articolul va rog sa il luati ca pe o poveste, sau mai bine zis ca o “trancaneala” cum tot zicea Isarescu zilele trecute. Si nu doar acest articol, ci tot blogul meu, prin definitie este o trancaneala si nu il recomand ca nimic mai mult decat atat.



Initial, ma gandeam sa intitulez articolul de astazi „Mica publicitate”. Obisnuiesc sa citesc din cand in cand mica publicitate pentru a lua pulsul economiei „mici”, adica a celor mici. Nu a celor mari care fac autostrazi si acceseaza fonduri europene, ci a celor mici care vand ba un teren, ba o masina veche, ba chiar … o placa de retea de 10 ron. Omul s-a chinuit chiar sa puna si poza. Ma intreb oare cat de disperat sa fie cineva ca sa se chinuie sa dea un anunt pentru a vinde o placa de retea de 10 lei? Un CD player de 50 lei mai inteleg, un frigider Arctic folosit – dar in stare buna – mai inteleg, dar chiar asa?

Mi-a atras atentia in special o doamna doctor nutritionista care de luni bune (doar dupa stiinta mea), mai precis de cand s-a modificat o lege prin care se interzice doctorilor sa lucreze cu casa de sanatate si la particular si la stat, tot cauta sa inchirieze camerele la o policlinica. Dupa ce a renuntat la stat si impreuna cu sotul au construit o policlinica in centrul orasului, legea asta  le-a ruinat afacerea deoarece toti doctorii batrani au renuntat si au ramas la stat, renuntand la cabinet de vreme ce clientii trebuiau sa plateasca si prin urmare o mare parte din acestia au inceput sa nu mai vina la cabinete ci sa mearga fie la spital fie la alte cabinete care au contracte cu casa. Nu stiu precis detaliile, insa deoarece le-am vizitat si eu asta-vara cladirea, cautand un spatiu de inchiriat, am aflat cateva detalii. Pe atunci cladirea de 900mp si doua etaje era goala, nu avea decat 1-2 cabinete. Vad acum ca anunturile sunt la fel de dese ca asta vara, proprietarii incearca cu disperare sa gaseasca clienti, ba chiar au dat un anunt prin care dau de inteles ca sunt dispusi sa schimbe destinatia cladirii din policlinica ceea ce este destul de nasol, avand in vedere ca ei sunt medici si prin urmare, vor trebui probabil sa renunte si la cabinetele lor. Iata anuntul cu pricina, in caz ca cineva este interesat:

Deţinător de spaţii centrale (proprietar) doresc colaborări pe diverse activităţi. Imobilul are 900 mp/3 nivele, compartimentat, utilat, mobilat parţial, situat în str. C. D. Fortunescu, nr. 20 (între Jandarmerie şi Şomaj). Tel. 0763.906.302 [poza]

Situatia nu este unica, multe anunturi au texte genul „pret de criza”, „vand urgent” etc. Chiar daca nu toti cei care vand sau inchiriaza sunt disperati, cu siguranta anul 2011 va fi anul in care bancile vor strange surubul si vor executa tot ce pot, deoarece nu mai au alternative.

Deja FMI trage un semnal de alarma: Câteva bănci mici din România au probleme mari cu portofoliul de credite. Nu doar din dragostea pentru banci a cerut FMI guvernului sa nu aplice Ordonanta 50 retroactiv ci pentru ca avea date mai bune decat guvernul (sau poate avea doar specialisti mai buni ca guvernul sau BNR-ul). Ca lucrurile se imput e clar, altfel nu tragea tocmai FMI-ul semnale de alarma, ca doar FMI-ul nu e din aceiasi categorie cu „trancanitorii” de care vorbea intr-un discurs anul trectu domnul Isarescu. Cand FMI spune ceva, trebuie sa ne ascutim urechile bine.

Dar sa trecem de asta si sa vedem ce urmeaza. Mai intai as dori sa fac o recapitulare a viziunii mele asupra lucrurilor: criza a inceput, continua si mai are mult de continuat. Nu am ajuns inca nici la jumatatea ei. Jumatatea va fi atunci cand preturile imobilialelor si ale terenurilor vor fi de nimic, iar cine va avea sa manance se va chema boier. Caderea burselor, prabusirea economiei, razboiul valutelor si al tarifelor vamale, inflatia, rascoalele si razboiul sunt etapele si in criza anterioara doar ca acum va fi mai nasol ca atunci. Noi abia suntem in etapa prabusirii economiei cand insa ajutorul dat de state bancilor a facut ca prabusirea sa fie prelungita pe ani mai multi, destramarea castelului de nisip va dura putin mai mult ca in criza din anii 30 cand guvernele nu au facut nimic pentru a salva bancile. Tocmai de aceea probabil si acum criza va dura si mai mult, daca fiecare etapa se prelungeste din cauza proastelor masuri luate de guvernanti pe toate meleagurile.

