De unde are FMI bani?

Dupa cum stim, o mare parte din banii de la FMI au intrat la BNR si au fost folositi pentru a sustine leul in raport cu euro, ideea de baza fiind ca altfel sistemul bancar este in pericol deoarece oamenii si firmele nu mai au bani oricum sa plateasca ratele, dar daca mai creste si euro-ul.

Spre deosebire de alte tarii unde banii de la FMI s-au dus direct in conturile bancilor care au indatorat statul fara sa ia in considerare riscurile asistate, in Romania banii de la FMI s-au dus la banci indirect, prin sustinerea cursului si limitarea RMO-ului de mai multe ori.

Un mare semn de intrebare este: de unde are insa FMI banii care ni-i da noua? Avand in vedere ca actionarul principal in FMI este SUA si ca SUA este intr-o situatie mult mai dificila ca Romania, cu deficite imense si datorii mult mai impovaratoare decat noi, este un mare paradox faptul ca Romania, o tara indatorata 30-40% se imprumuta de la FMI care are actionar o tara imprumutata 100% din PIB.

FMI se imprumuta insa de la aceleasi banci care sunt platite prin creditele care FMI le ofera tarilor. In Grecia, Irlanda, Portugalia (mai putin Islanda), bancile au fost salvate prin imprumutul de la FMI, cu bani pe care FMI ii imprumuta de la aceleasi banci care sunt salvate. Datoria insa este platita prin … austeritate, taieri de salarii, inchideri de spitale etc

Va prezentam mai jos o incursiune in Irlanda a analistului financiar Max Keiser pe tema FMI-ului:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.