Preţul petrolului explodează

Oil prices have continued to climb, hitting their highest levels in two-and-a-half years, amid fears the unrest in Libya could spread to larger oil producing nations (BBC)

La ce sa ne asteptam? Daca atunci cand preturile petroului la nivel international scadeau vertiginos (2009-2010) si in Romania totusi benzina crestea, vom asista de data acesta la un efect invers? Bineinteles, ca nu!

Iata cateva alte titluri:

Si in final, ceva … conspirationist (continuarile vedeti youtube):

[youtube U-kmI1hzbI0]

4 comments

 • Hmmm… nu stiu ce sa cred despre filmulet, americanii importa majoritatea petrolului din Venezuela, Canada si Mexic, nu de la Arabi. De aia si indexul lor (WTI) e sub indexul Brent.

 • Cristalizare

  Starea de nemultumire combinata cu entuziasm si euforie a omului de rand la Revolutie a dus la schimbarea unui sistem social intr-altul. Bine, pe meleagurile noastre, cat a fost lovitura, cat a fost revolutie, cat a fost diversiune asta e o alta chestiune. Cert este ca masele bine manipulate si controlate pot aduce schimbari masive.
  Matusa mea era intr-o stare de euforie ca iese in strada pentru viitorul copilului ei. Ghici ce? A fost printre primii disponibilizati de dupa ’90 ca si multi dintre cei iesiti in strada pentru o viata mai buna.
  Daca intrebi categoriile de varsta de cuprinse intre 40-70 ani mare majoritate vor spune ca aveau un trai mai stabil atunci decat acum. De ce? pentru ca statul iti asigura serviciu, productiv sau nu, asta nu era treaba nimanui, posibilitatea de a cumpara o locuinta etc etc…

  Deci hai sa vedem ce asigura statul acum?
  Protectie sau acces la un sistem sanitar platit din banii contribuabililor? Nu prea cred, sistemul sanitar e in faliment de mult, si evident, tot noua pacientilor ni se imputa acest lucru. Cel al pensiilor e in aceeasi situatie.
  Instrumente si facilitati bancilor de a controla pretul imobilelor prin creditele acordate cu grad de 70% indatorare. Omul e disperat sa aiba o locuinta, face credit, evident speculantii imobiliari care nu sunt cu nimic mai presus de speculantii din pietele agro-alimentare umfla preturile.
  Diversi neni apar pe la televizor explicand cat e de bine sa investesti in imobiliare, omul aude, vede, face credit sa aiba si el afaceri in imobiliare si piata explodeaza.
  Dupa care stai ca de fapt betonul tot beton este, caramida tot caramida este si pretul de dinainte nu era cel real.
  Da stiu, o economie libera, de piata presupune ca piata sa-si regleze singura mecanismele fara interventia staului.
  Insa care e realitate? traim int-un spatiu paralel, intr-un Matrix al preturilor umflate si avem nevoie sa fim scosi din priza sa vedem valoare efectiva si reala a lucrurilor?

  Atunci eu intreb: care este rostul sa tinem acest stat care este in faliment, pentru ca Romania este o tara in faliment care traieste de pe urma “cardului de credit” de la FMI?
  Protectie sociala, sanitara, economica, ca sa nu mai zic chiar a sigurantei cetateanului, nu ne ofera, de ce sa mai tinem acest mamut preistoric sau ma rog vechi de 21 de ani care este in faliment??

  Poate suna ca sunt comunista sau anarhista, sunt doar un om fara doctrina si fara ideologie, satul sa tina in spate ca si restul dintre noi un sistem falimentar, corupt si fara nici un rezultat concret, pe langa acela de a ne pune taxe, impozite care oricum nu ne scot din gaura neagra in care am intrat, ba ne afundam mai rau.
  E revolutia o solutie, miscarile de strada? habar-n-am, nu stiu. E situatia actuala solutia? o coma generala si o stare vegetativa de leguma, din nou, nu stiu.

 • cristalizare

  Evident ca am o solutie si la asta: mergem pe jos si scapam de kg in plus…Mai in gluma mai in serios, ar fi un motiv sa devenim mai eco, pe biciclete sau hibrizi, sau de ce nu, pe picioare, fiecare dupa posibilitati. Evident scumpirea petrolului e motiv de scumpiri de la A la Z fie ca au legatura mai mult sau mai putin directa cu el.
  “-Ai vazut domne’ ca s-a scumpit hartia igienica?
  -Da domne’ a crescut pretul la petrol de-aia.”
  Posibil dialog printre rafturile de la supermarket pentru a ne explica valul de scumpiri, total nejustificat.

  • Inevitabil acolo vom ajunge. Problema este care vor mai ajunge pana cand oamenii o sa se plimbe pasinici pe strada. Schimbarea va fi brusca si cu multe tulburari sociale, inclusiv anarhie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.