Asadar, ce urmeaza? Semne proaste anul are: Preţurile cerealelor cresc rapid, lumea îndreptându-se cu paşi repezi spre o criză a alimentelor. Ah, am uitat sa va spun: nu doar criza economica e o problema. Vom trece in premiera si printr-o criza a alimentelor (din cauza dezvoltarii nesustenabile) si o criza a energiei poate coroborata cu atingerea „varfului petrolului” (peak oil). Deci mai multe criza suprapuse. Inflatia, lipsa alimentelor, scumpirea energiei, miscarile sociale vor fi doar cateva din condimentele acestei crize prelungite.

Sa mai vedem in continuare cateva stiri negative de pe meleagurile noastre: LukOil apierdut 500 de milioane de dolari în România. Se vorbeşte şi de închiderea rafinăriei. Credeati ca rafinariile fac bani ca au marit pretul la combustibili? Pai ce marire, aia a fost marire? Daca le era bine, cum de unii stau sa pice? Mai asteptati doua-trei luni … pentrolul inca nu a inceput sa creasca, sa vedeti atunci preturi. In plus accizele au fost marite doar o data, dar sa vedeti cand o sa ne anunte domnul prim-ministru ca nu avem incotro si trebuie sa mai marim o data accizele.

Avem totusi un guvernator la BNR optimist: Se va reduce costul creditului. Au mai spus-o asta si altii, unii chiar de pe langa domnul Isarescu: „Dacă ne ajută Dumnezeu, anul acesta ieşim din recesiune” (Adrian Vasilescu, consilierul lui Mugur Isarescu – 26 februrarie 2010 / anul trecut).  Iesirea din recesiune, bineinteles se putea face doar abia dupa reluarea creditarii, caci fara bani lucrurile nu pot merge inainte. Se pare insa ca o bomboana de optimism aruncata de la primul cofetar al tarii nu strica din cand in cand pentru a mentine moralul supusilor.

Sa trecem insa la stiri mai serioase si care intr-adevar ne pot face sa ne gandim serios la viitorul nostru. Deoarece este tarziu, stirile de mai jos le primiti brute, oricum orice comentariu e de prisos:

FMI: Europa a esuat in alungarea scepticismului cu privire la criza datoriilor:

The extra yield investors demand to hold Greece and Ireland bonds rather than German bunds “still remain very high, despite the rescue packages,” Shinohara said.

Municipalităţile se pregătesc pentru încă un an de austeritate după o scădere a veniturilor cu 10% în 2010:

Municipalităţile se pregătesc pentru un al treilea an de austeritate, după ce veniturile în 2010 au scăzut puternic în raport cu anul precedent, dar şi cu aşteptările iniţiale reflectate în bugetele aprobate la începutul anului. Marile oraşe au înregistrat în 2010 scăderi ale veniturilor într-o medie de 10% faţă de 2009. 2011 nu se arată deloc bun, în condiţiile în care administraţiile locale se aşteaptă la scăderi de venituri şi, pe de altă parte, vor primi mai puţini bani de la bugetul central din sumele defalcate din TVA.

Riscurile globale ale lui 2011. Raportul WEF

Volatilitatea cursului de schimb, crizele fiscale, datoriile bugetare sau dezechilibrele din balanţele comerciale se numără printre problemele economice majore cu care se confrunta omenirea.

Spaimele Bancii Mondiale pentru 2011

Banca Mondială se teme de  o revenire a bolilor economice care au întunecat începutul anului 2008, estimand ca urmeaza sa asistam la o încetinire a cresterii economice globale si la scumpirea materiilor prime, se arata in Raportul publicat aseara

France is worried by sharp rises in global food prices, Agriculture Minister Bruno Le Maire said on Tuesday as he called again for stricter regulation to avoid speculation on commodities leading to sharp market swings….The UN Food and Agriculture Organization said last week food prices hit a record high in December and could rise further on erratic global weather patterns.

This Post Has 3 Comments

  1. admin

    Ilie Serbanescu:

    Spiritele de gluma facute de d-l Franks de la FMI la adresa economiei din Romania nu exprima altceva decat cinismul cu care stapanul de o anumita factura intelege sa-si trateze sclavul cazut la pamant. Sclav care nici macar nu se razvratise. Dar pe care stapanul, spre luarea aminte a altor sclavi de pe mapamond, l-a trantit la pamant lovindu-l sistematic in toate partile si din toate partile.

    http://www.bloombiz.ro/finante/acordul-cu-fmi-bilant-dramatic-_1487466

  2. Golea Bogdan

    Salut Gigel, nu ştiam că ţi-ai făcut blog. Îmi plac articolele tale, ai talent. O să te mai recomand şi altora.Ce să îţi zic, mult succes în afaceri, sănătate ţie şi familiei!

  3. Doomer

    Absolut corect.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.