Moody’s taie din nou din ratinguri: câte-un pic, pic, pic …

Moody’s a taiat azi ratingurile a sase tari: Italia, Spania, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Malta si a declarat ca urmeaza Franta si Marea Britanie. Iata scaderile:

– Spania: A1->A3
– Italia: A3->A2
– Portugalia: Ba3->Ba2

Luna trecuta Fith – o alta agentie de rating – a taiat ratigurile AAA  (maxime) ale Frantei si Austriei, ceea ce insa nu i-a convins pe investitori sa nu mai cumpere bonduri.

Una peste alta:

Agentiile de rating joaca in principal rolul americanilor incercand sa atace Zona Euro pentru a o prezenta ca fiind mai riscanta ca SUA dupa principiul ca atunci cand ursul fugareste zece oameni, important este sa nu fii ultimul, nu primul la alergat. Asadar, chiar daca sistemul financiar mondial este oricum intr-un colaps mai mult sau mai putin controlat, totul depinde de cine pica primul si cine se imprumuta mai ieftin. Prin taierile de rating, tarile atacate vor plati mai mult pentru imprumuturi si investitorii se vor gandi de doua ori inainte de a investi. Pe langa impactul psihologic insa exista anumite fonduri care prin lege si prin statutul lor au stabilita o politica de investitii care este reglata de ratinguri: de exemplu, nu au voie sa investeasca in tari cu rating mai mic de A2, prin urmare daca aceste fonduri aveau pana mai ieri fonduri investite in bondurile Spaniei, azi sunt nevoite automat sa le vanda, indiferent de perceptia proprietarilor care nu fac decat sa gestioneze banii si sa aleaga din acele optiuni de investit care se incadreaza in reglementarile fondului respectiv. Este deci o lovitura cu mai multe taisuri si agentiile de rating se folosesc de impact la maxim. De exemplu: desi nu au scazut acum ratingul Frantei, ceea ce ar fi fost intr-adevar o lovitura si mai puternica, au folosit prilejul ca sa arunce in aer semnale, ceea ce este similar propagandei de razboi in care o armata declara ca nu mai are mult si cucereste un oras important, chiar daca realitatea este alta.

Unele guri rele din presa alternativa susting ca agentiile de rating ar face politica serviciilor secrete americane si ar lucra totodata mana in mana cu mari investitori care stiind apriori deciziile acestora vor ptuea sa foloseasca strategic aceste informatii si sa investeasca in ce trebuie cand trebuie. De altfel, europenii au tot incercat sa ignore agentiile de rating si sa le contra-atace, insa neavand suportul autoritarilor americane (de ex: SEC) nu pot face nimic.

Alte stiri:

– Spiegel: Moody’s Delivers Damning Verdict on Euro Zone

Investors, too, seemed surprised by the verdict on Britain. “The negative outlook to the UK, which was previously quite immune because it is not a member of the euro zone, (…) created a little bit of concern, because it seems it is affected,” Hong Kong-based strategist Frances Cheung told the Reuters news agency.

– Business Insider: Europe Jitters But Moves Higher In The Wake Of Moody’s Downgrade Rampage

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.