Ouă roşii de Viena

In fiecare an de Pasti avem surprize neplacute de felul cum unii romani gasesc de cuviinta sa sarbatoreasca Sfintele Sarbatori. Deja este aproape o traditie ca romanii sa petreaca Saptamana Patimilor mai mult plimband caruciorul prin hipermarketuri decat mergand la denii.

Ieri, facand cumparaturile de Pasti, am fost si eu la plimbat caruciorul si am descoperit cateva chestii noi, nemaiintalnite si nemaiauzite care din nou mi-au dat portia de amar despre felul cum se denatureaza sarbatoarea.

Mai intai am fost surprins ca totusi nu e multa lume prin magazin, spre deosebire de anii anterior. Este inca un semn al gradului de saracie care se instaleaza accentuat in ultimul timp in buzunarele romanilor. Daca nici de Pasti romanii nu mai dau buzna in hipermarket, inseamna ca intr-adevar nu prea mai au bani.

Apoi, am ramas socat sa gasesc oua vopsite “Made in Austria”. Pe langa faptul ca oricum e de mirare ca importam oua din Austria, sa mai importam si oua vopsite deja este suprarealist. Ca sa nu mai zic ca oricum sa cumperi oua vopsite, chiar si romanesti, este penibil: la ce le mai cumperi daca nu le vopsesti. Traditia este astfel diluata incet-incet, se pastreaza ce e mai usor de indeplinit. In anii anteriori magazinele expuneau vopseluri pentru oua cu saptamani inainte, anul acesta insa ne-au adus deja oua vopsite. Din fericire insa nu am vazut pe nimeni cumparand, oricum erau mai scumpe si probabil este doar un test, vreun afacerist cu idei traznite a crezut ca da lovitura.

Vorbind cu o prietena care vinde intr-un hipermarket, am ramas socat ca directorul hipermarketului local – un putzoi descreierat de altfel (am avut de a face cu el si l-am citit) – avea ideea originala ca sa deschida magazinul deja de duminica, adica chiar de Inviere. El, ca el, dar din ce am aflat de la prietena, unii chiar s-au bucurat, ca nu pleaca nicaieri de sarbatori si le-ar conveni sa castige un ban in plus, chiar de Inviere. Din fericire insa, planurile s-au schimbat. Probabil cei de la Bucuresti au intervenit si au taiat avantul tanarului aspirant la pozitii ierarhice superioare in latul de hipermarketuri cautatoare deprofituri maximale in aceasta perioada de oportunitati cand lumea intreaga la minte are inchis si cand doar buticurile de cartier sunt deschise pentru ca ei acum isi fac profitul.

Mergand azi prin piata, am fost intoxicat de mirosul de mici, la pachet cu bere si manele. Piata este oricum fara pretentii, dar mici in Saptamana Mare … oricat de nepasator si preocupat de ale mele as fi, nu pot sa nu stramb din nas.

La frizerie, luni, am aflat ca la cutare patiserie deja nu mai primeau comenzi la cozonaci. Ba chiar un frizer s-a oferit sa ii ofere altuia un cozonac, din cele pe care le comandase el, bineinteles contra cost. Nu banii erau problema, cozonacul costa doar 8 lei, nu cred ca e atat de mic incat asta sa fie justificarea supra-solicitarii, ci calitatea. Ce bine ar fi si la spovedanie, toti preotii sa aiba deja listele de spovedanie completate, sa nu mai aiba locuri si sa fie nevoie sa faca ore suplimentare.

Nu stiu insa ce se mai intampla pe la TV, de cand am renuntat la TV, nu prea mai am idee, citesc doar presa online. Sunt insa convins ca ar fi multe de comentat si din categoria asta.

1 thought on “Ouă roşii de Viena”

  1. Nu știu alții cum sunt,dar eu, când mă gândesc ce coadă e la spovedit la noi și cum nu mai prididesc preoții, mă întreb din ce zonă e dl. Gigel.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.